Eğer küresel ısıtma 2,7 santigrat derecede devam ederse, 2100 yılında buzulların yüzde 68'i, kara buzullarının ise yüzde 32'si eriyecek. The Guardian gazetesinin 5 Ocak tarihli araştırmadan aktardığına göre, söz konusu buzul kaybının en az yarısı önümüzdeki 30 yıl içinde olacak.
Karasal alanımızın yaklaşık yüzde 10'unu buzullar kaplıyor, ki toplam hacmini hâlâ tam olarak belirleyemedik. Bir hesaplamaya göre buzulların tamamen erimesi yaklaşık 5 bin yıl sürebilir.
Rounce, küresel sıcaklık artışının mevcut şekilde seyretmesi halinde 2100 yılında karadaki buzul kütlesinin yüzde 32'sinin, buzulların ise yüzde 68'inin kaybolacağını bildirdi. Buzul bilimci Rounce, buzullardaki bu erimenin deniz seviyesindeki artışı 115 milimetreye kadar çıkarabileceği kaydedildi.
Almanya'da küresel ısınma etkisi: 5 büyük buzuldan biri eridi. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO), 50 Dünya Mirası alanında izlediği yaklaşık 18 bin 600 buzulun 3'te 1'inin 2050 yılına kadar yok olacağını tahmin ediyor.
Dünya'daki yaklaşık 200 bin buzulu takip eden Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) Cryosat uzay aracına ait veriler, on yılda 2 milyar 720 milyon ton buzun kaybedildiğini gösteriyor. Bu, miktar, buzul kütlelerinin yaklaşık yüzde 2'si anlamına geliyor.
İlgili 30 soru bulundu
Dünya halen bir buzullar arası dönemdedir ve son buzul dönemi yaklaşık 11.700 yıl önce sona erdi.
Buzul çağında ise tüm dünyada rekor derecede soğuklar görülmektedir. Günümüzde bu denli bir buzul çağının yaşanma ihtimali şu an çok düşük. Halihazırda bir mini buzul çağı dahi gezegenimizi etkilemiyor.
Bu uzaklaştırma oranı, önümüzdeki iki milyar yıl boyunca artan güneş parlaklığının etkilerine karşı koymak için yeterli olacaktır. 2,8 milyar yıl sonra Dünya'nın yüzey sıcaklığı kutuplarda bile 422 K'e (149 °C) ulaşmış olacak ve aşırı koşullar nedeniyle bu zamana kadar süregelmiş olan yaşam sona erecektir.
Üç ülke yok olacak! National Geographic'in yaptığı çalışmada buzulların tümü eridiğinde... Danimarka, Hollanda ve Belçika'nın tüm toprakları sular altında kalacak. Özellikle Kuzey Avrupa'yı etkileyecek olan afetin, Türkiye'nin de kıyı şeridininin sular altında kalmasına neden olacağı öngörülüyor.
Bir araştırmaya göre, yüzde 98'i buzla kaplı Antarktika kıtası küresel ısınma etkisiyle şimdiki hızıyla erimeye devam ederse, dünya genelinde deniz seviyesi 5 metre kadar yükselebilir.
Dağ buzullarının erimesi, o buzullara bağlı yaşayan toplulukların içme suyuna erişimini farklı etkileyebilir. Bazı toplulukların suya erişimi artarken bazılarının azalması çatışmaları tetikleyebilir. Bunun yanında artan sıcaklıklar seller, toprak kaymaları ve kuraklık gibi sonuçlar doğurabilir.
Dünyada deniz suyu seviyesindeki yükselişin yüzde dördü bu buzuldan geliyor. Tek bir buzul için bu çok ciddi bir oran. Uydu verileri, erime hızının da giderek arttığını gösteriyor. Bu buzulun tamamen erimesi halinde, deniz seviyesinin de yarım metreden fazla yükseleceği tahmin ediliyor.
Pleistosen Çağ, genellikle 2.6 milyon yıl önce başlayan ve yaklaşık 11.700 yıl öncesine kadar süren zaman periyodu arasındaki zaman olarak tanımlanır. Son buzul dönemi olarak da bilinen bu dönemde, gezegenimizin büyük bir bölümü buzullar ile örtülüydü.
Küresel Isınmanın neden olduğu olaylardan biri de yeryüzündeki buzulların erimesidir. Küresel ısınma hem atmosferin hem de okyanus sularının sıcaklıklarının artmasını tetikleyerek buzulların her zamankinden daha hızlı erimesine neden olmaktadır.
Türkiye'de, buzulların erimesi sonucu oluşacak deniz seviyesi yükselmesi, özellikle batı kıyılarında ciddi sorunlar yaratabilir. Buzulların erimesi, ayrıca, Türkiye'de iklim değişikliklerine de neden olabilir. Buzulların erimesi sonucu oluşacak su, okyanusların sıcaklığını azaltarak, atmosferdeki ısıyı azaltır.
Türkiye'deki üç önemli stratovolkanda da buzul bulunmaktadır: Ağrı Dağı doruk buzulu. Süphan Dağı vadi buzulu. Erciyes Dağı vadi buzulu.
Küresel deniz seviyesindeki artış hızlanıyo
Bilim insanları küresel deniz seviyesindeki artışın son 25 yılda giderek hızlandığı uyarısında bulundu. Buna göre 2100 yılında, İstanbul da dahil olmak üzere dünyadaki birçok önemli şehir tamamen ya da kısmen sular altında altında kalacak.
NASA, Amerika Birleşik Devletleri'nin Louisiana eyaletinin en büyük şehri olan New Orleans'ın 2100'e kadar sular altında kalacağını öngörüyor. Hollanda'nın Rotterdam kentinin %90'ı deniz seviyesinin altında. Kentin yöneticileri, binaların dalgalara dayanabilmesi için altyapıyı iyileştirmeye başladı.
Buna göre 80 yıl sonra İstanbul ve İzmir'de sahil şeridi su altında kalabilir. Uzmanlara göre deniz seviyesindeki artış gözle görülebilir değil ancak zamanla artacak. Yaklaşık 80 yıl sonra İstanbul'da Üsküdar, Kadıköy, Tuzla, Yenikapı, İzmir'de ise Karşıyaka, Balçova gibi yerler bundan ciddi şekilde etkilenecek.
Güneş'in merkezinde sentezlenen helyumun artması ve Güneş'in azar azar helyum yakmaya başlaması neticesinde, yıldızın parlaklığı yüzde 10 artacak. Böylece Dünya'nın okyanusları buharlaşacak ve bu da Venüs benzeri küresel ısınmayı tetikleyecek.
Derinleşen ve pek çok etkene bağlı ilerleyen araştırmalar sonucunda ise NASA, en muhtemel yok olma sebebi ve tarihini açıkladı. NASA tarafından yapılan çalışmalara göre, dünyanın yok olma sebebi daha öncesinde herhangi bir farklı durum çıkmadığı takdirde, bunan tam 1 milyar yıl sonra olacak.
Bilim insanları, dünyanın küresel çöküşü durumunda sığınabilecek en güvenli ülkeleri belirledi. Bu ülkeler arasında, Yeni Zelanda, İzlanda, İngiltere ve İrlanda ile Avustralya'nın Tazmanya eyaleti yer alıyor.
Dr. Doğan Yaşar, küresel soğumanın yaklaştığını belirtip, "2022, 2023 veya 2024 olur. Bu dönemlerde biz, mini soğumaya gireceğiz.
Buz devrinden önce Avrupa'da iki farklı insan topluluğu hâkimdi ancak sadece biri hayatta kaldı. Son buzul maksimum dönem ya da diğer bir adıyla son buzul çağ, Avrasya'da yaşayan avcı toplayıcı gruplar için oldukça zorlayıcı zamanlardı.
Evrendeki bütün cisimler gibi, yaşama ev sahipliği yapan Dünya'nın da bir sonu var. Şu anda gezegenimiz küresel ısınma ve iklim değişikliği ile boğuşurken, Dünya'nın çekirdeği de giderek soğumaya başladı. Gezegenimiz Dünya 4.5 milyar yıl önce şimdi olduğundan çok daha sıcaktı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri