Suyun ve buzun yoğunluğu Buzun yoğunluğunun daha düşük olması, su donarken hidrojen bağlarının yön değiştirmesinden kaynaklanır. Daha net olmak gerekise, buzdaki moleküller arası uzaklık sudakine oranla daha fazladır.
Buzun yoğunluğu sıvı hâldeki suyun yoğunluğundan düşüktür. Bu nedenle buz kütleleri suyun üzerinde yüzer.
Suyun yoğunluğu yaklaşık olarak 1 olarak kabul edilir. Buzun yoğunluğu ise yaklaşık olarak 0,9 olarak kabul edilir. Yani su buzdan daha yoğundur.
Göl ve denizlerde yaşayan canlılara yaşam imkânı veren su, buz hâline geçtiğinde hacmi değişir. Bu sebeple buzun yoğunluğu sudan daha az olur ve buz suda yüzer.
Su donarken hacmi artacağı için buzun yoğunluğu suyun yoğunluğundan daha küçük olur.
İlgili 17 soru bulundu
Suyun yoğunluğu buz halindeyken daha azdır.
Bileşimindeki güçlü hidrojen bağları, molekülleri arasında daha fazla boşluk oluşmasına neden olduğundan buz sudan hafiftir.
Su donunca hacmi artar ancak yoğunluğu azalır ve bunun olduğu birkaç maddeden biridir. Çoğu madde donduğu zaman yoğunluğu artar ancak su için durum tam tersidir.
Su (H2O) kaynatıldığında genleşme olur ve suyun yoğunluğu azalarak ağırlığında düşüş yaşanır. Suyun yoğunluğu, ısı arttıkça düşmeye başlar. 0 ℃ den 4 ℃ ye gelindiğinde ise özkütle artar. Bunun nedeni, 2 hidrojen ve 1 oksijenden oluşan suyun içerisindeki hidrojen moleküllerinin birbiriyle bağlanma şeklidir.
Kışın göllerin üzerinde donan buzun suyun üstünde kalmasının nedeni tüm sıvılardan farklı olarak suyun donunca yoğunluğunun azalmasıdır. Bu özellik sadece su için geçerlidir. Aynı zamanda eğer su donunca yoğunluğu fazla olup suyun dibine batsaydı yaşam çok zor olurdu.
Su moleküllerini bir arada tutan hidrojen bağları bu kristal kafeslerin oluşmasını sağlar. Bu formu alırken moleküller sıvı hale göre daha çok hacim kaplar, bu yüzden aynı miktardaki buzun hacmi sıvı halinden daha fazla olur. Buz halindeki moleküllerin en bilindik formu altıgen (Hegzagonal ) yapıda olanıdır.
Doğrusu, su donarken hacmi artar ve yoğunluğu azalır, donan kısım su yüzeyinde birikir böylece su ekosistemindeki canlılar yaşamlarını devam ettirebilir.
Buz suyun katı hâlidir.
Peki buzun bir kısmının beyaz olmasının sebebi nedir? Bu noktada ne olmaktadır ki buz, normalde suyun renksiz olmasına rağmen renk kazanmaktadır? Cevap aslında oldukça basittir: Buzun belli kısımlarına beyaz rengi veren, buz içerisine hapsolmuş aşırı küçük hava baloncuklarıdır.
Bilinen bütün sıvılar sıcaklık düştükçe büzüşüp hacim kaybeder ve yoğunlaşırlar. Ama su +4°C'ye düşer ve arkasından kristalleşerek genleşmeye başlar. Bu nedenle suyun sıvı hali, katı halinden daha hafiftir. Bu sayede buz, suyun dibine batmaz, yüzer.
insan.
Düşük kütledeki su daha hızlı soğuyacağından, göller- de donma olayı gölün kenarlarındaki sığ alanlarda baş- layarak yüzeyin merkezine doğru ilerler. Buzun yoğun- luğu düşük olduğu için donan su yüzeyde kalır, gölün dibinde ise 4°C'deki yoğun su yer alır.
Bir maddenin özkütlesi sıcaklığına bağlı olarak değişir. Sıcaklık artışı genellikle özkütleyi azaltır, ancak sıcaklığı arttıkça hacmi azalan ve özkütlesi artan maddeler de vardır. Su ve havanın sabit basınç altındaki sıcaklığa bağlı özkütleleri aşağıda verilmiştir.
Suyun neden en yüksek yoğunluğu vardır? Çoğu sıvı (sabit bir basınçta) soğuduğu zaman, epey basit bir davranış sergilerler: Daralırlar. Sıvı, soğudukça büzüşür; çünkü moleküller daha yavaş hareket ettikleri için, onları birbirlerine çeken moleküllerarası kuvvetleri atlatmaları daha zor olur.
Suyun sıcaklığı arttıkça yoğunluğu azalır ve hafifler. Sıcaklığı azalırken yoğunluğu artar. Bununla beraber tatlı suyun bir özelliği vardır. Tatlı su maximum yoğunluğa diğer sıvılar gibi tam donma noktasında yani 0 C° da değil +3,98 C° da (=4 C°) ulaşır.
SUYUN ÇÖZÜCÜ ÖZELLİĞİ
Dipolar özelliğinin bir sonucu olarak su, diğer sıvılardan çok daha iyi bir çözücüdür. Kristal haldeki tuzlar ve diğer iyonik bileşikler kloroform ve benzen gibi apolar çözücülerde çözünmezler halbuki su içinde kolaylıkla çözünürler.
Su soğudukça, hâl değiştirir ve buza dönüşür. Soğuk arttıkça da bu buz tabakası kalınlaşır. Tabi buz, sudan daha hafif olduğundan suyun üzerinde kalır. Böylece sadece suyun en üst kısmı buz tutmuş olur.
0 celsiusta buzun yoğunluğu 999,8425 tir. buradan m=9,998485 1litre buzda 9998,485 gr buz bulunur. +4 celsiusta suyun yoğunluğu 999,9750 dir. buradan m=9,999750 1litre suda 9999,750 gr su bulunur. 9999,750>9998,485 olduğundan su daha ağır gelecektir.
Su donduğunda katı hale gelerek buza dönüşür. Su buza dönüşürken hacmi artar, daha fazla yer kaplar. Bu sadece suya özgü bir durumdur.Diğer sıvı maddeler ise katıya dönüşürken hacmi artmaz, azalır. Su donarken hacmi arttığı için yoğunluğu azalır.
Dudaklarımız kış soğuğunda da yaz sıcağında da bir şekilde zarar görüyor ve çatlıyor. Çatlayan dudaklarınıza buz küpü uygulayın. Ardından doğal bir dudak nemlendiricisi sürün. Bu işlemi düzenli olarak yaparsanız birkaç gün içinde dudaklarınızın yumuşadığını göreceksiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri