Ç-116 tahdit kodu, idari makama yapılacak itiraz başvurusu veya idari işlemin iptali davası açılması yoluyla kaldırılır. Ayrıca, hakkında tahdit kodu konulan yabancı, meşruhatlı vize alarak da Türkiye'ye giriş yapabilir.
Ç-116 (Geçimini Meşru Olmayan Yollardan Sağlayan Yabancılar) Ç-116 tahdit kodu, geçimini meşru olmayan (gayri meşru) yollardan sağlayan yabancılar hakkında il göç idaresi müdürlükleri tarafından tesis edilen koddur. Fuhuş kodu olarak da bilinir.
Ç-103; vize, vize muafiyeti, ikamet izni ve çalışma izni kurallarını ihlal eden yabancılara konulur. Bu kişilere ek olarak para cezası ve yurda giriş yasağı uygulanır. Meşruhatlı vize veya dava yolu ile çözülebilir ve aynı zamanda Türkiye'ye giriş yasağı kaldırılır.
Tahdit Kodunun Kaldırılması için İdari Başvuru ve İdari Dava
Başvuru doğrultusunda idare tarafından uygun görüldüğü takdirde tahdit kodu kaldırılabilmektedir. İdarenin olumsuz yanıt verdiği durumlarda veya idareye başvurulmadan doğrudan idari dava açılmak suretiyle ilgili tahdit kodunun kaldırılması talep edilebilir.
Deport kararı (sınır dışı edilme) meşruhatlı vize almak veya 7 gün içinde iptal davası açmak yollarıyla kaldırılabilir. Deport kararına karşı açılacak iptal davası, sınır dışı işlemlerini durdurur.
İlgili 40 soru bulundu
Deport edilen yabancının deport edildiği ülkeye geri dönebilmesinin tek yolu, hakkındaki deport kararının hükümsüz kalmasıdır. Bu bağlamda, gerekli sürenin dolmasının beklenebileceği gibi yukarıdaki zikredildiği üzere dava yoluna gidilebilir.
Tahdit kodu nasıl kaldırılır
Bunun birinci yolu meşruhatlı vize alınması olup diğer yol ise idare mahkemesinde dava açmaktadır. Kaydında tahdit kodu bulunan yabancıların idare mahkemesine dava açma hakkı bulunmaktadır.
Tahdit koduna dayanılarak yapılan işlemlerde işlemi yapan idareye karşı, genellikle valiliklere ya da İçişleri Bakanlığına karşı dava açılmalıdır.
Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'nun 54. maddesinde sayılanlar, sınır dışı etme kararıyla menşe ülkesine veya transit gideceği ülkeye yahut üçüncü bir ülkeye gönderilmek üzere sınır dışı edilebilir. Sınır dışı etme kararı vermeye yetkili merci, valiliktir.
Bu tahdit kodları ile yabancı sınır dışı edilir ve ülkeye girişleri belirli sürelerle yasaklanır. Ç-117 ve Ç-119 tahdit kodları, itiraz başvurusu, iptal davası açılması veya meşruhatlı vize alınması yoluyla kaldırılabilir.
Bu doğru bir yöntem olmadığı gibi yasal da değildir. Çünkü deport cezaları pasaporta değil kişiye verilmektedir. Bu yöntem ile Türkiye'ye giriş yapılmak istenildiğinde pasaport kontrollerinde pasaportların değiştirildiği bazen gözden kaçabiliyor.
Ç-114 tahdit kodu, yetkili makama yapılan itiraz başvurusu veya idare mahkemesinde açılacak iptal davası ile kaldırılır. Ayrıca, hakkında tahdit kodu konulan yabancı, meşruhatlı vize alarak ülkeye giriş yapabilir.
Firmamızın deport veya giriş yasağı sürelerini ve sebeplerini sorgulama yetkisi yoktur ve bu konuda herhangi bir hizmetimiz bulunmamaktadır. Detaylı bilgi almak isteyenler Göç İdaresi 157 Numaralı Çağrı Merkezini arayabilirler.
Ülkemizde bulunan yabancılar kuralları ihlal edebilmekte ve bu sebeple haklarında tahdit kodu konulmaktadır. Tahdit kodu yabancılar arasında giriş yasağı olarak da bilinmektedir. Yabancılar ülkemizde iken veya sınır dışı edilirken haklarında kodu konulabilmektedir. Bu tahdit kodu 1 ay olabileceği gibi 5 yılda olabilir.
Genel olarak tahdit kodu konulmasının başlıca nedenleri şunlardır: Ç113- Yasa dışı giriş – çıkış yapan, yaptıran yabancılar iki (2) yıl süreli konulan giriş yasağı tahdit kodudur. Ç114- Haklarında adli işlem yapılan yabancılara konulan bir (1) yıl süreli konulan giriş yasağı tahdit kodudur.
İdari gözetim süreciyle ilgili bilgiler her ay yabancıya veya temsilcisine tebliğ edilir. Süreçle ilgili olarak idareye itiraz etmek mümkündür fakat şu noktaya dikkat çekmek gerekir, "itiraz üzerine dilekçe sulh ceza hakimliğine gönderilir ve sulh ceza hakiminin itiraz üzerine vereceği karar kesindir."
Ç-135 tahdit kodu (Yabancılar ve uluslararası koruma kanuna aykırı davrananlar) Yabancılar ve uluslararası koruma kanuna aykırı davranan yabancılara idari para cezası uygulanır. Bu para cezasının ödenmemesi halinde haklarında Ç-135 tahdit kodu konularak 5 yıl süreyle Türkiye'ye giriş yapmaları engellenir.
Pasaport Kanunu 22.Maddesi Neye İlişkindir
Ancak, yabancı memleketlere gitmeleri mahkemelerce yasaklananlar dışında kalanlara, zaruri hallerde Cumhurbaşkanının onayı ile pasaport veya pasaport yerine geçen seyahat vesikası verilebilir.
Herhangi bir nedenle mahkemenin yurtdışı yasağı koyduğu kişiler maalesef ki pasaport alamaz. Yurt dışı yasağı olan kişiler için bu yasak kalkana kadar pasaport başvuruları kabul edilmez. Bu yasağın kalktıktan sonra kişi pasaport almak için işlemlere başlayabilir.
TDK'ya göre tahdit kelimesi; sınırlama, çevreleme, çevresini daraltma anlamına geliyor.
Bu tür bir durumda kendisinin ödemesi gereken miktar 2022 yılı için 25 USD (İlk ay harç bedeli) + 35 USD (İlk aydan sonraki her ay için 5 USD) + Kart bedeli (2022 yılı için 110 TL) ve 240 TL idari para cezasının toplamı olacaktır.
İlk olarak yabancı kişi meşruhatlı vize almış olabilir. Bu vizesi ile hakkında verilmiş olan sınır dışı karar süresi dolmadan Türkiye'ye giriş yapabilir. İkinci olarak ise yabancı kişi, hakkında verilmiş olan deport kararının iptali hakkında idare mahkemesi üzerinden dava yolu talep edebilir.
Sınır Dışı Etme Kararı
Kanunun açık lafzı gereği bu karar sadece valiliklerce alınabilir. Sınır dışı etme kararının değerlendirme ve karar aşaması en fazla 48 saat sürer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri