Başta TOKİ'nin yaptıkları olmak üzere Türkiye'deki bütün binalarda en az C30 sınıfı beton kullanılması gerektiğini ifade eden Ün, dünyada kamunun kullandığı binalarının servis ömrünün 50 yıl kabul edildiğini, bunun olabilmesi için TS EN 206-1 standardı olan C30 kullanılması gerektiğini belirtti.
Dayanım genelde 28 günlük karakteristik basınç dayanımı olarak C30, C40,… gibi tanımlanan herkesin aşina olduğu bir özelliktir.
Birçok uzman, betonarme binanın ömrü kaç yıldır sorusuna yaklaşık 45-50 yıl cevabını vermektedir. Betonun ömrünün, aslında 100 yıla kadar uzanabileceği bilinir.
C30 Beton çeşidinin en belirgin özelliği çok sağlam olmasıdır. Dayanıklı ve sağlam olması C30 Betonunun yapılarda kullanımının artmasına neden olmuştur. Deprem bölgelerinde kullanımı tavsiye edilmektedir. Bu kapsamda bakıldığında Ülkemiz için de en önemli beton türü C30'dur.
Betonarme Yapıların Bina Ömrü Ne Kadardır? Yapıların arasında tercihi yüksek olan betonarme yapıların ömürleri oldukça yüksektir. Sağlam ve kaliteli malzemeler ile yapılan yapıların ömürleri en az 45 ile 50 yıl arası belirlenmiştir. Belirlenen bu ömür, deprem sel gibi felaketler dışında tutulmuştur.
İlgili 36 soru bulundu
Bir binanın ömrü ne kadardır? Bina ömrü ekonomik açıdan sürdürülebilirlikle ilgilidir ve bir binanın ekonomik ömrü, yapım tekniğine göre değişir. Ülkemizde en çok kullanılan betonarme binaların ömrü yaklaşık 50-60 yıl civarındadır. Bakımlı olursa, betonarme binaların ömrü en fazla 80-100 yıl kadar olabilir.
Bugünkü yönetmeliğe göre sağlam bir yapı yaparsanız 75-100 yıl ayakta kalır. Ama 1970'li yıllarda sağlam bir yapı yaptıysanız o da 75-100 yıl ayakta kalır. Yani yapıldığı dönemin yönetmeliklerine uygun şekilde projelendirilip inşa edilen ve doğru denetlenen her yapı sağlamdır.
Döşeme betonu dökülünce üst yüzeyindeki su buharlaşmaya başlar, betonu terk ederek havaya karışır, bu suyun yerine betonun bünyesindeki su yukarı, üst yüze doğru gelir (kusulan su). Buharlaşma hızı, su kusma hızından yüksekse betonun yüzeyi kurumaya, dolayısıyla büzülmeye ve çatlamaya başlar.
C30 betonun 1 santimetrekaresi 300 kilogram yük taşıyabilecek kapasiteye sahiptir ve özellikle deprem bölgelerinde yapılacak inşaatın betonunun en az C30 olması gerekiyor.
Beton Kalıbı Ne Zaman Sökülür? Kirişlerin dikey bölümleri, betonarme duvarlar ve kolonlar için 2 gün. Taşıyıcı dikmelerinin altında kalan döşemeler için 3 gün. Taşıyıcı dikmelerinin altında kalan kirişler için 7 gün.
Beton kalitesinin denetlenmediği ülkemizde su taşıyıcı yapı elemanları içerisine rahatlıkla girmektedir. Binalarımıza nüfus eden su, yapımızın taşıyıcı kısımlarında yer alan demirlerin paslanmasına ve taşıma kapasitesinin düşmesine yol açar. Su, betonun çürümesine ve çatlamasına neden olur.
Geçirgenlik ve gözeneklik büyükse beton içine nem, oksijen ve klorür girişi kolaylaşır ve paslanma artar. Su / çimento oranı %40-%50'nin altında tutulmalıdır. Boşlukların, kuru ya da tam su ile dolu olması durumunda oksijenin su içinde çözünürlüğü az, ancak kısmen dolu ise çok ve paslanma özelliği yüksektir.
TANIM. DARACON C30/37, şantiyede beton dökümleri için çimento, agrega, katkı maddeleri içeren, silindir kalıplarda 30 N/mm2, küp kalıplarda 37 N/mm2 mukavemet veren, kullanıma hazır paketler halinde kuru hazır beton harcıdır.
C30 betonlar, yalnızca daha yüksek yük dayanımına sahip olmalarıyla değil, aynı zamanda reçetelerinde uygulanan su/çimento oranlarıyla da dürabil ve geçirimsiz betonlar oldukları için daha uzun süre, içinde bulunan yapısal çeliği koruyarak korozyonu engeller ve yapı güvenliğini sağlar.
Yüksek katlı binaların depreme dayanıklı olmadığı düşünülse de, uzmanlara göre 1 veya 2 katlı binalar ile 20 kat ve üzeri olan binalar, depremden en az etkilenen binalar olmaktadır. Yüksek katlı olan binaların kaliteli malzemelerden yapılması durumunda deprem yüküne az maruz kalınmaktadır.
TOKİ'nin yaptığı binalar dahil ülkemizde tüm binalarda C30 sınıfı beton kullanılmalıdır. Ülkemizdeki deprem gerçeği ve binalarımızın depreme dayanıklı olması gerektiği herkesin malumudur. Yani binalarımız yapıldığı andan itibaren olası yıkıcı bir depreme dayanıklı olmalıdır.
Kullanım süresi geçirilmiş harç; su veya kuru harç ile karıştırılıp tekrar kullanılmamalıdır. ENTEGRE C30 HAZIR BETON®'un dayanıklılığı açısından, uygulama sonrası 24 saat sonra, 7 gün boyunca, hava koşullarına bağlı olarak, yüzey belirli aralıklarla sulanmalıdır.
Çatlama riskini minimuma indirmek için beton ıslatılmalıdır. Aslında ıslak bir kürlenme, betonun üst yüzeyi döküldükten sonra minimum 1 saat ıslak tutulan yerdir. Yapılan kürleme, nemin yeniden betona ilave edilmesine destek olur. Böylelikle buharlaşma ile su kayıpları daha da azalır.
Çimento ile hidratasyona giremeyen fazla su betonda boşluklar oluşturur ve betonun geçirimli bir hale gelmesine sebep olur. Bunun sonucunda yapının taşıyıcı sistemi dış etkilerle karşılaştığında betonda dökülmeler ve donatıda paslanma meydana gelebilir.
Eğer sıva altında bulunan kolonun üzerinde düşey çatlaklar bulunuyorsa bu tehlikeli kolon çatlağının habercisi olabilir. Özellikle çatlak genişliği 1.5 ya da 2 milimetre üzerinde ise anında yetkililere haber verilmelidir. Küçük bir çatlak dahi olsa, bu büyük bir felaketin öncüsü olarak sayılmalıdır.
6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kentsel Dönüşüm Kanununda yıl veya yaş kısıtlaması bulunmamaktadır. Ekonomik ömrünü tamamlamış eski yapıların tamamı Kentsel Dönüşüm kapsamına alınabilir.
Ancak yapıda kullanılan malzemenin kalitesi de bu noktada çok önemli. 30 yıllık bir bina, kaliteli malzemelerden inşa edilmişse yeni binalardan daha bile sağlam olabilir. Bunu tespit etmenin yolu, uzmanlara danışarak binaya depreme dayanıklılık testi yaptırmaktır.
Binaların sağlamlığını kontrol ettirmek için bir diğer ve güvenilir seçenek ise deprem testi yaptırmak. Belediye ve diğer kuruluşlara başvurarak bina deprem testi yaptırılabilir. Başvuru sonrası yetkililer binayı kontrol ediyor ve detaylı inceleme sonrası uzman şirketlere yönlendiriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri