Usulüne uygun olarak yapılan çalışma izni başvuruları, belgelerin tam ve eksiksiz olması kaydıyla Bakanlık tarafından en geç otuz (30) gün içinde sonuçlandırılır.
Çalışma izni; İlk başvuruda 1 yıl süreyle verilir, Aynı işveren yanında çalışmak kaydıyla ilk uzatmada 2 yıl, ikinci uzatmada 3 yıl süreyle verilir, İşveren değişmesi durumunda (çalışma izni transferi) yeni çalışma izni 1 yıl süreyle verilir.
Çalışma izni verildikten ve çalışma vizesi başvurusu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından onaylandıktan sonra: Yeni mevzuata göre çalışma izni ikamet tezkeresi olarak kabul edilecek ve “geçerli çalışma izni” veya “Çalışma İzni Muafiyet Onay Belgesi” sahibi olanlar ikamet iznine ihtiyaç duymazlar.
1- ÇALIŞMA İZİN KARTI TAKİBİ NASIL YAPILIR? Başvurusu olumlu değerlendirilen yabancılara düzenlenen çalışma izin kartları PTT Kargo aracılığıyla işveren adresine gönderilmekte olup, elden teslim edilememektedir. Gönderinin nerede olduğu internet üzerinden PTT Kargo Takip adresinden sorgulanabilmektedir.
Başvuru işveren veya bağımsız çalışacak yabancı tarafından e-Devlet kapısı üzerinden (www.turkiye.gov.tr veya https://www.calismaizni.gov.tr) online olarak yapılacaktır. Serbest bölgede çalışmak üzere çalışma izni başvurusu ve süre uzatma başvurusu Ticaret Bakanlığına yapılır.
İlgili 29 soru bulundu
Çalışma izni başvurusu yapacak yabancının çalışması halinde milli güvenliğimizi, kamu düzenimizi olumsuz etkilemesi, ülkenin genel sağlık ve kamu düzeni açısından tehdit unsuru haline gelmesi durumlarından herhangi birinin mevcut olması durumunda yabancının yapmış olduğu başvuru red ile sonuçlanacaktır.
Eğer çalışma izni transferi yapılmazsa, yabancının Türkiye'den ayrılması ve çalışmaya başlayacağı iş yeri tarafından yeni bir çalışma izni alınması gerekir. Çalışma izni transferi yapılmayan yabancı Türkiye dışına çıkmazsa deport edilir.
İşçinin karnesi niteliğine geçer. Bu belge sayesinde bir başka iş yerine rahatlıkla başvurma fırsatı olur. Çalışma belgesi içerisinde işçinin kişisel bilgileri, işe başlayış ve bitiş tarihi, görevi ve yaptığı işin türü yer alır. Bu sayede işçi daha önce çalıştığı işi belgeleme şansı olur.
6735 sayılı Uluslararası İş Gücü Kanunu'na göre, bir yabancı Türkiye'de çalışma izni olmadan yasal olarak çalışamaz. Ayrıca, yabancı çalışanların SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) girişlerinin yapılması da zorunludur.
Usulüne uygun olarak yapılan çalışma izni başvuruları, belgelerin tam ve eksiksiz olması kaydıyla Bakanlık tarafından en geç otuz (30) gün içinde sonuçlandırılır.
Çalışma izni başvurusunu işveren veya temsilcisi elektronik imza ile yapar. İlginizi çekebilir: Türkiye'de En Çok Hangi Sektörler Yabancı Personel Çalıştırıyor?
Vatandaşlar kendilerine ait şifre ile girdikleri e-Devlet sistemi üzerinden İçişleri Bakanlığı e-başvuru sistemine girecek. Buradaki seçenekler arasından "çalışma muafiyet izin belgesi işlemleri" kısmı seçilerek başvuru onaylanacak. Başvurunun alındığına ve onaylandığına dair SMS ile bilgilendirme yapılacak.
Ödemeler bankalarda bulunan Maliye Bakanlığına ait aşağıdaki hesap numaralarına yatırılacaktır. Bu kapsamda; Çalışma izni harç tutarı 9130 kodlu hesaba, Değerli Kart Bedeli ise 9267 kodlu hesaba ayrı ayrı makbuzlarla (Şahsın yabancı kimlik numarası beyan edilerek) yatırılacaktır.
5.1.
Kural olarak yabancının Türkiye'den yapacağı başvurularda, yasal olarak en az altı ay süreli geçerli bir ikamet izninin olması gerekmektedir.
1. Çalışma izni talep edilen işyerinde en az beş T.C. vatandaşının istihdamı zorunludur. İzin isteyen yabancının şirket ortağı olması halinde beş kişilik istihdam şartı, Bakanlıkça verilecek bir yıllık çalışma izninin son altı ayı için aranır.
3.Ülke vatandaşları için ön izin başvurusunun onaylanma süresi en az 15 gün sürmektedir. İşçi daha önce adaya giriş yapıp 3 gün içerisinde tekrar çıkış yapmışsa, kişi hakkında Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan Polis Araştırması işlemi gerekmemekte ve ön izin başvurusu 3 veya 4 gün içerisinde onaylanabilmektedir.
ÇALIŞMA İZNİ HARCINI KİM ÖDER? Çalışma izni alınması ilgili olarak yapılacak her türlü gider ve harç ödemeleri, İŞVEREN tarafından karşılanır. Bu amaçla yapılan giderler ve işveren ödemeleri için , işverenler tarafından işçinin ücretinden kesinti yapılamaz, işçiden herhangi bir ödeme talebinde bulunulamaz.
Yabancı Personelin sigortadan çıkışının yapıldığı tarihten itibaren 15 gün içinde Çalışma Bakanlığına yabancı personel çalışma izni iptal bildirimi yapılması gerekmektedir.
6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanununun 6. maddesi uyarınca yabancıların çalışma izni olmaksızın Türkiye'de çalışmaları veya çalıştırılmaları yasak olup buna aykırı olarak yabancı çalıştıran işverenlere ve yabancılara aynı Kanunun 23. maddesi uyarınca idari para cezası uygulanmaktadır.
Oturma izni almadan direk yurt dışı başvurusu yaparak çalışma izni alabiliriz. Aldığımız çalışma izni oturma izni yerine de geçecektir. Fakat kendi ülkesine göndermeden ilk önce oturma izni sonra da çalışma izni alabiliriz, bu sizin için maliyetli olabilir. Restoranda yabancı çalıştıracağım oturma izni var.
Bu belgeler Polis Müdürlüğü tarafından Dairemize yaklaşık 15 gün içerisinde ulaştırılmakta ve Dairemiz tarafından bu kişilere ikamet izni verilmektedir.
Bu şekilde çalışma izni alınması halinde Türkiye'de verilmiş olan deport kararı da kaldırılmış olacaktır. Ancak bu durum yalnızca sürelerin uzatılmaması sebebiyle hakkında deport cezası verilmiş olan yabancılar açısından mümkündür.
Çalışma izni vize yerine de geçer.
9-a bendi (uluslararası iş gücü politikasına uygun olmayan);
Garsonluk, temizlik işçisi gibi vasıfsız işlerde yapılan başvurularda da Türk vatandaşı çalıştırılmasına teşvik etmek amacıyla 9-a bendi gereğince ret verilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri