Çalışanlar işverenleri için, Çalışma Bakanlığı'na ALO 170 ve www.alo170.gov.tr internet sitesinden ihbar/ şikayet bildirimleri yapmaktadırlar. T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İletişim Merkezi 'ALO 170'e, ve www.alo170.gov.tr web sitesine geçen yıl toplam 20 milyondan fazla ihbar/şikayet geldi.
Sigortasız bir şekilde çalıştırılan işçinin işverenini şikayet hakkı bulunmaktadır. Bu şikayetler öncelikle Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılması gerekmektedir. SGK'ya yapılan bu şikayetler kuruma dilekçe yolu ile yapılabileceği gibi ALO 170 hattından sözlü olarak da yapılabilmektedir.
Bakanlığımız bünyesinde oluşturulan “Alo 175 Tüketici Danışma Hattı” tüketicilerimizin karşılaştıkları sorunlara ilişkin çözüm yollarının sunulduğu ve tüketici uyuşmazlıklarının çözülmesi amacıyla başvurmaları gereken ilgili makamlara yönlendirildiği “bir çağrı merkezi” olarak hizmet vermektedir.
Çalışma Hayatı İletişim Merkezi “ALO 170” i 7 gün 24 saat arayabilirsiniz.
İlgili 38 soru bulundu
Bu yıl ALO 170'e gelen çağrı.
Çalışma Hayatı İletişim Merkezi: ALO 170'i arayarak sigortasız işçi çalıştırma durumunu ihbar edebilirsiniz. 7/24 aktif şekilde faaliyet gösteren bu hat üzerinden yaptığınız ihbarlarda kimlik bilgileriniz gizli tutulur, karşı taraf ile paylaşılmaz.
CİMER'e Hangi Konularda Şikâyet Yapılır? CİMER'e yapılacak şikâyetlerde konu sınırlaması yoktur. Vatandaş talep ettiği ya da şikâyet etmek istediği her konuda başvuru yaparak şikâyette bulunabilmektedir. Önemli olan talep veya şikâyette bulunulan konunun açık, anlaşılır ve doğru bir şekilde ifade edilmiş olmasıdır.
Vergi İhbarı – Vergi Kaçırma İhbarı (Vergi kaçakçılığı ihbar) Maliye Şikayet. Vergi ihbarı yazılı, tutanağa geçirilmek üzere sözlü, e devlet üzerinden başvuru suretiyle gerçekleştirilebilir. Ayrıca 189 Alo Maliye hattı aranarak da ihbarda bulunabilmektedir.
Şahsen veya avukat aracılığıyla; elden, posta yoluyla veya elektronik ortamda e-Devlet kapısı üzerinden Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS) ile tüketici hakem heyetlerine başvuru yapılabilir.
Merhaba, çok geç yanıt için üzgünüm yazınız gözden kaçmış. CİMER, devlet kurumları ile ilgili şikayetlerin yapıldığı bir platform, siz ise özel sektörde çalışıyorsunuz.
İşveren SGK primlerini eksik yatırdığında veya hiç yatırmadığı takdirde işçinin başvurabileceği kanun yollarından biri dava açmak olur. Bu durumda hizmet tespit davası İş Mahkemesi'ne açılır. Bu davada SGK'da işverenle birlikte dava edilir.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi başvurusunda bulunmak isteyen kişiler direkt olarak e-devlet üzerinden giriş yapabilir ya da “cimer.gov.tr” internet adresinden TC kimlik numarası, ad, soyad, annesinin evlenmeden önceki soyadı, kimlik seri no ve cep telefonu bilgilerini girerek başvuru sayfasına gelebilirler.
Maaşları ödenmediği gerekçesiyle istifa edecek işçiler çalışma süreleri 1 yıldan uzun olması halinde kıdem tazminatı almaya hak kazanmaktadır. İşçinin ödenmemiş tüm hak ve alacakları bankalar tarafından mevduat hesaplarına uygulanan güncel faiz oranı üzerinden işleyecek faizi ile birlikte talep edilebilir.
Bu bilgiler ile www.cimer.gov.tr ve e-devlet kapısı üzerinden istenildiği zaman sorgulama yapılabilmektedir.
Türkiye'nin yakın tarihinde büyük acılara rol oynayan isimsiz ihbarlar, artık ciddiye alınıp, soruşturulmayacak. Başbakan Binali Yıldırım imzasıyla bugün Resmi Gazete'de yayınlanan genelge ile tüm devlet kurumlarına, isimsiz ve adressiz dilekçelerle yapılan ihbarların değerlendirilmeye alınmaması talimatı verildi.
Şikâyet niteliğindeki başvurularda, CİMER personelinin gerekli görmesi hâlinde başvuru sahibinin lehine olmak üzere kimlik ve iletişim bilgileri gizlenebilir. Bu durumda başvuru sahibinin kimlik ve iletişim bilgileri gizli olarak işleme alınır ve sonuçlandırılır.
İhbarın sözlü olarak 189 Alo Maliye Servisi aranmak veya yetkili makamlara bizzat gitmek suretiyle yapılması mümkündür.
1) Başvurunuzun konusu istek veya şikâyet niteliğindeyse ve başvurunuza 30 gün içerisinde herhangi bir cevap verilmediyse CİMER üzerinden cevap alamadığınıza dair bir başvuru oluşturabilirsiniz. 2) Yasal sürenin sona ermesi itibarıyla 60 gün içerisinde idari dava açabilirsiniz.
Olayı anlatmanızın ardından şikayetçi olduğunuzu ve uzlaşmak istemediğinizi beyan etmenizin ardından emniyetteki süreç tamamlanacak ve ifadeniz cumhuriyet savcılığına gönderilecektir. Karakola gitmek yerine doğrudan cumhuriyet savcılığına giderek de şikayetçi olmanız mümkündür.
BİMER uygulaması kapsamında Kaymakamlık, Valilik ve Bakanlıkların tümünde “Halkla İlişkiler Müracaat Büroları” kurulmuştur. Ancak “Alo 150” hattını cevaplamak üzere sadece valiliklerimizde çağrı merkezleri bulunmaktadır.
İşçi, sigortasız çalıştırıldığı süre için hizmet tespit davası açma hakkına sahiptir. 30 gün veya daha fazla süreyle sigortasız çalıştırılan işçiler bu durumu SGK ya bildirdiklerinde işten çıkarılırlarsa işverenler iş güvencesi tazminatı ödemek zorunda kalır.
Hayır, onun yerine sigortalayabilmesi için sgk dan sigorta kağıdı istiyor onun içinde de çalıştığın dönem aralıkları mevcut. Eğer sigortasız bir iş ise yine devletten çıkartacağı cv sinde bu çalışma aralıkları yazar.
Yine işçinin çalışırken kusurlu olarak, işverenin aletlerine, işlerine zarar vermişse; işveren bunun tazminini işçiden isteyebilir. Ya da işçinin çalıştığı dönemde işverenin parasını zimmetine geçirmesi, güvenini kötüye kullanarak maddi kazanç elde etmesi gibi hallerde de işveren işçiye dava açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri