İslam dininin ibadet mekanı camiler, bir kamu hizmeti vermektedir. Devlet, tüm resmi kurumların elektrik, su, ısıtma, soğutma gibi genel giderlerini karşılamaktadır. Türkiye genelinde camilerin aydınlatma giderleri, ibadet yerlerini yönetmekle görevli kurum olan Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından karşılanmaktadır.
Madde 8- Türkîye Elektrik Kurumu Genel Müdürlüğünce Yürütülecek Hizmetler: a) Cami ve mescidlerin iç ve dış aydınlatmaları ile ses ve ışık düzenlemelerinin elektrik tüketimlerini ücretsiz karşılamak.
Ülkemizde camilerin elektrik faturaları devlet tarafından ödenmektedir. Fakat ısınma ve soğutma faturaları ise cami cemaati ve dernekler tarafından ödenmektedir.
🔸 Cevap: Bu parayla farz ve vacip olan, insanın görevi olan şeyler yapılamaz. Mecbur değil, insan cami yaptırmaya. Zekat veremez, o paradan. Cami yaptırırsa bu bir tasadduk sayılır, yani hayır yolunda harcama, sadaka anlamına gelir.
Dağıtım şirketlerinden doğalgaz temin eden konut, ibadethane ve cemevi abonelerinden 1 ay boyunca ücret alınmaması ile 25 metreküpe denk gelen bedelin 1 yıl boyunca ücretsiz olmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararnamesi, Resmi Gazete'de yayımlandı.
İlgili 31 soru bulundu
İslam dininin ibadet mekanı camiler, bir kamu hizmeti vermektedir. Devlet, tüm resmi kurumların elektrik, su, ısıtma, soğutma gibi genel giderlerini karşılamaktadır. Türkiye genelinde camilerin aydınlatma giderleri, ibadet yerlerini yönetmekle görevli kurum olan Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından karşılanmaktadır.
Ülkemizdeki tüm kamu kurumlarının ısıtma ve soğutma elektrik-doğalgaz faturaları devlet bütçesinden karşılanırken, sadece camilerimiz ve Kur'an kurslarımız bu hususa ilişkin üvey evlat muamelesine tabi tutulmuştur.
O paranın 500 TL'si müftülüğe gider, geri kalan dört bin 500 TL'si gayriresmi olarak derneğe gider. Sadece Müftülüğe giden 500 TL'si kayıtlı olarak tutulur. Derneğe aktarılan dört bin 500 TL yardım toplanan camiye gitmez. Dernek bu parayı kendi kasasına koyar.
el Cevab: Faiz parasıyla borç kapatılmaz. Cami yaptırılmaz hayır hasenat işleri yapılıyormuş itikadıyla hayır yapılmaz. -Faiz parasını kendiniz yemeyin, darda kalmışlara dağıtılmak üzere kullanabilirsiniz. -Faiz yemenin günahı helak edicidir.
Türkiye'de camilerin inşaası ve mülkiyeti farklı dernek, vakıf ve kişilere ait bulunmaktadır. Yönetimi, tamir ve bakımı Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılmaktadır.
camiler elektrik su doğalgaz gibi nanelere para ödemezler.
Türkiye'de camilerin elektrik faturaları devlet tarafından ödeniyor. Fakat ısınma ve soğutma faturaları ise cami cemaati ve derneklerine aittir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cemevleri ve vakıfların elektrik faturalarının da devlet tarafından karşılanacağını söyledi.
Bilindiği üzere okulların telefon, internet, elektrik, doğalgaz ve su faturaları bakanlık tarafından karşılanmaktadır. Diğer temizlik, kırtasiye, bakım onarım, donanım ve personel ihtiyaçları ödenek talebi yoluyla çözülmeye çalışılmaktadır.
Ülkemizde cami ve mescitler Diyanet İşleri Başkanlığınca ibadete açılmakta ve yönetilmektedir.
Hukukumuzda kıyılar, sahipsiz doğal nitelikli ve herkese açık bir kamu malı olarak düzenlenmiştir.” KÖY KANUNU Madde 2 – Cami, mektep, otlak, yaylak, baltalık gibi orta malları bulunan ve toplu veya dağınık evlerde oturan insanlar bağ ve bahçe ve tarlalariyle birlikte bir köy teşkil ederler.
Yani cami ve ekipmanlarının temizliğinden hem imam hem de müezzin eşit olarak sorumludurlar. Bu konuda kimsenin kimseye emir buyurma ya da hesap sormak gibi bir ayrıcalığı bulunmuyor.
Cevap. Haram para ile hayır hasenat yapmak ve bundan sevab beklemek câiz değildir. Böyle olduğu iyi bilinen bir yerde namaz kılmak da başka namaz kılacak yer yoksa mekruhtur. Ancak bir kimsenin helal ve haram parası karışık ise, bunun yaptığı câmide namaz kılınır.
Soru: Zamanında 15 bin lira kredi çekip 1.600 lira civarı faize bulaşan bunu ödemek zorunda olup harama bulaşan pişmanlık yaşayan bir insan bu günahına kefaret olarak ne yapabilir? el Cevab: Tevbe edilmelidir. Bir daha geri dönülmemelidir. Tevbe geri dönmemek üzere azmetmeyi içeren pişmanlık duygusudur.
Faiz haramdır; çünkü İslam'ın hukuk ve ahlâk sisteminin temelinde yer alan “Hak” kavramına aykırıdır. Faiz kul hakkını hiçe sayarak, insanları kolaylıkla aldatmanın yolunu açar. Kazanıyorum zannederken aslında kaybeden bireyi ve birbirine güvenini yitiren toplumu felakete sürükler.
Bir caminin ortalama maliyeti 1 milyon 500 bin YTL'yi buluyor. 80 bin caminin bulunduğu Türkiye'de şahısların yaptırdığı camilerin değeri de 6 milyar YTL'ye yaklaşıyor. YAKLAŞIK 80 bin cami bulunan Türkiye'de bugüne kadar 3 bin 652 kişinin 6 milyar YTL'lik cami yaptırdığı belirlendi.
Konuyla ilgili olarak açıklamada bulunan Erenler Yeşiltepe Camii Dernek Başkanı Cahit Kaytaz yaptığı açıklamada; “Diyanet Vakfı, il ve ilçe müftülüklerinin cami önlerinde sergi yaparak para toplamaları kanunen yasaktır” dedi.
Camilerde yardım toplanması ise maalesef alternatifi oluşturulamayan bir durumdur. İbadetin lezzetine ve yapılan vaazların faydasına etkisi olan bir uygulamadır. Buna rağmen Allah rızası için sadaka verilmesi olarak görülebilecek yardım toplamaları fukaha caiz görmektedir.
DOĞALGAZ BU AY BEDAVA MI? Kararnameye göre konut, ibadethane ve cemevi abonelerinin 24 Nisan 2023'ten 31 Mayıs 2023'e kadar olan 38 günlük doğalgaz kullanımlarının tamamı ile 1 Mayıs 2024 tarihine kadar gelecek olan faturalarının 25 metreküp kısmı Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ödenecek.
İslamiyet'in simgesi olan camilerin ülkemizde ayrı bir yeri vardır. Bu doğrultuda her sene Diyanet işleri başkanlığı istatistiksel olarak camileri açıklar. Bu yıl da yine son verilere göre cami sayısının 89.817 olduğunu açıkladı.
1 yıl boyunca aylık olarak 25 metreküp doğal gazın devlet tarafından karşılanmasıyla birlikte vatandaşın faturasına 125-150 liralık indirim yansıyacak. Bugünkü fiyatlarla 12 aylık katkı da hane başına 1.500 -1800TL civarında olacaktır. 25 metreküp uygulamasında da site yönetimleri faturayı buna göre düzenleyecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri