NEDEN 4 MİNARELİ? Yaklaşık 30'ar tonluk ve dört halifeye adanan 4 fil ayağı, caminin 26,50 metre çapında ve 53 metre yükseklikteki kubbesini taşıyor. Dört minare, Kanuni Sultan Süleyman'ın İstanbul'un fethinden sonraki 4. on şerefe ise Osmanlı'nın 10. padişahı olduğunu simgeliyor.
Süleymaniye camiinin 4 minaresi vardır. Bunun nedeni Kanuni'nin İstanbul'un fethinden sonraki dördüncü padişah; bu dört minaredeki on şerefinin de Osmanlının onuncu padişahı olduğunun bir işaretidir.
6 Minareli Olması Kabe'ye Küstahlık Olarak Görülür ve Sultan Kabe'e 7. Minareyi Yaptırmak Zorunda Kalır.
Camilerde iki, dört veya altı minare bulunabilmektedir. Genel olarak camilerde 2 veya 4 minare kullanıldığı görülmektedir.
Başkent İstanbul'da, bir caminin minare sayısı, özellikle de padişahlar söz konusu olduğunda, camiyi yaptıranın statüsünü gösterirdi ve bu minarelerin tasarımları basitleştirilerek Anadolu'daki farklı illerde minareler inşa edilirdi.
İlgili 42 soru bulundu
Dört minare, Kanuni Sultan Süleyman'ın İstanbul'un fethinden sonraki 4. on şerefe ise Osmanlı'nın 10. padişahı olduğunu simgeliyor.
Fatih Sultan Mehmet'ten sonra tahta geçen Sultan İkinci Bayezid zamanında bir minare daha dikildi. Diğer iki minare de Sultan İkinci Selim zamanında, Mimar Sinan tarafından yenileme çalışmaları sırasında inşa edildi. Bu sebeple Ayasofya'nın farklı zamanlarda yapılan 4 minaresi birbirinden farklı.
Çamlıca Camii projesi belli oldu
Mızrak, "7'nci minare dış avlunun ortasındaki zaman minaresi. Sekizgen şeklindeki bu zaman minaresinin üzerinde saat bulunacak, şerefesi de olacak. Tasarladığımız cami büyük, bu nedenle 7 minareli yaptık.
Efsaneye göre 'Dönemin padişahı I. Ahmet, minareleri altından yaptırmak istemiş. Ancak kaplamada kullanılacak olan altının değeri padişahın bütçesini fazlasıyla aşmış. Caminin mimarı Sedefkar Mehmet Ağa'nın bu emri 'altın' yerine 'altı' olarak işittiği söylenir. Bundan dolayı da camiyi 6 minareli inşa ettirmiş.
Süleymaniye Camii, Klasik Osmanlı mimarisinin en önemli örneklerinden biri. Her biri 3 şerefeli 75 metre yüksekliğinde 4 minareye sahip olan caminin kubbesi 53 metre yüksekliğindedir.
Sultan Ahmet Camii veya Sultânahmed Camiî, 1609-1617 yılları arasında Osmanlı Padişahı I. Ahmed tarafından İstanbul'daki tarihî yarımadada, Mimar Sedefkâr Mehmed Ağa'ya yaptırılmıştır.
Bugünkü biçimini 16'ncı yüzyılda aldı. Kabe'nin de içinde bulunduğu 9 minareli yapı büyük bir alanı çevreliyor.
Şeyh Mutahhar Camii (Şeyh Mattar Camii, Dört Ayaklı Minare Camii, Kasım Bey Camii, Kasım Padişah Camii), Diyarbakır'da 1500 yılında Akkoyunlu beylerinden Kasım Bey tarafından inşa ettirilmiş cami. Akkoyunlular'ın en önemli anıtsal eserlerindendir. Şeyh Mutahhar'ın kabrinin bulunduğu arsa üzerine inşa edilmiştir.
Ayasofya'nın kaç minaresi vardır? 4 minaresi vardır.
Süleymaniye Camii'nin yapımı konusundaki ilginç söylencelerden biri, Mücevherli Minare söylencesidir. Söylenceye göre: Önce temel kazımına başlandı. Kazmacılar durup dinlenmek bilmiyordu.
ALTI MİNARENİN SIRRI
Ahmet, minareleri altından yaptırmak istemiş. Ancak kaplamada kullanılacak olan altının değeri padişahın bütçesini fazlasıyla aşmış. Caminin mimarı Sedefkar Mehmet Ağa'nın bu emri 'altın' yerine 'altı' olarak işittiği söylenir. Bundan dolayı da camiyi 6 minareli inşa ettirmiş.
Çamlıca, Üsküdar'da yapımına 29 Mart 2013'te başlanan ve 3 Mayıs 2019'da açılışı yapılan cami, cumhuriyet tarihinin en büyük camisidir. 63 bin kişi kapasiteli ve 6 minareli cami 57 bin 500 metrekarelik alana sahiptir.
5 minareli Mimar Sinan Şaheseri: Sultanahmet Camii, İstanbul, Türkiye - Tripadvisor.
Mavi Cami - Blue Mosque: Sultanahmet Camii, İstanbul, Türkiye - Tripadvisor.
Ülkemizdeki toplam cami sayısını 89.817 olarak açıklayan Diyanet İşleri Başkanlığı bu camilerin hangi illerde olduğunu da sırasıyla yayınladı. Buna göre en çok cami İstanbul ilimizde en az cami ise Tunceli ilimizde bulunuyor.
Yapımında 1 milyon 510 bin altın harcanan cami, devletin ileri gelenlerinin bulunduğu bir törenle 9 Haziran 1617'de ibadete açıldı.
1982-1988 yılı onarımlarında Ayasofya'nın cephesinin sıva yerine mermerle kaplanması düşünüldü. Ancak doğu yönüne yerleştirilen iki mermer plak çirkin bir görünüm oluşturunca bundan vazgeçildi. Sonunda dış duvarların sıvayla korunmasının daha doğru olacağı kararlaştırıldı ve gülkurusu rengine boyandı."
Döneminin En Büyük Yapısı Dediğimiz gibi, Ayasofya hem dünyanın en eski katedrali hem de dünyanın en hızlı inşa edilen katedrali. Ayrıca yapıldığı dönemden itibaren 1000 yıl boyunca, İspanya'daki Sevilla Katedrali (1520) tamamlanana kadar da dünyanın en büyük katedrali olma ünvanını korumuş bir mega yapı.
Akşemseddin ise olayı şöyle açıklıyor; “Hz. Hızır saf tutmak için gelirken Terler Direk'e (Meryem Ana'nın Ağlayan Sütunu) parmağını soktu ve Ayasofya'nın yönünü kıbleye doğru çevirdi. Ondan sonra da namaza durdu. Böylece padişah üçüncü kez tekbir getirdikten sonra Kabe'yi tam karşısında gördü.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri