Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, 'Camiler ve Din Görevlileri Haftası' açılış konuşmasında önemli açıklmalarda bulundu. Görmez, "Caminin mesai saatleri yoktur. Din gönüllüsünün mesai saatleri yoktur. Cami devlet dairesi değildir.
Cami, devlet dairesi değildir, cami Allah'ın evidir ve Allah'ın evi 24 saat her kardeşimize kapısını açık tutmak durumundadır."
(a) Camiler, sabah namazından sonra özel durum ve yerel şartlar dikkate alınarak, her gün öğle namazından en geç bir saat önce açılıp, yatsı namazından sonra kapanmak üzere gün boyunca açık tutulacaktır.
Diyanet yönetmeliğine göre camiler artık Yatsı'dan sonra kilitlenip kapanıyor, özel ibadet geceleri hariç (Kadir gecesi ve kandiller). Nurosmaniye camii zaten şu an tadilatta.
a. b. c. Gerekli güvenlik önlemleri alınmak kaydıyla tarihî ve merkezî camiler sürekli açık bulundurulabilecektir.
İlgili 24 soru bulundu
İslam dininde caminin büyük bir yeri vardır. Zikir, fikir ve ibadet yeri olduğu gibi Allah`ın münacatına mazhar olmak için ayrılmış mukaddes bir yerdir. Bu itibarla zaruret olmazsa camide yemek yemek ve yatmak uygun değildir.
Peygamber (S.A.V.), “Ben hayızlı ve cünüp kimsenin mescide girmesini / mescid içerisinde bulunmasını helal görmüyorum.” “Mescid, hayızlı ve cünübe helal değildir.” buyurmuştur.
- Camilere başı açık ya da kısa kollu tarzı şeylerle girilebilir mi? Değerli kardeşimiz, Bir kadının başı ve kolları açık olarak dışarıda gezmesi ile camiye girmesi arasında, günah bakımından fark yoktur.
4- Ayasofya Camii kaça kadar açık? Müzeden camiye dönüştürüldüğü için 7 gün 24 saat ziyaret edebilirsin. Hafta sonu veya hafta sonu fark etmeksizin daima açık.
Camilerde şuan hafta içi tüm vakit namazları ve Cuma namazları cemaatle birlikte kılınabiliyor. Camilerde namaz vakitleri dışında koronavirüs önlemleri kapsamında hijyen faaliyetleri gerçekleştiriliyor. Ayrıca cemaatin maske ve mesafe kurallarına uyması gerekiyor.
MADDE 5 – (1) Başkanlıkça her yıl (Değişik ibare:RG-29/11/2017-30255) Rebîu'l-Evvel ayının onikinci günü başlangıç kabul edilerek Mevlid-i Nebi Haftası; 01-07 Ekim tarihleri ise Camiler ve Din Görevlileri Haftası olarak kutlanır.
4- Sultanahmet Camii kaça kadar açık? Sultanahmet Camii'ni 7 gün 24 saat ziyaret edebilirsin. Önemli: Daima ziyarete açık olsa da özellikle Cuma namazı başta olmak üzere 5 vakit ibadet saatleri süresince ziyarete kapalı.
Pazartesi-Cumartesi: 09.00-18.00. Ortak çalışma alanlarımız her gün gece 00.00'a kadar hizmet vermektedir.
Resmi açıklama Diyanet'ten geldi. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, sahur programı nedeniyle katıldığı bir canlı yayında corona virüs salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında ibadete kapatılan camilerin, 12 Haziran'da yeniden ibadete açılacağını söyledi.
Sabah namazı imsak vaktinde okunan ezandan itibaren güneş vaktine kadar (imsak saati ile güneş doğum saati arasında) kılınabilmektedir. Ancak imsakdan 30-40 dakika sonra kılınması önerildiği için camilerde de ezan okunduktan yarım saat sonra kadar kılınmaktadır.
Mazeretsiz cemaate gitmemek caiz olmaz. Çünkü bazı âlimler cemaate gitmeye vacip demişlerdir.
İstanbul'da halkın yoğun şekilde ziyaret ettiği Eyüp Sultan ve Aziz Mahmut Hüdayi camilerinin, İstanbul Türbeler Müdürlüğü tarafından FETÖ'nün darbe girişimine tepki göstermek amacıyla geceleri meydanlarda olan vatandaşların ziyaret edebilmesi için 24 saat açık olması kararlaştırıldı.
Buraya ziyaret etmek isteyenlerin en çok merak ettiği sorulardan birisi giriş ücretidir. Ayasofya Müzesine giriş ücreti 100 TL olmaktadır. Fakat müzeye giriş ücreti öğretmen ve öğrencilere ücretsiz olarak belirlenmiştir.
II. Selim, III. Murad, III. Mehmed, I. Mustafa ve Sultan İbrahim'in türbesinin bulunduğu Ayasofya.
İslâm âlimlerinin büyük çoğunluğuna göre, kadınların âdet veya lohusalık hâllerinde camiye girmeleri caiz değildir (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/13; Mevvâk, et-Tâc, 1/552; Şirbînî, Muğni'l-muhtac, 1/279). Âdet ve lohusalık hâlleri, dinimizce hükmen kirlilik sayılmakta ve ibadetlere engel kabul edilmektedir.
Yasak olan ibadetler arasında mescide girme de bulunmaktadır. Adetli kadınların yanı sıra lohusalık döneminde olan kadınların da mescide girmesi yasaktır. Ancak diyanet işleri sitesine göre adet zamanında ezberden dua okunabilir, kelime-i şahadet getirilebilir, zikir çekme gibi ibadetler yapılabilmektedir.
Hadisin bu ifadelerinden “abdestsiz camiye gitmenin hiç sevabı olmaz” manası anlaşılmaz. Abdesti ister evde veya iş yerşnde alsın isterse camide alsın, elbette sevabını ve mükafatını alacaktır. Şüphesiz abdestli camiye gitmek, abdestsiz gitmekten daha sevaplıdır.
Bazı cemaatin camiye yalın ayak geldiği bunun ise doğru olmadığı vurgulanan yazıda şunlar dile getirildi: "Çıplak ve özellikle ıslak ayaklar, halılara mantar mikrobunun bulaşmasına sebep oluyor. Bu sebeple camiye mutlaka temiz çoraplarla gelinmeli.
2622'- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Sizden biri mescide gitmek için çıktığı andan itibaren (her adımda) ayaklarından biri bir sevap yazarken diğeri bir günahını siler. ''
Hayızlı kadının camiye ya da cami, mescid hükmünde olan yere girmesi haramdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri