Çanakkale, Türkiye'nin Çanakkale ilinin merkezi olan şehirdir. Anadolu'nun kuzeybatısında, Çanakkale Boğazı'nın güneydoğusunda yer alır. Nüfusu 2021 yılına göre 195.439 kişidir.
Erkek nüfus 42 milyon 734 bin 71 kişi olurken, kadın nüfus 42 milyon 638 bin 306 kişi oldu. Toplam nüfusun yüzde 50,1'ini erkekler, yüzde 49,9'unu ise kadınlar oluşturdu. TÜİK verilerine göre Çanakkale'nin nüfusu ise 570 bin 499 kişi oldu.
Çanakkale, Türkiye'nin kuzeybatısında, Marmara Bölgesi içinde yer alan il. 31 Aralık 2019 itibarıyla Çanakkale ili içerisindeki 12 ilçe ve bu ilçelere bağlı 81 mahallede yaşayan toplam nüfus 542.157 kişidir.
ÇANAKKALE'nin ANTİK TARİHİ
Dardanelles ve Hellespontos Çanakkale'nin bilinen en eski adları. Dardanelles Troya'nın mitolojik atalarından Dardanos'tan türetilmiş..... Antik Çağ'daki adı Hellespontos ise mitolojiye dayanıyor.
06 Şubat 2024 TÜİK verilerine göre 12 ilçe, 23 belediye, bu belediyelerde 81 mahalle, ayrıca 576 köy bulunmaktadır.
İlgili 35 soru bulundu
Çanakkale boğazında Türk hakimiyeti Osmanlılar zamanında oluşmuştur. 1345'te Karesi Beyliği topraklarının büyük bölümünü Osmanlılar kendi topraklarına kattılarsa da Çanakkale Boğazı üzerindeki hakimiyeti 1354 yılında Süleyman Paşanın Gelibolu Kalesi'ni fethi ile gerçekleşmiştir.
Marmara denizine kıyısı bulunan ilçenin kıyı uzunluğu 71,6 km, ilin toplam kıyı uzunluğuna oranı %10,65'tir. İlçe Çanakkale ilinin en büyük yüzölçümüne sahip ilçesidir. Biga Ovası olarak anılan geniş bir ovaya sahiptir.
Çanakkale'de Çanakkalelilerin dışında en büyük nüfus grubunu ise komşu il Balıkesir'in sakinleri oluşturuyor. Çanakkale, Asya ve Avrupa kıtalarının birleştiği noktada yer alması ve tarih boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapmasıyla tanınır.
2019 yerel seçimlerinde Bülent Erdoğan, AKP'nin adayı olarak %49,79 oy oranı ile belediye başkanı seçildi. Bozcaada, Çanakkale ilinin nüfus bakımından en küçük ilçesidir. Bozcaada ilçesinin yüzölçümü 40 km'dir ve anakaraya uzaklığı 6 km'dir. Bozcaada ilçesinin nüfusu 2021 yılının verilerine göre 3.098'dir.
Çan, Çanakkale ilinin coğrafi olarak merkezinde bulunan bir ilçedir.
TÜİK istatistiklerine göre; 557 bin 276 nüfusa sahip Çanakkale 2021 yılında 31 bin 210 göç aldı. 19 bin 429 göç veren kentimizin net göçü 11 bin 781 oldu.
Harika denizi, köklü tarihinden kalan eserleri, şehrin her yerinde karşınıza çıkan zeytin ağaçları, muhteşem temiz havası ve güzel koylarıyla ziyaretçilerini büyülemeyi başarıyor. Şehrin en önemli noktaları Gelibolu, Assos, Küçükkuyu, Truva Antik Kenti, Bozcaada, Gökçeada ve Çanakkale şehir merkezi.
Tarım Çanakkale'deki temel ekonomik etkinliktir. Bu nedenle, ilin sanayi yapısı da büyük ölçüde tarıma dayalıdır. Tarla tarımı, sebzecilik, meyvecilik, bağcılık ve zeytincilik başlıca tarımsal faaliyetlerdir. Hayvancılık, halkın önemli geçim kaynaklarından birisi ve tarım sektöründe ikincil bir yere sahiptir.
ÇOMÜ SCImagoInstitutionsRankings 2022 -Dünya Üniversiteler Toplumsal Etki Sıralamasında 244'üncü, Yenilik Sıralamasında 425'inci, Araştırma Sıralamasında ise 436'ıncı sırada yerini alarak 3 farklı kategoride dünyada ilk 500 üniversite içerisinde yerini aldı.
Denizcilik Müzesi, Aynalı Çarşı, Saat Kulesi, Kordon, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, Truva Antik Kenti ve Çanakkale Halk Bahçesi gibi pek çok yeri görmeden dönmeyin.
En son 2018 yılında “En Mutlu Şehir” ilan edilen Çanakkale 2023 yılında ise "En Yaşanabilir Şehirler” arasına girdi. Buna göre mutluluk oranları da TUİK tarafından araştırılarak kadınların daha mutlu olduğunu paylaştı.
2016 yılı verilerine göre Çanakkale'de 202.676 dekar alanda 869.120 ton sebze üretimi gerçekleştirilmiştir. Sebze üretiminde en yüksek üretim miktarı 559.628 ton ile domates (sofralık, salçalık) ve 203.488 ton ile bibere (salçalık, sivri, çarliston, dolmalık) aittir.
Marmara Denizine kıyısı olması şehirde ulaşım ve balıkçılığın gelişmesini sağlamıştır. Çanakkale güneyde Balıkesir ile komşudur. Diğer sınır komşuları ise Tekirdağ ve Edirne'dir.
Muhakeme gücü ile tarihe adını yazdıran Cevat Paşa, Çanakkale Deniz Savaşları'nı yönetti. Askeri dehası sayesinde, Mustafa Kemal ile birlikte savaşın kaderini belirledi. Cevat Paşa, savaşta düşman donanmasının manevralarını gözlemledi ve mayınların Erenköy Koyu'na döşenmesine karar verdi.
Çanakkale Savaşları, I. Dünya Savaşı'nın bölgesel mücadelelerinden birisi olmakla birlikte, savaşın sonucunu ve Osmanlı Devleti'nin durumunu etkileyen en önemli çarpışmalarının başında yer almaktadır.
Alman bir amiral olan Merten Paşa; Çanakkale tabyalarının komutanı olarak Çanakkale'ye gönderilmiş ve Çanakkale Savaşı'nın deniz muharebelerinde aktif görev yapmıştır. Çanakkale Savaşı'nın en önemli komutanı kimdir diye sorulduğunda, bu soruya verilecek cevap şüphesiz ki Mustafa Kemal Paşa olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri