Karatay Diyeti'nde yasak olan besinler
Kavun, karpuz, üzüm, muz ve incir gibi şeker oranı yüksek meyveler. Pirinç ve pirinçle hazırlanan yiyecekler. Yapay tatlandırıcılar. Karatay Diyeti'nde kuruyemişler önemli bir yerdedir ancak kavrulmuş kuruyemişler kesinlikle tüketilmemelidir.
Tohum Takas Şenlikleri'ne bir konuşma yapmak üzere katılan Prof. Dr. Canan Karatay vatandaşlara yaptığı sunumda; şekerden ve şeker bazlı yiyecek ve içeceklerden uzak durulması çağrısında bulunurken, zeytinin en iyi meyve, zeytinyağının ise en sağlıklı meyve suyu olduğunu ifade etti.
Karatay diyeti ile kaç kilo verilir : Canan Karatay diyeti yapanların çoğu bu diyet sayesinde 2 haftada 5 kilo verdiklerini bildiriyor. Karatay diyeti ile bir ayda 8 kilo vermek garanti olarak niteleniyor.
Canan Karatay, ülkede ekmek devrimi olması taraftarı… “Ben siyez buğdayının kullanılması ve desteklenmesi şarttır diyorum. Modern buğdayın sağlığa zararlı olduğunu açıklıyorum.
İlgili 15 soru bulundu
Karatay, Her gün pastırmalı yumurta, iki yumurta veya menemen yiyebilirsiniz. Avuç içi kadar peynir ve yanında salata yiyebileceğinizi söylüyor. Aynı zamanda beyaz peynir, yumurta, 1 fincan ceviz-badem-fıstık, 10-15 zeytin ve özellikle ekmek yerine ceviz tüketin.
Canan Karatay, sağlıklı beslenme konusunda uyarılarda bulundu. Türkiye'de diyet ve sağlıklı beslenme konusunda ezberi bozan İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, günde 2 öğün beslenilmesi gerektiğini söyledi.
Bunun yanı sıra diyetteki en önemli kuralda yemek saatleri. Saatlere olabildiğince uyulması gerektiğini bunun metabolizma için çok önemlidir. 18:00 ile 19: 00 arası akşam yemeği şeklindedir.
Örneğin 80 kilo bir birey 1 ayda 4 kilo, haftada 1 kilo vermesi sağlıklı olarak kabul edilirken, 50 kilo olan bir bireyin ayda 2,5 kilo haftada ortalama 500 gr vermesi sağlıklı olarak kabul edilir.
Evde ise menünüzü şekillendirmek daha kolay, 1 tabak sebze yemeği, 1 kase çorba, salata ve ızgara güzel bir akşam yemeği olur. Bakliyatlar da Karatay Diyeti'nin temel ögelerinden, ama belli başlıları. Örneğin pirinç yememeniz gerekiyor ama bulgur yiyebiliyorsunuz.
Canan Karatay, “Hastalıklardan korunmak için ilaçlara değil sağlıklı besinlere sarılmamız gerekiyor. Genetik denen hastalıklardan korunmak için her türlü ekmek, simit, pirinç, patates, mısır, makarna, börek, poğaça, şeker, çikolata, bal, reçel, pekmezden uzak durmalıyız.
Ünlü doktor Kurban Bayramı'nda beslenmeyle ilgili önemli bilgiler verdi. Geliştirdiği “Karatay Diyeti” ile tanınan İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, proteinin vücuda doğal yolla girmesi gerektiğini belirterek bu yüzden kurban etinin yağıyla yenmesi gerektiğinin altını çizdi.
Canan Karatay diyetini yapmak istiyorsan; öncelikle yetişkin olman, diyabet hastası olmaman ve hamile olmaman önemlidir. Çünkü ara öğün olmayan bu beslenme biçimi bir diyabet hastası için çok da uygun olmayacaktır.
“Ne bok yerseniz yiyin, kul hakkı yemeyin.”
Karatay Diyeti'nde sağlıklı yağlar, protein kaynakları ve bazı karbonhidratlar serbest olarak tüketilebilir. Bu diyetin menüsünde et, balık, süt, peynir, yoğurt, yumurta, tereyağı, bakliyat, turşu, sebze, meyve ve ceviz, fındık, badem, yerfıstığı bulunmaktadır.
Dr. Canan Karatay yumurtanın pişirilme şekliyle alakalı şu tavsiyelerde bulundu; Yumurtalar özellikle kayısı kıvamında olmalı ya da tereyağında düşük ısıda katılaştırılmadan hafifçe pişirilmelidir.
Karbonhidratlı yiyeceklerin başında gelen ekmeği bırakarak ayda ortalama 4-5 kilo verebilirsiniz. İlk aşamada tümüyle ekmeği bırakmak yerine her öğünde sadece 1 dilim ekmek tüketilebilir. Ekmek yemeyi bırakmaya çalışırken gözden kaçabilen en önemli nokta ise ekmekteki karbonhidratın başka yiyecekten karşılanmasıdır.
Günde 1 saat orta tempolu yürüyüş ile ayda 1-1,5 kilogram verilebilir. Düzenli olarak yapılan yürüyüş programına yeterli ve dengeli bir beslenme programı eklenirse ayda 3-4 kilogram verilmesi sağlanabilir.
1- Patates ve Pirinç: Bu diyeti diğer diyet türlerinden ayıran en önemli şeylerden biri patates ve pirinç yemeklerinin kesinlikle yasak olmasıdır. Patates kızartmaları dışında haşlanmış patatesler de kesinlikle uzak durulması gereken yemeklerin başında geliyor. Bunun yerine bakliyat çeşitleri tercih edilebilir.
Kilo almamak için günde kaç öğün yemek yemeliyiz? Zayıflamak için aç kalmak zorunda değilsiniz. 3 ana, 2 ara öğün tüketmelisiniz. Eğer öğünlerinizi atlarsanız kan şekeriniz düşecektir. Bu da sizin daha fazla acıkmanıza neden olur.
Çünkü, sabah, öğlen, akşam yoğurt yerler. Ama tam yağlı sütü kullanacaksınız. Bunun probiyotik sayısı çok önemlidir. Yüzde 80 bağışıklık sistemini güçlendirir.
Akşam Yemeği: Balık ızgara, kırmızı soğan, turp, roka, havuç ve bruksel lahanasından oluşan salata, yanına zeytinyağlı barbunya. Ara Öğün: Zorunlu olmasa da 1 avuç ceviz içi tüketilebilir. Öğle Yemeği: Yanında pide ve pilav olmadan bir porsiyon şiş kebap, bol yeşillikli salata, bir kase yoğurt.
Muhammet de (SAV) aynı şeyi söylüyor." dedi. Karatay, yemekten sonra içilen çayın da zararlı olduğunu belirterek "Ben çaya karşı değilim. Ama yemek yedikten sonra hemen içilmemelidir. 4 saat sonra içilmelidir. Hemen içilmeli kronik kansızlık sebebidir" uyarısında bulundu.
Meyvelerin lifleriyle tüketilmesi önerisinde bulunan Karatay, öğlen yemeği yerine kuruyemiş ve meyve yenebileceğini söyleyerek farklı bir alternatif sundu. Karatay, meyve tüketiminin bilinçli olması gerektiğini söyledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri