ÇAP programı için aranan not ortalaması 4.00 üzerinden 3.20'dir.
Başvurduğu yarıyıla kadar Anadal lisans programında aldığı tüm derslerden başarılı olması ve genel akademik not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 3,00 olması gerekmektedir. Öğrencinin kayıtlı olduğu Anadal programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibari ile en üst % 20 sinde yer alması gerekir.
Çift Anadal Programından başarılı olabilmesi için notları ne olmalıdır? Öğrencinin çift anadal programından mezun olabilmesi için anadalda GANO'sunun en az 100 üzerinden 70 olması gerekir. Tüm çift anadal öğrenimi süresince öğrencinin anadalda AGNO'su bir defaya mahsus olmak üzere 100 üzerinden 65'e kadar düşebilir.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), tarafından belirlenen programlarda öğrenciler, üniversitelerinden talepte bulunarak 'not ortalaması' kısıtlaması olmadan çift ana dal ve yan dal eğitimi alabilecek.
d) Genel Not Ortalaması en az 3,00/4,00 olan, ancak anadal programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibari ile en üst yüzde yirmisinde bulunamayan öğrenciler ÇAP yapılacak programın ilgili yıldaki taban puanından az olmamak üzere puana sahip olmak kaydıyla ÇAP başvurabilirler.
İlgili 21 soru bulundu
ÇAP yaparsam okulum uzar mı? Normal şartlarda ÇAP yapılan bölüme dönem itibariyle geç başlandığı için eğitim 2 yıl kadar uzamakta ve anadal bölümünden daha geç mezun olunabilmektedir. Ancak ÇAP yapan öğrenci her dönem daha fazla ders alırsa uzatmayı bir yıl veya altına indirebilir.
– Uluslararası öğrenci kabul kontenjanları kapsamında kayıt olan öğrenciler ile yurt dışından yatay geçiş ile gelen YKS başarı sırasını sağlayamayan öğrenciler başarı sırası aranan programlar arasında (Hukuk, Mühendislik ve Mimarlık programları) Çift Anadal eğitimi alamazlar.
Çift Anadal ve Yandal yapmak isteyen öğrenci, ikinci olarak seçtiği anadal diploma programına, esas bölümünün en erken üçüncü yarıyılının başında, en geç dört yıllık programlarda beşinci yarıyılın başında, üniversitelerin ilan ettiği tarihte istenilen belgeler ile birlikte başvurabilir.
Öğrenciler kurumiçi yatay geçiş şartlarını sağladıkları takdirde çift anadal programına yatay geçiş yapabilmektedirler. Öğrencinin bu programa devam ederken herhangi bir dersten kalması durumunda program iptal edilmektedir. Bu yüzden öğrencinin tüm derslerinde geçme notunu tutturması, başarılı olması gerekmektedir.
Öğrencinin çift anadala başvurabilmesi için, başvurduğu döneme kadar devam ettiği anadal programında almakla yükümlü olduğu tüm dersleri başarıyla tamamlamış olması, ağırlıklı genel not ortalamasının en az 3,25 olması ve anadal programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibariyle en üst %20'de bulunması gerekir.
Çift Anadal Yapmak Ücretli mi? Devlet üniversitelerinde ÇAP ücretsizdir. Vakıf (özel) üniversitelerinde ise okuldan okula değişmekle birlikte bazı okullar ücretsiz, bazı okullar öğrencinin burs ücreti kadar ücret verebilir, bazı okullar ise tam veya sabit ücret alabilir.
Bir de başvurduğunuz yıla kadar tüm derslerde başarılı olmalısınız. Ama ilk yüzde 20'de olmayanlar başka bir yöntemi kullanabilirler. Bu da ÇAP yapmak istediğiniz programın o yılki taban puanınından az olmayan bir puana sahip olmak.
Bir lisans öğretim programına (birinci anadal) kayıtlı olan öğrencilerin, aynı yükseköğretim kurumunun iki diploma programından eş zamanlı olarak ders alıp, iki ayrı diploma alabilmesini sağlayan programdır. Çift Anadal Programı (ÇAP), lisans öğrencilerine iki farklı lisans dalından mezun olma şansı sunuyor.
Merhaba, çift anadal yapıp başarıyla tamamlayabilmek elbette kolay bir şey değil. Elbette o bölüme anadal olarak kayıt yapan öğrencilere yani halihazırda bulunan öğrencileri kadar ders almıyorsunuz belki ama onların en zorlandıkları ya da bölümün belirlediği en önemli derslerden 13-14 tanesini seçip alıyorsunuz.
Aynı anda birden fazla çift anadal programına veya aynı lisans programında hem ikinci anadala hem yan dala kayıt yapılması mümkün değildir. Ancak, aynı anda farklı lisans programlarında ikinci anadala ve yan dala kayıt yapılabilir.
Ön lisans/ lisans öğretim programına (birinci anadal) kayıtlı olan öğrencilerin, üniversitelerindeki başka bir bölümün/programın belirlediği tüm derslerini alarak, aynı zaman dilimi içinde her iki programı da başarıyla tamamlayıp, ikinci bir dalda lisans/ön lisans diplomasına sahip olmalarıdır.
Derslerin çakışması durumunda, birinci anadal programı dersine girmek esastır, çift anadal dersi alınamaz. Birinci öğretimde çift anadal yapan öğrenciler, çakışma durumunda; varsa ikinci öğretim derslerini, ikinci öğretimde çift anadal yapan öğrenciler varsa birinci öğretim derslerini alabilir.
Özet olarak gerek çift anadal programı gerekse yan dal programı özellikle öğrencinin kayıtlı olduğu esas programın ağırlıklı genel not ortalaması (AGNO) üzerine kuruludur. Çift anadal programı başarıyla tamamlanırsa iki diploma alınır.
Mezuniyette iki bölümden diploma almak için iki bölümün de koşullarının gerekli sürede tamamlanması gerekir. Anadalın koşulları daha önce tamamlanmış olsa bile ikinci anadal koşullarının tamamlanması için öğrenciye birinci sınıfa başlama tarihinden itibaren toplam 10 yarıyıl süre tanınır.
Aynı anda birden fazla ÇAP programına kayıt yapılamaz. Ancak, aynı anda ÇAP ve YDP'ye kayıt yapılabilir. Madde9-(1)(Değişik 10.03.2021 SK 428-A/6-MH 30.03.2021-51) ÇAP, ilgili bölümlerin/programların işbirliği ile yürütülür.
İkinci anadal lisans programına devam eden öğrenciye mezuniyet diploması ancak devam ettiği birinci anadal diploma programından mezun olması halinde verilebilir.
Başka bölümden alınan yandal belgesi sana o sektörle alakalı bilgin olduğunu eğitim aldığını gösterir, uzmanlık düzeyinde bir yararı olur, yandal yaptığın sektörde çalışma olasılığını artırır, cv ni geniş gösterir, imza yetkisi veya ünvanını kullanamazsın.
Çift anadal başvurusu için öncelikle bölümde anadal programı olup olmadığı kontrol edilmelidir. Her üniversitede çift anadal programı olmadığından her üniversitede bunu yapmak mümkün değildir. Daha sonra çift anadal programı başvuru tarihleri arasında gerekli şartların taşınması durumunda programa başvuru yapılacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri