Çatalca Yarımadası ve ya Paşaeli Yarımadası, Marmara Bölgesi'nin kuzeyinde, Türkiye'nin Avrupa kıtasındaki topraklarının en doğu noktasını oluşturan toprak parçasıdır. Yarımadayı çevreleyen sular kuzeyde Karadeniz, doğuda İstanbul Boğazı, güneyde Marmara Denizi'dir.
Güneyde Büyükçekmece'ye, batıda ise Silivri'ye ve Tekirdağ ilinin Saray ilçesine komşudur. Doğudaki komşusu ise Arnavutköy ilçesidir. İlçe sınırları içinde toplam 39 mahalle bulunmaktadır. İlçenin Karadeniz kıyısında, Yıldız Dağları'nın devamı olan ormanlarla kaplı yükseltiler yer alır.
Hem Marmara'ya hem Karadeniz'e kıyısı bulunan Çatalca İstanbul'un en büyük ilçesi olsa da en seyrek nüfuslu beldelerinden.
Çatalca'nın sayılı denize girilecek mekanlarından biri olan Ormanlı Plajı, Çatalca'da gezilecek yerler arasında da yer alıyor. Köye yaz aylarında giderseniz Ormanlı Plajı'nda doyasıya deniz keyfi yapabilirsiniz.
İlgili 41 soru bulundu
Yüzölçümü itibarıyla İstanbul'un en büyük ilçesi olan Çatalca'nın yüzölçümü 115,11 Km, İl merkezine uzaklığı 56 Km'dir. Güneyde Büyükçekmece'ye, batıda Silivri'ye ve Tekirdağ ilinin Saray ilçesine, doğuda Arnavutköy ilçesine komşudur. Çatalca şehri, İ.
Çatalca İlçesi İstanbul'da yer alan ve Marmara fay hattına yakınlığı sebebiyle deprem riski bulunan bir bölgedir. Özellikle 1999 Marmara Depremi gibi büyük depremlerin yaşandığı İstanbul'da, Çatalca İlçesi de deprem riski olan bölgelerden biridir.
Çatalca Yarımadası ve ya Paşaeli Yarımadası, Marmara Bölgesi'nin kuzeyinde, Türkiye'nin Avrupa kıtasındaki topraklarının en doğu noktasını oluşturan toprak parçasıdır. Yarımadayı çevreleyen sular kuzeyde Karadeniz, doğuda İstanbul Boğazı, güneyde Marmara Denizi'dir.
Coğrafi konum itibariyle ülkemizin kuzeybatısında bulunan Trakya Bölümü'nde, Marmara Denizi'nin kuzeyinde Karadeniz'in ise güneybatısında yer alan Çatalca İlçesi İstanbul ili sınırları dâhilindedir.
Çatalca İstanbul ilinin Avrupa yakasındadır. Çatalca, İstanbul'un batı sınırında yer alan ilçedir. Aynı zamanda yüz ölçümü olarak şehrin en büyük, nüfus olarak Adalar ve Şile'nin ardından şehrin en küçük ilçesidir.
Osmanlı döneminde bir av ve kışlak yeri olarak kullanılan Büyükçekmece'ye özellikle 1829 Osmanlı-Rus savaşından sonra çok sayıda Türk göçmen yerleşmiştir. 1876 yılında Çatalca Sancağı'na ilçe olarak bağlanan Büyükçekmece, 1926 yılında Çatalca'nın ilçe ilan edilmesiyle birlikte Çatalca'ya bağlı bir bucak yapılmıştır.
En temiz deniz suyuna sahip bölgeler ise Silivri, Arnavutköy ve Çatalca'da.
Çatalca ilçesinin büyük bir kısmının havza sınırları içinde kalması ve orman arazilerinin önemli bir alan tutması nedeniyle ilçenin en fazla pirim yapan alanları arsında ilçenin kuzey kısımları olan Boyalık, İzzettin, Terkos ve ilçe merkezine yakın bölgeler olarak öne çıkıyor.
1200 metre büyüklüğündeki denizi Karadeniz'e kıyısı olduğundan dolayı oldukça dalgalıdır. Denize girmek isteyenler dikkat etmeli ve bu bölgede çok yüzmeyi tercih etmemelidir. Saklı cennet olarak bilinen bu bölgede dilediğiniz gibi kafa dağıtabilir ve doğanın tadını çıkarabilirsiniz.
Tatil senin için denize girmekse, Çilingöz Sahil'de Ege'yi aratmayan sularda yüzebilirsin. Ama yine de dikkat et, hala Karadeniz sularındasın. Karadeniz'in hırçın dalgalarıyla burada da karşılaşabilirsin.
ÇATALCA ZEMİN KOŞULL DAĞILIMI VE DAYANIKLILIĞI
Vs30 parametresine göre 150- 500m/s arası koşullara sahip zeminler zayıf, 600 ve 1392m/s arası zeminler kaya ve güçlü olarak gösteriliyor.
Son 5 yılda sürekli değerlenmeye devam eden Çatalca, bundan sonra daha da yüksek değerlenme yaşayacak bölgelerden biri olarak kabul ediliyor. Diğer bir deyişle 2021 yılında arsa yatırımı yapmak isteyenlerin, öncelikli olarak değerlendirmeye alacağı bölgelerden biri kesinlikle Çatalca olmalı.
Karadeniz Bölgesi, ismini Karadeniz'den alan, Sakarya Ovası'nın doğusundan Gürcistan sınırına kadar uzanan Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir.
Marmara Denizi ya da Klasik Antik Çağ'ında Propontis, Karadeniz'i, Ege Denizi ve Akdeniz'e bağlayan bir iç denizdir. Karadeniz'e İstanbul Boğazı, Ege Denizi'ne Çanakkale Boğazı ile bağlanır. Türkiye'nin Asya ve Avrupa kısımlarını da birbirinden ayırır.
Bu illerin 11'i Karadeniz Bölgesi'nde, 5'i de Marmara Bölgesi'nde yer alıyor. Marmara Bölgesinde Kırklareli, Tekirdağ, İstanbul, Kocaeli ve Sakarya'nın, Karadeniz Bölgesi'nde de Düzce, Zonguldak, Bartın, Kastamonu, Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin'in Karadeniz'e kıyısı bulunuyor.
Marmara Denizi tümüyle Türkiye'ye ait, dünya suları ile ilişkisi kuzeyde İstanbul ve batıda Çanakkale Boğazı ile sağlanan bir iç denizdir.
Arnavutköy Çatalca Yarımadası üzerinde yer almaktadır. Çatalca Yarımadası fizikî olarak akarsular ile parçalanmış olup, yer yer tepeliklere sahiptir.
2. derece deprem bölgeleri: Büyükçekmece, Esenyurt (Eşkinoz), Kıraç, Tepecik, Bağcılar, Mahmutbey, Bahçelievler, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beykoz, Mahmutşevketpaşa, Beyoğlu, Çatalca, Boyalık (Hadımköy), Esenler, Kemerburgaz, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kağıthane, Silivri, Celaliye, Kamiloba, Çanta, Gümüşyaka (Ereğli), ...
İstanbul'da yüksek derecede deprem riski taşıyan bölgeler ise Zeytinburnu, Küçükçekmece, Florya, Esenkent, Ispartakule, Ambarlı, Avcılar ve Haramidere'dir. Şurada Paylaş! Deprem uzmanlarının yaptığı açıklamaya göre; İstanbul'da yapı bakımından en eski ilçelerin başında Beyoğlu ve Fatih ilçeleri geliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri