Cebir ilk olarak Babilliler tarafından matematiksel problemleri çözmek amaçlı kullanılmıştır. Matematikte şu an lineer denklemler veya orta dereceli lineer denklemler kullanarak çözülen problemlerin temellerini Babilliler cebiri geliştirerek bulmuşlardır.
Cebiri bağımsız bir disiplin olarak öğreten, "indirgeme" ve "dengeleme" (denklemin farklı taraflarındaki benzer terimlerin aynı tarafa alınarak sadeleştirilmesi) yöntemlerini tanıtan ilk kişi olduğu için, Harezmi cebrin atası ya da kurucusu olarak tanımlanmıştır.
Cebirin kurucusu olan Harezmi'nin iki önemli matematik kitabı vardır; "Cebir" ve "Hint Hesabı". Harezm'de temel eğitimimini alan Harezmi gençlinin ilk yıllarında Bağdat'taki ileri bilim atmosferinin varlığını öğrenir.
Hesab-ül Cebir vel-Mukabele adlı kitabı, matematik tarihinde birinci ve ikinci dereceden denklemlerin sistematik çözümlerinin yer aldığı ilk eserdir. Bu nedenle Harezmî (Diophantus ile birlikte) "cebirin babası" olarak da bilinir.
Yazılı matematiğin en eski kanıtı, Mezopotamya'daki en eski uygarlığı inşa eden eski Sümerler'e dayanır. MÖ 3000'den itibaren karmaşık bir metroloji (ölçme bilimi) sistemi geliştirdiler.
İlgili 31 soru bulundu
Harezmi, Tam adı Ebu Abdullah Muhammed Bin Musa el-Harezmi olan bu büyük bilim adamı, Horasan'ın az kuzeyinde Harezm bölgesinin Hive şehrinde 780 yılında doğmuştur. Harezmi, Harzem Türküdür ve müslümandır.
Etimoloji. Cebir kelimesinin kökeni Hârizmî tarafından yazılmış Arapça Ilm al-jabr wa'l-muḳābala adlı kitaptan gelmektedir. Kitabın isminin anlamı zorla yani cebirle bir hesabın yapılması bilimi olarak çevrilebilir.
Cebirin Babası olarak bilinen ve matematik bilimine yaptığı önemli katkılarla bilinen kişi Harizmi'dir. Harizmi aynı zamanda sıfır rakamını ve x bilinmeyenini de ilk kullanan kişidir? HARİZMİ KİMDİR? Hârizmî ya da tam adıyla Ebû Ca'fer Muhammed bin Mûsâ el-Hârizmî, (d.
Tarihte bilinen cebir ile ilgili en eski bilgiler Harizmi tarafından yazılmış bir matematik kitabında bulunmuştur. Sayı algoritmalarını ve denklemlerini çok kolaylaştıran ve insanların daha kolay işlemler yapabilmesini sağlayan bu kavram, bulunuşu ile de birçok insanın hayatını kolaylaştırmıştır.
Sergide El-Harezmi, Abdulhamid İbn Türk, Ömer Hayyam, Sabit Bin Kurra, El-Buzcani, El-Biruni, Uluğ Bey, Ali Kuşçu, Matrakçı Nasuh, Farabi, Gelenbevi İsmail Efendi, Hüseyin Tevfik Paşa, Salih Zeki Bey, Kerim Erim, Erzurumlu İbrahim Hakkı, Cahit Arf, Nazım Terzioğlu, Cengiz Uluçay, Hilmi Hacısalihoğlu, Mustafa Kemal ...
780 senesinde Harezm'de doğduğu kabul edilir. Harezmi, ilk defa birinci ve ikinci dereceden denklemleri analitik metotlarla, bir bilinmeyenli denklemleri de cebirsel ve geometrik metotlarla çözmenin kurallarını ve usullerini tespit etti. Matematikte ilk defa sıfır rakamını kullandı.
Bir sayıya x veyahut y gibi harfler vermeden bilinmeyenli o problemi çözmek çok daha zor olurdu bu yüzden cebire ihtiyaç duyulmuştur. Problemlerde örneğin bir babanın yaşı verilmemişse ama ona ihtiyacımız varsa problemi çözmek için babanın yaşına x deriz ve böylelikle problemi çözmemiz kolaylaşır.
Matematik kelimesinin ilk kez M.Ö. 550'lerde Pisagor Okulu'nda kullanıldığı düşünülmektedir. Yazılı kaynağa ise ilk Platon ile girmiştir.
Eski Mısır'da Cebir
1000), birinci dereceden bir bilinmeyenli denklemlerin çözümlerinde yanlışı deneme yolunu kullanmışlardır. Bu yöntem 15. ve 16. yüzyıllarda eski Mısır dışında, Hintliler ve İslam dünyası matematikçileri tarafından da kullanılmıştır.
Cebir Öğrenmenin Önemi
Cebir, değişkenlerle işlem yapmayı diğer yöntemlere kıyasla çok daha kolay kılar ve eğrilerin grafiğini çizmek gibi problemleri çözmek için yepyeni alanlara kapı açar.
İslâm matematik tarihinde denklemlerin düzenlenme, incelenme ve çözümlenmesine verilen ad. Klasik kaynaklarda “ilmü'l-cebr ve'l-mukābele” terkibi içinde kullanılan el-cebr, Arapça'da “kırık kemiği yerine koyma, düzeltme; zorlama” gibi mânalara gelmekte ve kelimenin Batı dillerine algebra şeklinde geçtiği görülmektedir.
Boş kümeden farklı olup üzerinde en az bir İkili İşlem tanımlanmış olan kümeye bir cebirsel yapı denir. Örneğin; Grup tek işlemli bir cebirsel yapıdır ancak Halka ve Cisim iki işlemli cebirsel yapılardandır.
Türk Dil Kurumu cebir kelimesi için karşılık olarak, 'Zora başvurma, zor kullanma ve zorlayış' anlamlarını sunuyor. Aynı zamanda 'parçalanmış ve birleşmesi zor olan ancak bir araya getirilmesi gereken' şekilde ifade etmek mümkün.
Johann Carl Friedrich Gauss ya da Gauß (30 Nisan 1777, Braunschweig, Almanya – 23 Şubat 1855, Göttingen), Alman matematikçi, astronom, istatistikçi, olağanüstü katkılardan dolayı "Matematikçilerin prensi" (Latince: Princeps Mathematicorum) ve "antik çağlardan beri yaşamış en büyük matematikçi" olarak anılır.
Cahit Arf, 1910 – 1997 yılları arasında yaşamış dünyaca ünlü matematikçi. Cisimlerin kuadratik formlarının sınıflandırılımasında ortaya çıkan ve kendi adıyla anılan “Arf Sabiti“, “Arf Halkaları” ve “Arf Kapanışları” gibi terimleri bularak, matematik ve bilim dünyasına önemli katkılarda bulundu.
Atatürk matematiğin hayatındaki yeri ve önemini şu sözlerle anlatmaktadır. “Ben öğrenim devrimde matematik konusuna çok önem vermişimdir ve bundan hayatımın çeşitli safhalarında başarı elde etmek için faydalanmış olduğumu söyleyebilirim. Onun için herkes matematik bilgisinin çok gerekli olduğuna inanmalıdır.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri