Çehov Tarzı Öykü Temsilcileri Çehov tarzı hikaye 1920'li yıllarda batı dünyasında Franz Kafka tarafından kullanılmıştır. Türk edebiyatındaki ilk temsilcisi ise; Haldun Taner'dir.
Durum Hikâyesi: Olay anlatımına dayanmayan, kişilerin veya hayatın bir kesitinin ele alındığı hikâyelere denir. Bu tür hikâyelerde merak duygusu geri plana itilir ve bir durum veya kişi betimlenir. Durum hikâyesinin en önemli örnekleri, Rus yazar Anton Çehov tarafından verilmiştir.
Çehov Rus Edebiyatında, Memduh Şevket Esendal ise; Türk edebiyatında hikâye türünün önde gelen ve bu türün gelişmesinde etkisi ve katkısı olan yazarlardandır.
Durum hikayesinin ilk örneklerini Rus yazar Anton Çehov vermiştir. Çehov tarzı öykü ismiyle de bilinen bu yazın türünde ilk kez klasik kurgunun dışına çıkılmıştır. Karakterlerin yaşadıklarından çok hislerinin, düşüncelerinin ve izlenimlerinin ön plana çıktığı durum hikayesinin kahramanları sıradan insanlardan seçilir.
Ömer Seyfettin, bir mefkûre ve dava adamıdır. Eserlerini içerik olarak bu esas üzerine geliştirmiştir. Türk edebiyatının en önemli hikâye yazarlarından Ömer Seyfettin, eserlerini olay hikâyesi (Maupassant tarzı hikâye) tarzında kaleme almıştır.
İlgili 38 soru bulundu
Durum ya da kesit hikâyesinde, olay ön planda değildir; bunun yerini durumlar ve yaşamdan kısa kesitler almıştır. Bu tarz hikâyeler, Rus yazar Anton Çehov'un (1860-1904) adıyla da anılır: “Çehov tarzı hikâye.”
Maupassant tarzı hikayeler için en güzel örneklerden biri olarak Ömer Seyfettin'in farklı hikayelerini söylemek mümkün. Direkt olarak kahramanların başından geçen olay örgüleri kapsamında ele alınmış hikayelerdir. Aynı zamanda Ahmet Hamdi Tanpınar ve Ahmet Mithat Efendi gibi pek çok yazar üzerinden ele almak mümkün.
Olay Hikayesi Temsilcileri
Dünya Edebiyatında olay hikayesinin en önemli yazarı, Fransız kökenli Guy de Maupassant olarak bilinir. Yazarın, olay hikayesi türünde 300 kadar hikâye yazdığı bilinmektedir. Türk edebiyatında ise olay hikayesi denildiğinde akıllara önce Ömer Seyfettin gelir.
Durum öyküsünün kuralları Rus yazar Anton Çehov tarafından belirlendiği için, bu tür öykülere Çehov Tarzı Hikaye denir. Durum Hikayesi Nedir? Günlük yaşamdan kesitler sunan, olaydan çok diyaloglara ve gözlemlere yer verilen hikayelere durum hikayesi denir.
Olay Hikayesinin Dünya Edebiyatında örneğine rastlamak mümkündür. Dünya Edebiyatında olay hikayesi yazarı Fransız kökenli olan Guy de Mauppassant olmaktadır. Yazarın olay hikayesi türünde yaklaşık 300 eseri bulunmaktadır.
Çehov tarzı hikaye, durum hikayesi olarak bilinen bir türdür. Bu türün diğer ismi ise kesit hikayesidir. Çehov tarzı hikayenin ismi Rus yazar Anton Çehov'dan gelmektedir.
ÇEHOV TARZI ÖYKÜNÜN İLK TEMSİLCİSİ: MEMDUH ŞEVKET ESENDAL
Durum öyküsünün ilk temsilcisi olan yazarın son derece güçlü bir gözlem yeteneği vardır.
Anton Pavloviç Çehov (29 Ocak 1860, Taganrog Rusya - 15 Temmuz 1904, Badenweiler, Almanya), Rus tiyatro yazarı ve modern kısa öykülerin kurucularındandır.
Rus edebiyatının en önemli edebiyatçılarından sayılan yazar, durum öykücülüğün (Çehov tarzı) kurucusu olarak bilinmektedir. Eserlerinde realizm akımının güçlü etkisi hissedilse de empresyonizm ve sembolizmden de yararlanır.
Durum hikâyeciliğinin Türk edebiyatındaki temsilcisidir. Yazdığı öykülerin sayısı 224'ü bulur. En çok bilinen eseri 1934 yılında yayımlanan Ayaşlı ile Kiracıları adlı romanıdır. Esendal, beyin kanaması sonucu 16 Mayıs 1952 gecesi Ankara'da hayatını kaybetti.
Durum Öyküsü (Çehov Tarzı Öykü)
Bu romanlarda da olaylar konu alınabilmekle birlikte, asıl ağırlık karakterler arasındaki diyaloglar, karakterlerin hissettikleri, düşündükleri ve verdikleri tepkiler üzerindedir. Yazarlar, böyle öyküleri kullanarak belli bir “durum” anlatmaya çalışırlar.
Batılı anlamda ilk hikaye örneği Samipaşazade Sezai tarafından kaleme alınan Küçük Şeyler adlı eserdir. 6 kısa öyküden oluşan kitapta detaycı bir anlatım ve izlenimcilik ön plandadır.
Ömer Seyfettin Olay Hikayesi Yazarı mıdır Durum Hikayesi Yazarı mıdır? Ömer Seyfettin, olay hikayesi yazarıdır. Bu hikaye tarzı, realizm akımından etkilenmiş hikayelerdir.
Ömer Seyfettin Maupassant (Mopasan) tarzı olay öykücülüğünün tartışmasız en büyük ismidir. Sait Faik Abasıyanık ise ilk örneklerini Memduh Şevket Esendal'ın verdiği Çehov tarzı durum-kesit öykücülüğünün en önemli ismidir.
Ömer Seyfettin, Maupassant tarzı hikayeciliğin Türk edebiyatındaki temsilcisi olmaktadır. Olay hikayesi olarak da bilinen hikaye türü akıcı ve merak uyandırıcı üslupla yazılmaktadır.
Ömer Seyfettin, Türk edebiyatında kısa hikayelerin önemli bir ismi olarak kabul edilir. Hikaye türünde kaleme aldığı eserleri, sade ve akıcı bir dille okuyucuya aktarır. Özellikle milli mücadele döneminden etkilenen yazar, bu dönemin izlerini eserlerinde yansıtmıştır.
Serim, düğüm, çözüm planına uyulmaz. Abartılmamış gerçekler anlatılır. Belli bir sonucu yoktur. Merak uyandırıcı, entrikaya dayalı olaylar anlatılmaz; hayattan bir kesit ve o kesitin içinde bulunan insanın duygu ve hayallerine yer verilir.
Ahmet Mithat Efendi, Kıssadan Hisse ve Letâif-i Rivâyat (1870-1893) eserleriyle hikâye türünün ilk yerli örneklerini vermiştir.
Olay hikayelerinin serim, düğüm ve çözüm bölümleri vardır. Guy de Maupassant, olay hikayelerinin en başarılı örneklerini verdiğinden Maupassant tarzı hikayeler olarak bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri