Cayma hakkı süresi, sözleşmenin kurulduğu tarihte başlar. Tüketici, anaparayı ve kredinin kullanıldığı tarihten anaparanın geri ödendiği tarihe kadar olan sürede tahakkuk eden faizi en geç cayma bildirimini kredi verene göndermesinden sonra 30 gün içinde geri öder.
Bunun nedeni kredi borcunun erken kapatılması nedeniyle kredi veren bankanın ya da finansal kuruluşun faiz gelirlerinde düşme olmasıdır. Bu kapsamda erken ödeme cezası, erken ödenen tutarın kalan vadesi 36 aydan fazla olmayan kredilerde %1'den ve kalan vadesi 36 aydan fazla olan kredilerde %2'den fazla olamaz.
Erken ihtiyaç kredisi kapatma işlemi ile bu krediler vadesi dolmadan kapatılabiliyor. Başka bir deyişle 48 ay vade ile çektiğiniz bir krediyi bu işlem ile istediğiniz zaman kapatabiliyorsunuz ve 48 ay boyunca borç ödemenize gerek kalmıyor.
İhtiyaç kredinizi erken kapatmanız durumunda banka sizden ekstra hiçbir ücret talep etmez. Aksine Tüketici Kredisi Sözleşmesi Yönetmeliği kapsamında borcunuzu erken kapatmanız durumunda maliyet ve faiz indirimi uygulanır.
Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliği kapsamında erken ödenen krediler için bankaların ekstra ücret talep etme hakkı yoktur. Aksine bankaların, gerekli faiz indirimlerini uygulamaları da zorunludur. Dolayısıyla ihtiyaç kredisi kapatma cezası söz konusu değildir. Erken ödenen ihtiyaç kredileri için ceza ödenmez.
İlgili 42 soru bulundu
Konut finansmanı yasası gereği mevcut kredinizi vadesinden önce kapatmanız durumunda, kalan ana para üzerinden, kalan vadeniz 36 ayın altında ise, %1, 36 ayın üstünde ise %2 erken kapatma ücreti alınır.
Tüketici, 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin tüketici kredisi sözleşmesinden cayma hakkına sahip hale gelmektedir.
Bu noktada krediyi komple kapatmak için erken ödeme yapılması durumunda kredi notunuz etkilenmeyecektir. Ancak erken ödeme öncesinde kredi taksitleri geciktirilmeden zamanında ödendiyse, banka bunu olumlu skor olarak işler ve kredi notunu olumlu anlamda katkısı olur.
İhtiyaç kredilerinde en fazla bir aya kadar olan krediyi erken ödeyebilirsiniz, ödeme yaptığınız gün o ay ki kredinin o zamana kadar işleyen faizi, işleyecek faizden düşülür. kredi tutarına bağlı olarak ödeme yaparsınız.
Kredi notunuzu yükseltebilmek için taksitlerinizi zamanında ödemeniz olumlu etkiye yol açar. Genel bilinenin aksine erken ödeme yapmanın ise sanıldığı kadar büyük avantajı yoktur. Normal gününde ödemeniz yeterlidir. Kredi kartınızın minimum tutarını ödemeniz bütün borcu ödemenizle aynı etkiyi yapar.
Kredinde erken kapama, ara ödeme, erteleme, iptal, ödeme tarihi ve vade değişikliği taleplerin için 0 850 724 30 50 no'lu İletişim Merkezi'ni arayabilirsin.
Madde 5- Tüketici, kredi verene borçlandığı toplam miktarı önceden ödeyebileceği gibi aynı zamanda vadesi gelmemiş bir ya da birden çok taksit ödemesinde de bulunabilir. Bu halde kredi veren tüketiciden her hangi bir isim adı altında, ek bir ödemede bulunmasını isteyemez.
Tüketicinin Korunması Kanunu'nun 37. Maddesi erken ödeme cezasının yasal dayanağını oluşturmaktadır. Erken ödeme başlıklı bu maddeye göre: (1) Tüketici, vadesi gelmemiş bir veya birden çok taksit ödemesinde bulunabileceği gibi, konut finansmanı borcunun tamamını erken ödeyebilir.
Kredi çekerek mevcut borçları kapatmanın en önemli faydalarından biri, düşük faiz oranlarına sahip olabilmeniz. Birçok kredi, kredi kartı borcundan daha düşük faiz oranı sunar. Dolayısıyla borç transferi yaparak yüksek faiz oranlarına sahip kredi veya kredi kartı borcunuzu daha düşük bir faiz oranıyla kapatabilirsiniz.
Çoğunluğu teşkil eden fukahaya göre peşin ödeme karşılığında vadesi gelmemiş borçta yapılan indirim anlaşması mutlak olarak caiz değildir. Yani ister bu anlaşma asıl akit (borç akdi) sırasında şart olarak koşulmuş olsun ister sonradan yapılmış olsun mutlak olarak haramdır.
Ödenen Erken Kapama Cezası Nasıl Geri Alınır? Diyelimki bir vesileyle sizden alınan tazminat, kanuni orandan daha fazla. Bu durumda derhal banka müşteri hizmetlerini arayıp durumu anlatın ve fazla kesilen tazminat tutarının iadesini talep edin.
Evet, var. Bankaya göre mobil uygulamadan taksit kapatmayı seçebilirsiniz veya müşteri hizmetlerini arayıp kapatabilirsiniz.
Erken ödeme durumunda, gerekli faiz ve komisyon indirimi yapılmaz ise, fazla alınan tutar, sözleşmesel faiz işletilerek tüketiciye iade edilecek.
Kredi notunuzu etkileyen bilgilerin çoğu günlük olarak güncellenmektedir ancak finansal kurumların sizin finansal hareketlerinizle ilgili paylaştığı bilgilerin risk raporunuzu ve kredi notunuzu etkilemesi yaklaşık iki gün sürer.
Geciken ya da Kaçırılan Ödemeler
Kredi kartı veya kredi ödemelerinin gecikme ile yapılması yalnız faiz ödemeye değil, kredi notunda da düşüşe sebep oluyor. Ödemelerin gecikmemesi adına kişilerin otomatik ödeme talimatı oluşturması tavsiye ediliyor. 1 gün bile gecikme yaşanması kişinin finansal sicilinde iz bırakıyor.
En önemli ve belirleyici unsurlardan biri de mevcut borcunuzun ne durumda olduğudur. Bankalara olan borçlarınızdan herhangi birini 90 gün boyunca ödeyemediyseniz ve yasal takibe girdiyseniz herhangi bir bankadan yeni bir kredi almanız mümkün değildir.
Borçluya verilen 30 gün içerisinde kredi taksitlerinin ödenmesi talep edilir. Fakat banka prosedürlerine dahilinde borcun tümünün ödenmesi de talep edilebilir. Toplam 90 gün süre içinde kredi taksitlerinin ödenmesi gerekir.
Çektiğiniz krediyi vadesinden önce kapatmak için krediyi kullandığınız kuruma başvurmanız gerekir. Daha sonra kalan kredi borcunuz hesaplanır ve bu miktarın tamamını ödemeniz durumunda kredinizi erkenden kapatabilirsiniz.
Borcunuzu tamamen kapattıysanız, alacağınız borcu yoktur yazısı ile öncelikli olarak maaşınızın yattığı bankayı ya da kredi kartı gibi bankacılık ürünlerini kullandığınız diğer bankaları tercih ederek tekrar kredi talebinizi iletebilirsiniz.
Cayma hakkı süreniz sözleşmeyi imzaladığınız günden itibaren başlar. Cayma bildirimi yaptığınızda, 30 gün içinde krediyi iade etmeniz ve geçen süre için faiz ödemeniz gerekir. Kredi iptallerinde faiz, vergi ve üçüncü taraf ödemeleri dışında sizden ekstra bir ücret talep edilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri