Çelebi Bandırma Limanı Bandırma Ticaret Odası ve Bandırma Ticaret Borsalarının da azınlık hisselerine sahip olduğu Bandırma limanının işletme hakkı, 18.05.2010'da TCDD tarafından Çelebi Holding A.Ş.'ye devredilmiştir.
Belediye tarafından işletilmekteyken, 6237 sayılı kanuna göre Bayındırlık Bakanlığı tarafından genişletilen liman, 15.04.1969 tarih ve 6/116222 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile TCDD'ye devredilmiştir.
Çelebi'nin Bandırma Limanı'nı devralmasıyla neler değişti? 18 Mayıs 2010'da limanı devraldık.
Bir balıkçı köyü olan Bandırma'nın eski adı "Güvenilir Liman" anlamına gelen Panormos'tur. Kyzikos şehir devletinin bir limanı olan Panormos, farklı zamanlarda Frigler, Mysialılar, Traklar ve Perslerin egemenliğinde kalmıştır.
Bandırma, 1830 yılında Erdek ilçesi Kapıdağ bucağına bağlanmış, Tanzimat'a kadar voyvodalıkla idare edilen Bandırma Tanzimat'ın ilanından sonra gerçekleştirilen idari yapılanma ile Erdek ilçesine bağlı bir bucak olmuştur.
İlgili 19 soru bulundu
İskenderun Limanı'nın 36 yıl boyunca işletme hakkı ihalesini kazanip, 2011 sonunda limanın işletmesini resmen devralan Limak, İskenderun Limanı'ndaki hisselerinin yüzde 20'sini uluslararası altyapı yatırım fonu InfraMed Infrastructure'a devretti.
Kamu limanlarında liman arazisinin mülkiyeti ve limanın işletmesi tamamen kamu kuruluşlarına yani devlete aittir. Özel limanlarda ise limanın inşası, işletmesi ve bazen de mülkiyeti bir şirket veya birkaç şirketin birliğinden oluşmuş konsorsiyumlara aittir.
Liman 29.07.1953 tarihinde yürürlüğe giren 6186 sayılı kanun ile Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları İşletmesi'ne intikal etmiş olup, halen bu işletme tarafından işletilmektedir.
Bandırma, Balıkesir iline bağlı bir ilçedir. İlçe nüfusu 161.894 kişidir. 54 Mahallesi bulunmaktadır.
Balıkesir'in Saraylar ilçesinden İstanbul'a giden Yusuf Celal isimli kuru yük gemisi, Bandırma'nın Marmara adası açıklarında hava muhalefeti nedeniyle battı.
YOLCU HİZMETLERİ: İzmir'in Ege'deki tarihi ve turistik yerlere çok yakın olmasından dolayı, liman yolcu terminali önemli ölçüde trafiğe sahiptir. Alsancak beton iskelesinin 13.03.1957 tarih ve 4/8783 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile TCDD'ye devri sağlanmış ve iskele 1.6.1959 tarihinden itibaren işletmeye açılmıştır.
İstanbul Ambarlı Limanı: Türkiye'nin en büyük limanı olma özelliğini taşıyor.
1997-2013 yılları arasında özelleştirilmiş ilgili limanlar arasında Mersin Limanı, İskenderun Limanı, Bandırma Limanı, Derince Limanı, Antalya Limanı, Galataport, Çeşme Limanı, Trabzon Limanı, Tekirdağ Limanı ve Marmaris Limanı da bulunuyor.
Güneydoğu Asya'nın en önemli liman işletmecilerinden biri olan Filipinler merkezli International Conainer Terminal Services, Evyapport'un yüzde 65'ini satın alıyor.
Türkiye'de liman özelleştirmeleri 1997 yılında devlete bağlı 6 limanın 30 yıl boyunca özelleştirilmesi ile başlamış olup 2012 yılına kadar toplam 17 adet liman özelleştirilmiştir .
(1) Gemi denetim görevlileri, idari yönden bulundukları liman başkanına, mesleki ve teknik konularda ise Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü Gemi Denetim Dairesi Başkanlığına bağlı olarak görev yaparlar.
Türkiye'nin büyük limanları olarak, Trabzon Limanı, Samsun Limanı, İzmir Limanı, Mersin Limanı, Ambarlı Limanı, Haydarpaşa Limanı, Derince Limanı, Bandırma Limanı örnek verilebilir. Bu limanlar sayesinde Türkiye, uluslararası denizyolu taşımacılığında akla gelen ülkeler arasında ilk sıralardadır.
20 Aralık 2011 tarihinde liman işletme hakkı özelleştirme kapsamında 36 yıl için Limak Holding'e devredilmiştir. 2023 Kahramanmaraş depremleri sonrasında konteynerlerin devrilmesi nedeniyle limanda yangın çıkmıştır.
AKP'nin daha önce geri çektiği ancak Meclis'e sunduğu “torba teklife” göre, Antalya Limanı'nı 140 milyon dolar karşılığında devralan Katarlı QTerminals şirketi, değişen yükümlülüklerde 2047 yılına kadar limanı işletme hakkı elde etti.
Marinalar listeye dahil edilmemiştir. 8 bin 333 kilometre kıyı şeridine sahip Türkiye'de toplamda 180 adet liman ve iskele mevcuttur.
İlçe nüfuslarını da açıklayan Binici şu bilgileri verdi: "Balıkesir'in ilçelerine geldiğimizde en büyük ilçesi 176 bin 377 nüfusla Karesi ilçesi, 2. sırada 175 bin 017 ile Altıeylül, 3. sırada 149 bin 469 ile Bandırma, 4. sırada 144 bin 995 ile Edremit, 5. sırada 72 bin 927 ile Gönen, 6. sırada 68 bin 457 kişi ile ...
Erdek tarihte Artake adıyla tanınmaktadır. Bu isimlere bakarak ilçenin Sitler tarafından kurulduğu söylenebilir. Ancak Erdek tarihi milattan önce 5400'lü yıllara dayanır. Artake sitlerin efsanevi krallarından biridir.Erdek'in önünde bulunan ve günümüzde Zeytinlik olarak bilinen ada Artake ismi ile tanınıyordu.
Başta Balıkesir mantısı olmak üzere pek çok yemeği bulunan Bandırma mutfağı, turistlerin de beğenisini kazanmıştır. Tatlı konusunda çeşitliliği fazla olan ilçenin başlıca tatlıları; Kızılcık Şurubu, Lor Tatlısı, Sütlü Kadayıf ve Höşmerim olarak sıralanmaktadır.
Dünyanın en büyük konteynır limanı, Shanghai Limanı'dır. Bu liman 505 milyon 700 bin ton yük taşıma kapasitesiyle dünyada birincidir. Bu liman 3619 kilometrekarelik bir alana yayılmıştır. Bu da yaklaşık olarak 507 futbol sahasına denktir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri