Tuz ve Sirke Karışımı Bir çay bardağı elma sirkesi ile bir yemek kaşığı tuzu karıştırın. Bu karışımı çelik tencereye alarak 15 dakika bekletin. Ardından içindeki karışımı dökmeden bulaşık süngeri ile ovalayın. Dış kısmını da ovalamayı ihmal etmeyin.
Isıtılmış tencereye el yardımı ile beyaz soda eklenir. Soda olan çelik tencere yumuşak bir bez ile silinir ve parlatılır. Bir kaba kızgın su eklenir ve bir çay kaşığı tuz ilave edilir. Çelik tencere bu karışıma batırılarak ve beyaz bir bezle silinir.
Yanmış tencereyi, büyük tencerenin içerisine yerleştirin. Suya 2-3 yemek kaşığı karbonat ekleyin. Tencereleri 3-4 saat boyunca bu şekilde bekletin. Ardından yanmış tencereyi süngerle ovalayarak temizleyebilirsiniz.
Limon Tuzu Kullanarak Temizleme
Yanık tencere, limon tuzu ile rahatlıkla temizlenmektedir. Limon tuzu, su ve biraz sabunla karıştırılır. Karışım, bir kaşık veya sünger yardımıyla tencereye uygulanır. Birkaç dakika bekledikten sonra, tencere bir süngerle silinir veya çalkalanarak temizlenir.
Isı uygulayarak lekelerden kurtulmak için, tencerenin yanmış yerlerini örtecek kadar su ile doldurun ve kaynayana kadar ısıtın. Su kaynamaya başladıktan sonra ocağı kapatın ve suya birkaç yemek kaşığı tuz ekleyin ve birkaç saat bekletin.Daha sonra suyu boşaltın ve lekeleri yumuşak bir süngerle çıkarmaya çalışın.
İlgili 29 soru bulundu
Paslanmaz çelik kararmaya ve su izlerine eğilimlidir. Bu nedenle parlaklığını geri kazanmak için çelik eşyalarınızı düzenli olarak cilalayın. Paslanmaz çeliğin yüzeyini su, sirke veya zeytinyağı gibi toksik olmayan temizleyiciler veya özel bir çelik temizleyici kullanarak parlatabilirsiniz.
Peki, çelik tava ve tenceredeki yağ lekeleri nasıl çıkarılır? Yağ lekesi oluşan tencerenize veya tavanıza su koyun. Ardından 1 su bardağı da sirke ilave edip kaynatın. Ocaktan aldıktan sonra karbonatla güzelce temizleyice leke ve yanık kalıntılarının kaybolduğunu görebilirsiniz.
Karbonat, temizlikteki en büyük yardımcılarımızdan biridir. Dibi tutan tencereleri temizlemek için gönül rahatlığıyla karbonata başvurabilirsiniz. Dibi tutan ya da yanmış tencerenizi hemen ocaktan alın ve henüz sıcakken tahta bir kaşık kullanarak yanmış kalıntıları iyice temizleyin.
Tencerenin içini suyla doldurun ve içine limon tuzu ekleyin. Kısık ateşte suyu biraz kaynatın. Tencereyi ocaktan alıp biraz ılımasına bekledikten sonra süngerle veya telle yanık kısımları ovalayarak temizleyin.
Ön plana çıkan yöntemlerden bir tanesinde ise sıcak bir suyun içerisine bir çay kaşığı tuz atılmakta ve iki çorba kaşığı sirke eklenmektedir. Ardından bir çay kaşığı toz deterjan eklenmektedir. Çelik tencere ise bu karışıma batırılmaktadır. Sonrasında ise bir bez yardımı ile silinmekte ve parlatılmaktadır.
İlk olarak yanan tencerenin içerisine biraz deterjan ve bol miktarda sıcak su dökülür. Sirke ve karbonat gibi ev tipi temizleyiciler de sıcak su içerisine eklenebilir. Tencerenin dışındaki yanıkları temizlemek için de yine deterjan dolu sıcak bir kap içerisine tencerenin oturtulması gerekir.
Çelik tencerede sütün dibinin tutmadan kaynaması için kesinlikle kısık ateşte ve karıştırılarak pişirilmesi gerekir. Süte şeker ilavesi: Sütün içine bir miktar toz şeker atarak da dibinin tutmasını önleyebilirsiniz.
Öncelikle ufak bir kabın içerisine sofra tuzu ve sirkeyi ekleyerek güzelce karıştırın. Ardından bu sıvıyı bakır tavanın yanmış kısımlarına dökün. Sonrasında ise sünger ya da bez kullanarak tavanın yüzeyini ovalamanız gerekiyor.
Sert Kimyasallardan Uzak Durun. Paslanmaz çelik yüzeyleri silerken sert kimyasal kullanmayın. Yüzeye zarar verici etkiye sahip bu kimyasalların kullanımına gerek yoktur. Zorlu olmayan kirden arındırmak için sıcak suyla nemlendirilmiş uygun bir bezle silmek yeterli olacaktır.
Ürünlerin ilk kullanımda önce sıcak su ve bulaşık deterjanı ile yıkanması gerekmektedir. Kesinlikle başka herhangi bir kimyasal çözücü kullanılmamalıdır. Ürünlerin üzerinde, sudaki kireç ve minerallerden kaynaklanabilecek lekelerin oluşmasını önlemek için, her yıkamadan sonra yumuşak bir bezle kurulanması gerekir.
Karbonat ve su, tencerenin yanık olan kısmını tamamen kaplayacak şekilde bir çözelti oluşturmalıdır. Oluşturulan karbonatlı su karışımı, tencere içerisinde birkaç saat bekletilir. Bu süre zarfında karbonat, yanık lekeleri üzerinde etkili olur ve bu lekelerin yumuşamasını sağlar.
Tencerenizin içerisinde 1 tatlı kaşığı bulaşık deterjanı ve 3 yemek kaşığı karbonat ekleyip yarısına kadar ılık suyla doldurun. Ocağa koyduğunuz tenceredeki karışımı kaynatın. Ardından 8 dakika daha kaynamasına izin verin. Plastik spatula yardımı ile dibinde kalan kararmış kısımlarını kazıyın.
Yanmış bir çaydanlığın dışını temizlemek için beyaz sirke ve karbonatı bir macun haline getirin ve çaydanlığın yanan bölgelerine sürün biraz bekledikten sonra ovun. Diğer alternatif yöntem ise yanan bölgelere cif ve yağ sökücü püskürtün yarım saat bekledikten sonra sıcak suyun olduğu bir kaba çaydanlığı koyun.
Çaydanlığın dış yüzeyinde renk solmaları, ocak yanıkları ya da başka türlü lekeler varsa bir kap içerisinde karbonat ve sirkeyi karıştırarak bir karışım elde edilir. Yanmış çaydanlık parlatma işlemi için ister fırça isterseniz de sünger yardımı ile çaydanlığın dış yüzeyi bu karışım ile ovalanır.
Limon suyu ve tuz karışımı, alüminyum yüzeylerin kararmasını gidermede etkili olabilir. Kararan bölgelere limon suyu ve tuz karışımını sürün, biraz ovalayın ve sonra iyice durulayın. Alaşım alüminyumun kararmasını gidermek için özel alüminyum temizleyici ürünler kullanabilirsiniz.
Yemeklerinizin çelik tencere veya tavaya yapışmasını önleyen en etkili yollardan bir diğeri ise zeytinyağı kullanmak. Kullanacağınız tava veya tencereyi ısıtmadan önce zeytinyağı ekleyin. Ardından kuru bir kağıt havlu ile fazla yağı alın. Tava ısındıktan sonra yemek yapmak için kullanacağınız ürünleri ekleyin.
Yanmış tavanın içine su doldurduktan sonra sirkeyi ilave etmelisiniz. Kapağını kapatıp sirke ve su kaynayana kadar ocakta bırakmalısınız. Ardından ocaktan aldığınız tavaya karbonat eklemelisiniz. Tava ılıdıktan sonra sünger yardımıyla lekelerden kolayca kurtulabilirsiniz.
Karbonat: Karbonat, yağ lekelerini absorbe eder ve temizler. Lekenin üzerine bol miktarda karbonat serpilir ve birkaç saat bekletilir. Ardından bir fırça yardımıyla fırçalanır ve kalıntılar silinir. Sıcak Su ve Bulaşık Sabunu: Yağ lekesinin yeni olması durumunda, sıcak su ve bulaşık sabunu etkili bir çözüm olabilir.
Eğer doğal bir temizlik hedefliyorsanız bir bez içerisinde limon suyu veya sirke dökerek çeliği silmelisiniz. Bebek yağı ya da zeytinyağı da çeliğin parlatılmasını sağlayacaktır. Uygulama aşamasında bebek yağını az bir miktar kuru beze döküp çeliği silin ve birkaç dakika bekledikten sonra kağıt havlu ile silin.
Bıçak ile yağ fazlalığını aldıktan sonra lekenin üzerine yağı emen tuz, nişasta, un ya da pudra döküp bir süre bekletmelisiniz. Daha sonra, lekenin üzerine bir parça çamaşır deterjanı damlatıp dairesel hareketlerle lekeyi temizlemelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri