Çemberin tamamının ölçüsü 360 derece olurken yarım çember yayı 180 derece ve çeyrek çember yayı 90 derece olacaktır. Örnek: AOB merkez açısının ölçüsü 80 derece ve AB yayının ölçüsü 20x ise x kaç olur?
Çemberin açıları
Merkez açının kenarlarının, çemberi kestiği noktaların arasındaki yaylardan birisi majör, yani büyük çember yayı, diğeri de minör, yani küçük çember yayıdır. Merkez açının gördüğü yay, minör yaydır. Merkez açının ölçüsü, 0 ile 180 derece arasında, çember yaylarının ise, 0 ile 360 derece arasındadır.
Çevre açının köşesinden geçen bir çapı çizelim. Bu şekilde çevre açıyı bir kolu çemberin merkezinden geçen iki çevre açıya ayırmış oluruz. Çevre açının her iki kısmına yukarıda gösterdiğimiz "Bir kolu çemberin merkezinden geçen çevre açı" kuralını uygularsak bu çevre açı ile aynı yayı gören merkez açının ölçüsünü olur.
Merkez Açı Nedir? Köşesi dairenin merkez kısmında olan açıya merkez açı adı verilir. Merkez bir açının ölçüsü görmüş olduğu yayın ölçüsüne eşit olmak zorundadır. M(AOB)=m(AB)=a şeklinde gösterilir.
Tam bir daire, 2π radyan veya 360 derece ölçülür. Bir radyan, yaklaşık olarak 57,3 dereceye eşittir.
İlgili 19 soru bulundu
Toplamda 9 bölene sahip 100, çemberin derecesi olsaydı çemberi 3 parçaya böldüğümüzde bir tam sayı yerine 33,33'lük sayı çıkardı. İşte bu yönüyle 360 matematiksel olarak çok daha fazla kolaylık sağlıyor.
Temel olarak çemberde iki açı türü vardır. 1.) Merkez Açı: Köşesi çemberin merkezinde ise bu açı merkez açıdır. Bu açının gördüğü yay ile ölçüsü eşittir.
Matematikte "Neden" Diye Sormak: Bir Çemberde Neden 360 Derece Bulunur?
Doğru açı: Ölçüsü tam olarak 180 derece olan açılara doğru açı denmektedir. Bu açılar aynı zamanda dümdüz bir açıdır. Yani bir doğru dümdüz bir yolda ilerler. Böylece bu doğrunun herhangi bir noktasındaki açı 180 derece olarak öne çıkar.
Açıların birçok çeşidi vardır: Geniş açı, dar açı, dik açı, tam açı, doğru açı, tümler açı, bütünler açı, pozitif açı, negatif açı, merkez açı, çevre açı gibi.
Formül olarak ise çemberin çevresinin hesaplanması 2r*pi olarak belirtilmektedir. Yarıçap çemberin çapının yarı uzunluğu olmaktadır. Yarıçapın İngilizcesi radius olduğu için formülde r harfi olarak gösterilmektedir. Yarıçapı belli olan çemberin çevresi ise 2πr olmaktadır.
Çapı gören çevre açı 90* oluyor da yarıcapı gören neden 45 olmuyor.
7.sınıf Çemberde merkez açı ve çevre açının ölçüleri arasındaki ilişkiyi kavramaya yöneliktir.
Dairenin alanı, pi çarpı yarıçapın karesidir (A = π r²).
Köşesi çemberin merkezinde olan açıya bu çemberin bir merkez açısı denir. Merkez açının ölçüsü, gördüğü yayın ölçüsüne eşittir.
Çünkü çemberin köşesi yoktur. Aynı zamanda çemberin kenarı da yoktur. Yuvarlak şekilde tam bir daire çizer. Yani çember yuvarlaktır.
3) Geniş Açı: Ölçüsü 90° ile 180° arasında olan açılara “geniş açı” denir.
Dar açı; derecesi 0-90 derece arasında olan açılardır. Dik açı; ölçüsü tam olarak 90 derece olan açılardır. Geniş açılar; 90-180 derece arasında olan açılardır. Doğru açı; ölçüsü tam olarak 180 derece olan açılardır.
Dar açılar, 90 dereceden küçük açılardır. Dik açılar 90 derecedir. Geniş açılar ise 90 dereceden büyük olan açılardır. Açı türlerini öğrenelim ve bunlara ilişkin örnekler görelim.
Daire, çemberin içinde kalan alana verilen isimdir. Burada alandan kasıt, bir çemberin çevrelediği noktaların kümesi olmasıdır. Bir dairenin açık daire ya da kapalı daire olmasını dairenin sınırlarını oluşturan çemberin daireye dahil olup olmadığı belirler; çember daireye dahilse kapalı daire, değilse açık dairedir.
m(ABT) = m(ATC) = a şeklindedir. - İç Açı: Bir dairede kesişen farklı iki kirişin oluşturmakta olduğu açıya iç açı denilmektedir.İç açının ölçüsü gördüğü yayların ölçüleri toplamının yarısına eşit olmaktadır. şeklinde olur.
360 derece performans değerlendirme en basit tanımıyla, çalışanın üstü, astı, eş değeri, müşterileri ve tedarikçileri gibi, çalışan ile ilişki içinde olan tüm unsurlar tarafından değerlendirilmesine olanak sağlayan performans değerlendirme yöntemidir.
Tümler Açılar: Ölçüleri toplamı 90° olan iki açıya “tümler açılar” denir.
Başlangıç noktaları aynı olan iki ışının bileşimine açı denir.
Doğru açı : Ölçüsü 180° olan açılardır .
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri