Cenevizliler, 1055 yılından 1797 yılına kadar İtalya Yarımada'sının kuzey batısında bulunan Ligurna adli bölgede yaşamış bir topluluktur. Günümüzdeki Cenova merkezli olarak hüküm süren bir denizci cumhuriyeti olarak geçmektedir.
Ceneviz (İtalyanca: Genova), İtalya'nın Ligurya bölgesinde kendi ismini taşıyan Genova ilinin merkezi ve Ligurya Bölgesi'nin başkenti olan bir şehir ve yerel idare bakımından bir komündür. Cenova'nın İtalya'daki konumu.
Düzce'deki Akçakoca Kalesi, Amasra Kalesi ve Sinop Kalesi'ni önemli ticaret merkezi haline getirdi. Batı Anadolu'da ise Foça bulunuyordu." Tarihi kalelerin öneminden bahseden Çam, "Amasra, koloni kurulduğu dönemlerden Bizans dönemine kadar varlığını sürdürmüş önemli bir ticaret merkezi" dedi.
Orta Çağ döneminde Akdeniz'in meşhur deniz kolonicileri olarak anıldılar. İpek, baharat, üzüm ve ticari değeri yüksek eşyaları Avrupa'ya ulaştırıp zenginleştiler. Hristiyan olan Venedikliler, Katolik mezhebine mensupturlar.
Amasra Kuşatması, Fatih Sultan Mehmed komutasındaki Osmanlı Ordusu ile Sadrazam Veli Mahmud Paşa komutasındaki Osmanlı Donanması'nın 1460 yılında Ceneviz kolonisi Amasra'yı ele geçirerek Osmanlı topraklarına ilhak etmesiyle sonuçlanan kara ve deniz harekâtı. Amasra Osmanlı topraklarına katıldı.
İlgili 42 soru bulundu
Venedikliler ve Cenevizliler, Latin asıllı oldukları için katolik mezhebine mensuptular. Bizans döneminde bir Ortodoks kenti olan Konstantinopolis'te kendi ibadetleri için Katolik kiliseleri inşa ettiler.
Cenevizliler, 1055 yılından 1797 yılına kadar İtalya Yarımada'sının kuzey batısında bulunan Ligurna adli bölgede yaşamış bir topluluktur. Günümüzdeki Cenova merkezli olarak hüküm süren bir denizci cumhuriyeti olarak geçmektedir.
Cenova Cumhuriyeti, 1005 - 1797 yılları arasında denizci bölgesi olarak bilinen bir bölgeydi. Ardından kısa sürede büyüyerek Venedik'in en büyük rakiplerinden biri haline gelmiştir. 14. YY'da Korsika Adasını topraklarını katarak ciddi bir başarı elde etmişlerdir.
Venedik (İtalyanca: Venezia [veˈnɛttsia], Venedikçe: Venexia [veˈnɛsja]), kuzeydoğu İtalya'da birbirinden kanallarla ayrılmış ve köprülerle bağlanan 118 adanın üzerine kuruludur. Şehir, kıyı şeridi boyunca uzanan Venedik Lagünü'nde, Po ve Piave nehirlerinin deltaları arasına kuruludur.
Cenevizlilerin hâkimiyetindeki Amasra fethedildi. Sinop ve çevresine hâkim olan İsfendiyaroğulları Beyliği, Osmanlı topraklarına katıldı. Trabzon Rum İmparatorluğu'na son verildi. Midilli Adası fethedildi.
İtalya'nın Veneto Bölgesi'nin başkenti olarak bilinen Venedik, İtalya'nın kuzeydoğusunda yer alan ve Adriyatik Denizi'ne açılan bir noktada yer alıyor.
Manuel Komnenos döneminde (1143-1180) 1155 yılında verilmiş olup, % 4 oranındaki kommerkion vergisini vermemeleri karşılığında bir saldırı durumunda Bizans savunmasına katılma sözü vererek, 1160'da Pisa ve Venediklilere komşu kendi mahallelerini (Ceneviz kolonisi, Ceneviz Mahallesi) oluşturmuşlardır.
Cenova Nerededir? İtalya'nın kuzeybatısında bulunan şehir, Akdeniz'in bir kolu olan Liguria Denizi'nin Cenova körfezi kıyısında kurulmuştur. Nüfusu 707 bin olan şehir, Milano'nun ise yaklaşık 120 km. güneyindedir.
Şehrin coğrafi konumunun diz kapağını andırmasından dolayı bu ismin uygun görüldüğü liman kenti Cenova, İtalya'ya bağlı Ligurya Bölgesi'nde yer alır ve bölgeye başkentlik yapma görevini üstlenmiştir.
Osmanlıların Eğriboz'u fethi (1470)
II. Mehmed ise ordusuyla karadan gelerek 18 Haziran'da adanın en önemli kalesi Negroponte'yi kuşattı ve 12 Temmuz'da fethetti. Venedik komutanı Paolo Erizzo idam edildi. Böylelikle Venedik'in Ege'deki en büyük üssü Osmanlıların eline geçti.
Denizden ve karadan kuşatılan Cenevizliler başka bir çarelerinin kalmadığını düşünerek teslim olmaya karar verdiler ve Amasra, Osmanlı Devleti tarafından 1460 yılında fethedildi.
İlk Ticari İmtiyaz
Osmanlı devleti döneminde Venedik ve Cenevizli tüccarlara ilk ticari imtiyazlar, İstanbul'un fethedilmesi sonrasında verilmiştir.
Ortodoks Kilisesi genellikle Doğu Ortodoks Kilisesi olarak anılır. Kilisenin başı (eşitlerin birincisi) İstanbul'daki Ekümenik Patrik ve İstanbul Başpiskoposu I. Bartholomeos'dur.
Ortodoks geleneğinin temellendiği kültürün Kapadokyalı üç kilise babası tarafından oluşturulduğu söylenebilir. 4. yüzyıl civarında yaşayan Nissalı Gregor, Nenizili Gregor ve Aziz Basileios, Grek ve özellikle Aristoteles felsefesini Hristiyanlığa sokarak teolojik anlamda Ortodoksluğun zeminini hazırlamışlardır.
Terim olarak Ortodoks Kilisesi ise başlıca Hristiyan mezheplerinden birini ifade etmek için kullanılmaktadır. Yaklaşık iki yüz milyon civarında mensubu bulunan bu mezhebin bağlıları, ağırlıklı olarak Balkanlar, doğu Avrupa ve doğu Akdeniz coğrafyasında yer alan bazı ülkelerde yaşamaktadır.
1460'ta gerçekleşen Mora Seferi, Fatih Sultan Mehmed'in Mora yarımadasını Osmanlı Devleti topraklarına katmak için düzenlediği iki askerî harekâtın ikincisidir. Kesin Osmanlı zaferi. Venedik'e ait birkaç kale hariç Mora'nın tamamı ve Atina Dükalığı Osmanlı topraklarına katıldı.
Karadeniz'deki Türk hakimiyeti açısından Fatih Sultan Mehmet dönemi bir dönüm noktasıdır. Trabzon dahil olmak üzere Karadeniz'in Anadolu kıyılarının fethi ile başlayan süreç karşı kıyıdaki Kırım ile devam etti ve Fatih döneminde Karadeniz bir Türk gölü haline geldi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri