Lif açısından çok zengin olduğu için diyet listelerinde tercih edilen besinlerden biridir. Kış hastalıklarına karşı bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Kuru cennet hurması; yüksek tansiyon, diyabet, kalp hastalıkları dahil birçok hastalık için faydalıdır.
Lifli yapısı sayesinde mide başta olmak üzere sindirim sisteminin sağlıkla işlemesine destek oluyor. Bağırsaklar üzerinde de olumlu etkileri olduğu bilinen cennet hurması, özellikle bağırsakta oluşan iltihapların iyileşme sürecine katkı sağlıyor.
Zengin lif kaynağı olan cennet hurması, mide ve bağırsak sağlığını destekler. Kabızlığa ve ishale iyi gelir. Özellikle on iki parmak bağırsağında problem olanların tüketmesi faydalı olabilir. İltihaplı bağırsak hastalıklarının tedavisinde destekleyici olarak kullanılabilir.
Ancak çok fazla tüketildiği zaman bütün besinler gibi aşırı tüketmekten kaçınılmak gerekir. Cennet hurması fazla tüketildiği zaman içeriğindeki yoğun meyve şekeri sebebi ile şekeri çıkartabilir. Bunun ile beraber fazla tüketildiğinde bağırsak sağlığı için de iyi olmayan etkileri söz konusudur.
Bu durumda, olgunlaşmamış hurmadan ne yapılır sorusuna cevap olan 2. aşamayı öneririz. Sorbe benzeri bir tat elde edebileceğiniz ve cennet hurmasının kekremsi tadını gidererek tüketebileceğiniz diğer yöntem de, cennet hurmasını, bekletmeden buzluğa koymak ve yaklaşık 3-4 saat bekletmek.
İlgili 42 soru bulundu
Çiğ olarak yenebilen cennet hurması, birkaç dakika kadar sıcak suda bekletilerek tüketilebilir. Böylece kabuğu daha kolay soyulur. Cennet hurması kabuğuyla birlikte yenebilen meyveler arasındadır. Ancak meyvenin olgunlaştığı zaman kabuğu da sertleşir ve yenmesi zorlaşır.
Cennet hurmasının rengi olgunluğuna bağlı olarak değişiyor. Henüz olgunlaşmamış ve yemeğe hazır olmayan cennet hurmasının rengi açık sarı oluyor. Yeterince olgunlaşmış olan cennet hurmasının rengi ise kahverengi oluyor. Mevsiminde günde 1 tane tüketilen cennet hurmasının sağlık açısından inanılmaz faydaları var.
Erkeklerin korkulu rüyası olan iktidarsızlık sorununa çare olan cennet hurması, cinsel gücü arttırıyor. Sperm kalitesini de arttıran bu meyve, afrodizyak etkiler göstererek erkek ve kadında cinsel isteği tetikliyor. Uzmanlar cennet hurmasının sağlığa olan faydalarını şöyle sıralıyor: Cinsel gücü arttırıyor.
Cennet hurması fazla tüketildiğinde içeriğinde bulunan yüksek früktoz yani meyve şekeri nedeniyle şekeri yükseltebilir. Aynı zamanda yine fazla tüketiminde bağırsak sağlığı üzerinde de olumsuz etkiler oluşturabilir.
Amino Asit İçeriği İle Cinsel Gücün Artmasına Katkıda Sağlayabilir. Klinik çalışmalar ayrıca hurmanın cinsel güce faydaları bulunduğuna işaret eder. Meyvenin içerisinde yer alan amino asitler, doğal afrodizyak işlevi görür. Bu yönü sayesinde özellikle erkeklerde cinsel dayanıklılığı artırdığı yönünde görüşler bulunur.
İnsan sağlığına pek çok yararı bulunan hurma çekirdeği özellikle öğütülüp tüketildiğinde sağlığı korur. Hurma çekirdeği emilerek de yenilebilir.
Cennet meyvesinin vücutta yorgunluk ve halsizliğe neden olan kana karışan iltihabı yok etmesi dikkat çekti. Bunun ise kan tahlilinde direkt olarak çıktığının bildirilmesi dikkat çekti. Birçok insanın sevdiği meyve olan cennet hurmasının hiç bilinmeyen faydası ortaya çıktı.
Cennet hurması, kabuğuyla birlikte yenilen meyvelerden biridir. Ancak meyve olgunlaştığında kabuğu sertleşir ve yenmesi zorlaşır. Cennet hurmasını kabuğunu soymak istiyorsanız, sıcak suya daldırıp çıkartın. Ardından maşa yardımıyla kabuğunu soyabilirsiniz.
Günlük bir adet cennet hurması tüketilmesi C vitamini ihtiyacının tamamını karşılar. Zengin A vitamini içeriğiyle de göz sağlığını koruyucu etkileri bulunur.
C vitamini içeriği ile zayıflatır
Neredeyse bir portakal kadar içinde vitamin barındırır. Günlük C vitamini ihtiyacınızın %10'u karşılar. C vitamini yağ yakımını uyaran ve tetikleyen bir vitamin türüdür.
Doğal şeker kaynağı hurma, günlük dozajını iyi ayarladığınız takdirde kilo aldırmaz. Hurmanın içeriğinde diyet lifi içeriği bulunmaktadır. Yani sindirim sürecini geciktirdiği için uzun süre tok hissetmenizi sağlar. Günde sadece birkaç tane hurma yemek kilo alımı problemlerinin önüne geçer.
Bu gruptaki çeşitlerin yakınında tozlayıcı özelliği olan bir çeşit varsa veya kendini tozlayabiliyorsa tozlaşma sonucunda meyvelerde çekirdek oluşur. Böylece meyve et rengi kahverengiye dönüşür ve kendine has, burukluğu olmayan tatlı bir meyve meydana gelir. Üç çekirdek bile meyvenin burukluğunu tamamen giderebilir.
Kuzey yarım kürede cennet hurmasının mevsimi eylülden aralık ayına kadardır.
Cennet hurması, lif bakımından zengin bir meyvedir. Lif, sindirim sistemi için oldukça önemlidir çünkü bağırsak hareketlerini düzenler, dışkının yumuşak olmasını sağlar ve kabızlığı önler. Cennet hurmasının tüketilmesi, sindirim sürecini kolaylaştırabilir.
100 gramında 6,7 gram lif içeren hurma, yüksek lifli meyvelerin başında geliyor. Lifli yiyeceklerden zengin beslenmek de bağırsak fonksiyonlarının düzenlenmesinde etkilidir. Sindirim sisteminin düzenlenmesi de hemoroit, kolon kanseri ve kolit gibi sindirim sistemi hastalıkları riskini azaltır.
Cennet Hurmasının Zararları:
-Çok şekerli olmasından dolayı kilo aldırabilir. -Diyabet hastaları fazla tüketmemelidir. Vücuttaki şekeri yükseltir. -Alerjik etkisi olabilir.
Erkeklerde Kısırlık ve İktidarsızlığa İyi Geliyor
Hurma polenindeki özlerin sperm sayısı ve hareketliliğini arttırdığı biliniyor. Özellikle kısırlık tedavisinde birçok ülkede kullanılan Polenli Hurma macunun içeriğinde bulunan fosfor kısırlık tedavisinde oldukça etkilidir.
Nebî -sallâllâhu aleyhi ve sellem- hurmayı çok sever, tek adetle yer ve çekirdeğini baş ve orta parmaklarıyla tutar ve çıkarırdı. Yine yaş hurmayla acuru birlikte yedikleri olurdu: “– Kim her sabah yaş hurmadan aç karnına yedi tane yerse, o gün ona zehir yahut sihir zarar vermez.” buyurmuşlardır.
Reçel, marmelat, şurup, şerbet ve alkollü içeceklerin yapımında da kullanılan Trabzon hurması, idrar söktürücüdür. Kış aylarında ise balgam söktürücü olarak kullanılabilir. Öksürük, grip, nezle, soğuk algınlığına karşı şifa verir.
- İlk şekilde hurmalar güzelce yıkanmalı ve daha sonra kabuk bölümleri soyulmalıdır. - Yıkanan, kabukları soyulan hurmaların sap bölümleri koparılmadan, saplarına düğüm atıp, iplere bağlamak gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri