Allahü teâlâ, Cennete girilecek tek kapının anahtarını Peygamber efendimize verdi. Onun Peygamberliğini kabul etmeyen, yani Müslüman olmayan, kim olursa olsun, Cennete giremez. Onu tasvip etmeyen, sevmeyen, tasdik edip yolunda gitmeyen, asla Cenneti göremez, çünkü anahtar ondadır.
“Cennetin anahtarı namaz, namazın anahtarı ise abdesttir.”(
Demek ki, cennetin anahtarını almak isteyen müminler, imandan sonra namazını kılsın ve o anahtar ile cennetin kapısını açsın. Ve namaz kılmayan kişi de namazı terk ederek neyi kaybettiğine dikkat etsin.
Diyanet TV - “Cennetin anahtarı namaz, namazın anahtarı ise abdesttir.” Hadis-i Şerif | Tirmizî, Tahâret, 1 #GününHadisi | Facebook.
( Nisa suresi 103. Ayet.). "Cennetin anahtarı namazdır." (Müslim, İman10; Tirmizî, Zekât 2; Nesâi, Salât 4).
Cennetin kapısında ve cennette görev yapan çok sayıda melekler vardır bu meleklerden en büyüğü Rıdvan'dır. Rıdvan İsmi ise: Rıza, rıza almak ve cennet kapısının bekçisi anlamına gelmektedir.
İlgili 44 soru bulundu
- Âdem (a.s) cennetten çıkarıldığında, bu isim hürmetine mi affolmuştur? - “Ben, cennetin kapısında 'Lâ ilâhe illallah, Muhammedün rasûlüllah' yazısını gördüm. İsmi, senin İsm-i Şerifi'nin yanında anılan biri, senin yanında en kıymetli olmalıdır.” şeklinde cevap vermiştir.
Cennetin kapıları Firdevs, Cennatün Naim, Cenneti Adn, Cennetül Meva, El Makamün Emin, Darül Huld, Firdevs, Darüs Selam olarak sıralanmaktadır.
[ İ. Asakir] (Ana babasını dine uygun şekilde razı eden Müslüman evladın, Cennete gidebileceği bildiriliyor.) (Beş vakit namaz kılan, Ramazan orucunu tutan, zekâtını veren ve yedi büyük günahtan kaçınana, Cennetin bütün kapıları açılır, selamet ve emniyet içinde gir denilir.)
Bunlar, “Firdevs, Adn Cennet'i, Nâim Cennet'i, Daru'l-Huld, Me'va Cennet'i, Daru's-Selâm ve İlliyyûn'dur.” Bu tabakalardan her birinde, müminlerin yaptıkları iyi işler karşılığında girecekleri veya yükselecekleri derece veya mertebeler vardır. “İlliyyûn” ifadesi cennetin bir adı olup bu rivayette geçmektedir.
Atasözü Cennetin kapısını cömertler açar Cennetin kapısını cömertler açar. [1] Cömert insan muhtaçları gözetir, yardımda bulunur. Allah da onların bu fedakarlıklarına fazlasıyla mükafat verip cennetine koyar.
Sözlükte “tertemiz bahçe” anlamına gelen ravza-i mutahhara adlandırması, Hz. Peygamber'in eviyle minberi arasının cennet bahçelerinden (ravza) bir bahçe olduğunu bildiren hadisine dayanır (Buhârî, “Teṭavvuʿ”, 18; Müslim, “Ḥac”, 500-502).
- Cennetlik erkeklere iki tane dünyalık hanım verilecek diye hadis var; dünyada ise dört evliler var, bazı mürşidler de dört evli... Mahşerde ise bu mürşide hanım olmak isterler dünyadaki dört hanımı. - Ama hadiste iki tane dünyalık eş verilecek cennette deniyor.
el Cevab: Ayetteki "onlara orada temiz eşler vardır" ifadesinden bu anlaşılıyor. Ama kadınlar için böyle bir ifade ayette ya da efendimizin sözlerinde yoktur. Cennet kadınlarının 16 yaşlarında erkeklerin de 30 yaş civarında olacağına dair rivayetler vardır.
Günahı affedilmemiş olan müminler; birinci tabakada günahları miktarı yanıp, sonra Cehennemden çıkarılarak Cennete götürüleceklerdir. Diğer altı tabakada çeşitli kâfirler sonsuz yanacaklardır. Cennet ve Cehennem şimdi mevcuttur.
En yüksek kademe Firdevs (bazen Adn denilir) olarak bilinir. Yine bu kaynaklara göre; Kıyametten sonra Firdevs kademesine ilk olarak Muhammed bin Abdullah, ardından sefalet içinde yaşayanlar ve sonra en dindar olanlar girecektir. Cennete girenlerin melekler tarafından Arapça selamlanacakları rivayet edilmektedir.
Cennette, birbirini Allah için seven herkesin sevgilerini tazeleyecekleri, eski dostlukların ebedî olarak yeniden kurulacağı, herkesin Allah için sevdiği yakınlarıyla -anne, baba, evlat, kardeş, arkadaş ve akrabaların- birbiriyle görüşeceği ve diledikleri zaman beraber olacakları da Kur'an'ın müjdeleri arasında yer ...
Namaz ehli olanlar / sürekli namazını kılanlar, Salat (namaz) kapısından çağrılır. Cihad ehli olanlar, Cihad kapısından çağrılır. Oruç ehli olanlar / sürekli oruçlarını tutanlar Reyyan (su içip kanan) kapısından çağrılır. Sadaka ehli olanlar /daima sadaka verenler, Sadaka kapısından çağrılır.”
2-Cennetül Meva: Salih amel işleyen kişilerin, Allah yolunda şehit olanların ve mümin kulların barınağı olan bir cennettir.
Bu ırmakların adları: Pişon, Gihon, Dicle ve Fırat'tır.
Kuran'da geçen cennet çiçeklerini bazılarının adları şunlardır: Sidelya, Belinay, Dalya, Gonca, Sad-berg. Sadece çiçekler değil cennette birbirinden özel ve güzel başka bitkiler, ağaçlar da bulunmaktadır.
Cennet'in büyüklüğü Kur'ân'da göklerle yer arası bir genişlik, sünnette ise yüz yılda aşılamayacak uzunlukta gölgelik ve benzeri tahayyül sınırlarını aşan ifadeler olarak geçmektedir. Âyet-i kerime, Cennetin genişliğini, insanların aklına yaklaştırmak için, göklerle yerin genişliği olarak zikretmiştir.
Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: “Üç kimse cennete giremez ve Allah kıyamet günü onlara nazar etmez; Ana babasına isyan eden kimse, erkeklere benzeyen kadın ve karısına kötülük yapılmasına razı olan kimse.
Arapça Cennet lisanıdır. Cennette kullanılan yazı da Arapların kullandığı İslam harfleridir. Arab, sözlükte, güzel demektir. Arabî [Arapça], güzel dil demektir.
"Cehennemin yedi kapısı olup, her kapıdan onların girecekleri ayrılmış bir kısım vardır." (Hicr, 15/44). Bu ayet iki şekilde tefsîr edilmiştir: a. Cehenneme girecekler çok olduğu için; b. Cezalandırma, azgınlığın çeşit ve derecelerine göre olacağı için cehennemin yedi kapısı veya tabakası vardır.
Birinci âyette, Allah katında bir gün, size göre bin yıl gibidir deniyor. İkinci âyette de, birinci âyetteki gibi bildiriliyor. Üçüncü âyet, tamamen farklı bir konudan bahsediyor. Cebrail, oraya 50 bin yıllık yolu bir günde alır deniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri