Mümkün olduğu takdirde Cevşen, namazlardan sonra özellikle sabah namazından sonra okunmalıdır. Dua, sürekli olarak her gün -tamamı veya hiç olmazsa, belirlenmiş bir bölümü- okunmalıdır.
Buna göre Allah Cevşen-i Kebîr'i dünyayı yaratmadan 50.000 yıl önce arşın direkleri üzerine yazmıştır. Bu duayı okuyan veya yazılı olarak üzerinde bulunduran kimse dünyada her türlü belâdan, âfet, hastalık, yangın ve soygundan korunduğu gibi Allah ile kendisi arasında perde kalmaz ve bütün istekleri yerine getirilir.
Cevşen içerisinde; Cevşen-i Kebir duası yazılı olmaktadır. Bahsedilen dua yüz bölümden (bâb) oluşmaktadır. Her bâb içerisinde Allah'ın Esma-ül Hüsna ve sıfatları ile birlikte tavsif edilmiş olduğu on parça bulunmaktadır.
Cevşen'in Türkçe mealini okumanın sevabı vardır ve Türkçe mealini okuyunca da dua edilmiş olur. Bununla beraber Arapça aslından okumak daha faziletlidir.
Cevşen, tamamen Cenab-ı Hakk'a bir dua, bir iltica ve ondan niyaz maksadıyla okunmalıdır. Her özellik her okuyanda görülecek anlamına gelmez. Bilinmelidir ki bu duayı okuyan en büyük şahsiyet Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v)'dir.
İlgili 43 soru bulundu
Kur'an-ı Kerim abdestsiz okunmaz.
İçindeki Kur'an-ı Kerim yazılan sayfalara dokunmamak gerekir.
Tuvalete giremeyeceğinden korkarak bunları terk etmektense, cebine koyup hürmetli şekilde muhafaza ederek taşımayı tercih etmekte isabet olsa gerektir. Kolye şeklindeki Cevşenler ise, kapalı olduğu için bunlarla tuvaletlere girmenin bir sakıncası yoktur.
Cevşen, dini kitaplar ve yazıtlar tarafından çok fazla telaffuz edilen ve son derece koruyucu özelliği bulunmakta olan bir semboldür. Özellikle de pek çok İslami mezhep ve tarikat liderlerine göre cevşenin kişiyi kaza ve beladan koruduğu düşünülmektedir.
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'de şöyle buyurdu: “Şüphesiz ki, onun üzerinde temime (yani muska/cevşen) var!” “Kim, temime (yani muska/cevşen) takarsa, muhakkak ki, Allah'a şirk koşmuştur!”
Cevşen-i Kebir duâsı 100 bölümden (bâb) oluşur.
Kur'an-ı Kerim dışında ister orjinalinden isterse tercümesinden Cevşen'in bütün bölümlerini okumak caizdir.
CEVŞEN DUASI →İlk defa Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevi hazretlerinin "Mecmuatü'l Ahzab" kitabında yer almıştır. Nakşibendi Halidi kolundan bir Şeyh'dir. Anadoluya, Said Nursi hazretleri vasıtasıyla yayılmıştır. SAID NURSİ HAZRETLERİ - CEVŞEN Sabah 1 kez veya günde 3 kez okur.
Cevşenin kendine has bir yazılma şekli bulunmaktadır. Burada Kur'an-ı Kerim'den Fatiha suresi, Ayetel Kürsi, İhlas suresi, Felak suresi, Nas suresi, Nazar ayeti, Sekine duası, Salavatı Şerif, Allah'ın 1001 ismi şerifi olan cevşen ve cevşen duası bulunur.
Allah'ın isimleri şefaatçi kılınarak cehennem azabından Allah'a sığınmamızı sağlayan bir duâdır. Bu duayı Üstad Bedîüzzaman Hazretleri sabah ve ikindi namazlarından sonra okunacak şekilde Namaz Tesbihatına almıştır.
'Üstad kendisi başta Yasin-i Şerif'ten başlayıp hatim duasına kadar olan bölümü her sabah okurdu. Sonra, Cevşen'i pazartesi günleri okur bitirirdi (Bazen iki defa okurdu). Salı günü Evrad-ı Kudsiye'yi okur, çarşamba günü Sekine, Tahmidiye ve Münacat-ı Veysel Karanî dualarını okurdu.
Soru: Yatarken cevşen veya Kur'an dinlemek caiz midir? el Cevab: Yatarken kuran dinlemek caizdir.
Cevşen sembolü genellikle kolye şeklinde kullanılmaktadır. İçeriğini dua metinlerinin yazılı olarak oluşturduğu Cevşen, masum bir sembol olarak kullanılmasında sakınca görülmemektedir. Ancak kişinin hurafelere inanarak Allah'a şirk koşacak duruma gelmemesi çok önemlidir.
Cevşen dini yazıt ve kitaplar tarafından sıkça telaffuz edilen ve oldukça koruyucu özelliği olan bir sembol olmaktadır. Özellikle birçok İslami mezhep ve tarikat liderlerine göre kaza ve beladan koruduğu düşünülmektedir. Şekil ve yapı olarak üçgen bir muska şeklinde satılmakta ve kullanılmaktadır.
“Cevşen-i Kebîr, bir kısmı naslarda yer alan, mâna ve muhteva bakımından Allah'a nisbetinde hiçbir sakınca bulunmayan kelime ve cümlelerle münâcât ve niyazlardan ibaret bir metin olup bu tür metinlerle duada bulunmak, dinî hayat bakımından tavsiyeye şayan bir davranış olarak görülür.
"Hizb-i Envari'l-Hakaikı'n-Nuriye" veya diğer adıyla "Büyük Cevşen", bizzat Bediüzzaman Hazretlerinin "Mecmuâtü'l-Ahzab"dan ve Risale-i Nur'daki hakikatlerden derlediği bir dua mecmuasıdır. Eser yedi bölümden oluşmaktadır.
Büyük Cevşen adıyla bilinen Hizbü'l-Envâri'l-Hakâikı'n-Nuriye, Nur hakikatlerinden bir nurânî duâlar demetini bir araya toplayan bir duâ mecmuasıdır.
Cevşenle muskanın arasında hiçbir farkı yoktur.
Hayızlı kadınların Kur'an-ı Kerîm okuması, Mushafa el sürmesi ve onu taşıması caiz değildir. Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur: "Âdetli (hayızlı) kadın ve cünüp olan, Kur'ân'dan hiç bir şey okuyamaz." (Tirmizî, Tahâre, 98; İbn Mâce, Tahâre, 105).
Cepte veya kapalı olursa mahzuru olmaz. Boynunda Allah yazılı kolye bulunmamalı. Varsa bluz içine koymalı. 3- Tuvalete uygun şekilde kaplanmış muskayla girmek caizdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri