Bursa'da Eski Bakırcılar Kapalı Çarşısı'ndaki dükkanda Kırım Tatar göçmeni bir ailenin dördüncü kuşağı tarafından üretilen çiğ börek, eski çöven kazanda kızarıyor. Ailenin çiğ börek pişirimi bir asırdan uzun süredir devam ediyor.
Eskişehir'e göç eden Kırım Türklerinin geleneksel aşı olan ve Tatar dilinde 'nefis, güzel' anlamındaki 'çi' adıyla yapılan börek, kentin en meşhur lezzetleri arasında yer alıyor.
çiğ börek tir. çiğ börek olmasının sebebi ise içindeki harcın pişirilmeden çiğ vaziyette hamura konulmasıdır. soğan rendelenerek kıyma ile karıştırılır. içine muhtelif baharatlar ile tatlandırılarak çiğ olarak hamurun içine konulur.
Çiğ Börek Adı Nereden Gelir? Eskişehir'e göç eden Kırım Türklerinin geleneksel aşı olan ve Tatar dilinde 'nefis, güzel' anlamındaki 'çi' adıyla yapılan börek, kentin en meşhur lezzetleri arasında yer alıyor.
İlgili 32 soru bulundu
Öyleyse yanına bir bardak ayranla ya da sıcak çayla afiyetle çiğ börek yemeye davetlisiniz.
Servis Şekli: Çiğbörekler porsiyonlar halinde sıcak olarak kayık tabaklarda servis edilir. Bir porsiyonda 5 adet, 1,5 porsiyonda 8 adet çiğbörek bulunur. Çiğbörek servisinde çatal-bıçak kullanılmaz ve çiğbörek elle yenir.
Anadolu'nun pek çok yerinde, özellikle de Eskişehir'de yağsız kıyma, kuru soğan, maydanoz, tuz ve karabiber ilaveli iç harcıyla hazırlanan çiğ börek (çibörek) tarifi, geleneksel bir Kırım Tatar yemeği.
Çiğ böreğin 100 gramında 377 kalori bulunmaktadır. 1 adet (70 gr) çiğ börek 264 kaloridir.
Çiğ börek hamurunun içerisine en klasik tarifinde yumurta, yoğurt gibi malzemeler girmiyor. İhtiyacınız olanlar; un, ılık su ve tuzdan ibaret.
Kırım Tatarları ya da Kırımlılar (Kırım Tatarcası: qırımtatarlar, qırımlar), anayurtları Karadeniz'in kuzeyindeki Kırım yarımadası olan Türkî halktır.
Moğol İmparatorluğunun dağılmasından sonra, batıya gelen Türk çoğunluklu Tatarlar, Altınordu Devleti'ni kurmuşlardır. Tatarların soyu hakkındaki araştırmalar bitmemekle beraber, Tatarlar Türklerin Kıpçak boyundan gelmektedirler.
Tataristan Cumhuriyeti (Tatarca: Tatarstan Cömhüriyäte, Rusça: Респу́блика Татарста́н), Rusya'ya bağlı ve Volga Federal Bölgesi'nin coğrafi sınırları içinde bulunan federal yapıdır. Rusya Federasyonu 2010 yılı nüfus sayımına göre 3.786.488 nüfusu ve 67.836 km2 alanı olan petrol ve maden zengini devlettir.
Buzlukta pişmemiş börek saklamak, pişmiş börek saklamaktan çok daha kolay ve uzun ömürlü bir tercih. Tam da bu yüzden önceliği ona verdik. Böreklerinizi önceden, vaktiniz varken hazırlayıp pişirmeden doğruca buzluğa atabilir, ihtiyaç duyduğunuzda şipşak buzluktan çıkarıp değerlendirebilirsiniz.
Kırım Tatar mutfağına özgü bir lezzet olan çiğ börek; kıyma, baharat ve soğanın kavrulup yufkaya dizilmesiyle hazırlanır. İsteğe göre fırınlama veya kızartma usulüyle pişirilebilir. Kırım Tatarları arasında, 'çiberek, şırbörek, şuberek' isimleriyle de bilinir.
Çiğ Börek Tarifi İçin Malzemeler
Hamuru için : 2 kg kadar un. 1 yumurta. 1 paket kabartma tozu.
Bu kadar çok sık tüketilmesinin yanında yazılış ve okunuş konusunda en çok karıştırılan kelimeler arasında yer alır. Kimileri 'böreek' kimileri ise 'böğrek' şeklinde yazıp okusa da TDK sözlüğüne göre kelimenin doğru yazılışı 'börek' şeklinde olmalıdır.
Çiğ köfte kalori bakımından makul değerler içerisinde kalır. Bir çiğ köfte kaç kalori diye düşünenler tanesinin ortalama 30 g ve 54 kcal olduğunu düşünebilirler. 100 gr çiğ köfte kaç kalori sorusunun cevabı 180 kcal olarak verilebilir. Bu durumda 200 g çiğ köfte kaç kalori sorusu da 360 kcal olarak cevaplanır.
100 gramlık orta boy bir adet susamlı simitte yaklaşık olarak 272 kalori bulunur. 150 gramlık bir adet büyük boy simitte ise 108 kalori vardır ve susam oranının simitin kalori oranını değiştirebileceğini göz önünde bulundurmak gerekir. 50 gramlık yarım simitteki kalori oranı ise 136'dır.
Kızartacağınız yiyeceği iyi kızmamış yağın içine attığınızda fazla yağ çeker. Yiyeceğin yağ çekmeye fırsat bulamadan hemen pişmeye başlaması lazım. İkincisi yeterli miktarda yağ kullanın. Börekler ince olduğu için patates kızartması gibi aşırı derin bir yağa ihtiyacınız yok.
TDK, Türkçede 18 kelimenin yazımında değişikliğe gitti. Yazımı değişen kelimelerin arasında Eskişehir'in yaygın lezzetlerinden olan Çi börek de bulunuyor. Yapılan yeni değişiklikle birlikte bu lezzet Çiğ börek artık Çi börek olarak kullanılacak.
Öncelikle tepsiye dizdiğimiz çiğ börekleri hava almayacak şekilde kapatarak 1 gün kadar buzdolabında bekletmemiz gerekir. Ertesi gün buzluktan çıkarılan bu börekler saklama kabına ya da buzdolabı poşetlerine yerleştirilerek buzluğa atılır. Buzlukta pişmemiş böreklerin dayanma süresi iç harcına göre değişmektedir.
Çi ekinin lezzetli anlamına geldiği ve bu yüzden lezzetli börek anlamında çibörek denildiği söylenmektedir. Kahvaltıda, öğle yemeklerinde istediğiniz her an yapıp yiyebileceğiniz çiğ börek herkesin beğenisini kazanacak.
Çiğ Börek (Mayalı) Tarifi İçin Malzemeler
Hamuru: 1 kg un. 1 tatlı kaşığı instant maya. tuz.
İçi için ise rendelediğimiz soğanı, kıyma, tuz ve baharatları ekliyoruz karıştırıp suyunu da yavaş ekleyerek karıştırıyoruz hamura rahatça sürülecek kıvamda olacak :). Dinlenen hamurunuzu cevizden büyük limondan küçük bezelere ayıralım :D. bende 14-15 adet beze çıktı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri