Çin Ulusal İstatistik Bürosu (UİB), ülkede fiyat artışlarına ilişkin Temmuz 2023 verilerini açıkladı. Temmuzda Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4,4, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ise yüzde 0,3 geriledi.
Bu mevsimselliği tipik olarak aylık enflasyon oranlarında görebiliyoruz, 2019-2022 aralığına baktığımızda işler değişiyor. 2018 ve 2019'da da öncesinde olduğu gibi aylık enflasyon %2'nin üzerine çıkmıyor, fakat Eylül 2021'den itibaren enflasyon %2'nin üzerine çıkıyor, ve Aralık 2021'de %9'u buluyor.
2023 yılı Ağustos ayında TÜFE yüzde 9,09 oranında artmıştır. Ağustos ayındaki artışla birlikte yıllık enflasyon bir önceki aya kıyasla 11,11 puan artarak yüzde 58,94 düzeyinde gerçekleşmiştir.
ABD'de enflasyon, Haziran 2022'de yüzde 9,1 ile Kasım 1981'den bu yana en yüksek seviyesine ulaşmıştı. ABD'de enflasyon ağustos ayında yıllık yüzde 3,7 olarak açıklandı. Ekonomistlerin aylık beklentisi yüzde 0,6 iken yıllık beklentisi yüzde 3,6 olarak belirtilmişti.
Maliyet enflasyonu: Maliyet enflasyonu, üretilen mal ve hizmetlerin maliyetinin sürekli artmasıdır. Emek, sermaye ve tabii kaynaklar gibi üretim faktörleri, üretilen mal ve hizmetlerin gerçek maliyetini oluşturur. Dolayısıyla bunların piyasa fiyatlarının artması, kaçınılmaz olarak maliyetlerin artmasını gerektirir.
İlgili 39 soru bulundu
ABD'den gelecek enflasyon verisinin güçlü gelmesi durumunda uzmanlara göre altın fiyatlarında yeni gerilemeler görülebilir. Ancak Exinity baş piyasa analisti Han Tan, enflasyonun daha hızlı bir düşüşe işaret etmesi durumunda Fed'in faiz artışlarını durdurması mümkün ve 2 bin dolar seviyelerine tırmanış gelebilir.
Dönem Kamu toplu sözleşmesi görüşmelerinde memurlar için 2024 yılının Ocak ayı için yüzde 15 zam alacağı kesinleşmişti. Bu oranların üzerine altı aylık enflasyon rakamları ilave edilecek.
Emekli ve toplu sözleşmeler için enflasyon farkı yüzde 29,41
Diğer yandan, Ekim ayı itibariyle oluşan farkın oranı da merak ediliyor. Haziran 2023 sonu itibariyle TÜFE değeri 1351,59 olmuştu. Ekim ayı sonu itibariyle endeks değeri 1749,11'e ulaştı.
Enflasyonun artması, genellikle talep ve maliyet faktörlerinin birleşimiyle ortaya çıkar. Talep artışı, tüketici harcamalarının ve yatırımların artmasıyla fiyatları yükseltebilir. Aynı zamanda maliyet artışları, üretim maliyetlerinin yükselmesi veya emtia fiyatlarının artmasıyla da enflasyonu tetikleyebilir.
Enflasyon hedefleri; Merkez Bankası tarafından Türk Hükûmeti ile birlikte, 3'er yıllık dönemler hâlinde belirlenir. Enflasyon hedefi olarak, tüketici fiyat endeksinin sene sonundaki yıllık değişim oranı kullanılır. Enflasyon hedefinin 2 puan üstü ve altı, belirsizlik aralığı olarak belirlenmiştir.
Venezuela Zirvede
Mayıs-Ağustos 2023 arasında mevcut olan son ay itibarıyla yıllık reel gıda enflasyonun en yüksek olduğu ülke %44 ile Lübnan olurken arkasından %34 ile Mısır geliyor. Sierra Leone %15 ile üçüncü ve Türkiye de yine %15 reel gıda enflasyonu ile bu alanda dünyada dördüncü sırada bulunuyor.
Reuters tarafından Türkiye'nin ekonomik görünümüne ilişkin anket yayımlandı. Ankete göre Türkiye'de enflasyonun 2023 sonunda yüzde 46,4'e düşmesi bekleniyor.
Güney Kore'de 2022 yılının son ayında enflasyon sabit kaldı. Güney Kore İstatistik Bürosu tarafından yapılan açıklamaya göre, Aralık ayında tüketici fiyatları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,0 artış gösterdi.
Rusya'da yıllık enflasyonun yüzde 7,5 seviyesinde olduğunu anlatan Reşetnikov, “Gelecek yılın ortalama yıllık enflasyon oranı ise yüzde 7,2 seviyesinde olacak. Aralık 2024'te enflasyonun yıllık bazda yüzde 4,5'e gerilemesini bekliyoruz, ancak enflasyon gelecek yıl boyunca kayda değer seviyelerde kalacak” dedi.
Memurlar ve memur emeklilerinin 2024 - 2025 yıllarındaki sosyal ve mali haklarının belirlendiği toplu sözleşme zammı açıklandı. TÜİK tarafından açıklanan ekim ayı enflasyonu ile 4 aylık enflasyon farkı kesinleşti ve memur maaşlarına 22.08 oranında zam netlik kazandı.
2024 OCAK EMEKLİ MAAŞ ZAMMI NE KADAR OLACAK? Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın haberine göre, yılın ilk altı aylık döneminde enflasyon yüzde 19.77 olarak gerçekleşti. SSK ve BAĞ-KUR ile emekli memur aylıkları yüzde 25 oranında artırıldı.
Şurada Paylaş! 2024 yılı Ocak ayı emekli maaş zammı oranı son 6 aylık enflasyon farkı oranına göre belirlenecek. Memur emekli maaşları ise toplu sözleşme koşullarına göre Ocak ayında yüzde 15, Temmuz ayında yüzde 10 oranında artırılacak ve enflasyon farkları ayrıca ilave edilecek.
Memur ve memur emeklilerinin maaş zammı, her yıl iki kez toplu sözleşme zammına ek olarak 6 aylık enflasyon farkıyla belirleniyor.
En düşük memur maaşında yüzde 46,81 artış
399 sayılı KHK'ye tabi personelin ücret tavanı 2024'ün ilk 6 ayında 32 bin 87 lira 81 kuruşa, ikinci 6 ayda 35 bin 296 lira 59 kuruşa, 2025'in ilk 6 ayında 37 bin 414 lira 39 kuruşa ve ikinci 6 ayda 39 bin 285 lira 11 kuruşa yükseltilecek.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan memur zammına ilişkin şunları söyledi; "Memur ve memur emeklilerimiz için enflasyon hedeflemelerine göre Ocak 2024'te yapılacak artış yaklaşık yüzde 50'ye yaklaşacaktır. En düşük devlet memuru maaşı 22 bin 17 liradan yaklaşık olarak 33 bin lira seviyelerine çıkacaktır."
Enflasyonun arttığı dönemlerde döviz fiyatlarında da artış meydana gelir. Başta dolar ve euro gibi yabancı para birimlerinden olmak üzere döviz almak ve paranın değeri yükselişe geçtiğinde elinizdeki dövizi satmak sizi enflasyona karşı korur.
Bir ekonomide döviz kuru arttıkça enflasyon, enflasyon arttıkça da döviz kuru artar.
Enflasyon oran olarak düşmüştür ama malın fiyatı artmaya devam etmektedir. Bir kere ortada böyle bir gerçek var. Dolayısıyla “Enflasyon düştü” dedikleri koşullarda bile fiyatlar artmaya devam edecek, bu artışın etkisiyle de döviz “yalnızca enflasyona bağlı olsa bile” yükselmesini sürdürecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri