Otomatik hobi kuluçka makineleri ise 900 ila 3000 TL arasında bir fiyata sahiptir. Ticari kuluçka makinelerinin kapasitesi daha fazla olduğu için fiyatlarındaki artış da bir o kadar fazladır. Kapasitesine göre fiyatı değişen ticari kuluçka makineleri fiyatları 3000 TL - 11000 TL arasındadır.
%5 indirimle 24 Tavuk Yumurtası Kuluçka Makinesi 3.650 TL'ye, %11 indirimle HM-130 Pro Full Otomatik Kuluçka Makinesi Nem Nozüllü Higrostatlı Kuluçka Makinası) 4.218 TL'ye, %22 indirimle 12V Dijital Termostat W1401 Serisi Akvaryum Kuluçka Makinesi 175 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Yumurtalar çıkım bölümüne toplam kuluçka süresinin bitmesine 3 gün kala aktarılır. Örnek olarak tavuk yumurtasının kuluçka süresi 21 gündür. 18 gün gelişim bölümünde tutulan yumurtalar son 3 gün için çıkım bölümüne aktarılırlar.
Kuluçka makineleri yaklaşık 100 watt/saat elektrik tüketir.
İlgili 34 soru bulundu
Buna göre en önemli faktör yıllık enerji tüketim maliyetidir. A+++ enerji sınıfında ve yaygın kullanılan 7 kg kapasiteli bir çamaşır makinesi saatlik 800 Watt, 5 kg kapasiteli çamaşır makinesi saatte ortalama 650 Watt, 10 kg kapasiteli çamaşır makinesi ise saatte ortalama 1000 Watt elektrik enerjisi harcar.
Kuluçka makinesinin sıcaklığı ise kanatlı türlerine göre değişmektedir ama birçok kanatlıda gelişimde 37,6 - 37,8 çıkım döneminde ise 37,2 sevilerindedir. Kuluçka makinesinin ve bulunduğu ortamın nemi : Kuluçka makinelerinin bulunduğu ortamın nemi aşırı yüksek yada aşırı düşük olmamalıdır: 50-70 arası olması önerilir.
Kuluçkalık yumurtanın içeriği 24 derecenin üzerinde bir sıcaklıkta eğer ki yumurta döllü ise olgunlaşmaya başlar. En hızlı ve olması gereken sıcaklık 37.7 derecedir. Ama 24 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda da yumurta içinde gelişim başlar.
Az oranda kirli olan yumurtalar bir problem teşkil etmeksizin kuluçka için kullanılabilir fakat kirli yumurta asla kayıt altına alınmamalıdır. Yumurtalar serin-nemli bir depoda saklanmalıdır.
Uzun lafın kısası, neredeyse kesin olarak söyleyebiliriz ki, yediğiniz yumurtalarda embriyo bulunmayacaktır. Buna oldukça yakın derecede yüksek bir ihtimalle, yediğiniz yumurta daha en başından, asla döllenmemiş olacaktır. Kısaca bir ayçiçeği çekirdeği ile bir kuş yumurtası arasında fark yoktur.
Kuluçka makinemize koyacağımız yumurtaların döllenmiş yumurta yani horozlanmış tavuk yumurtası olması gerekmekte. Markette satılan horozlanmamış yumurtalar kesinlikle kuluçka makinesi içine koyulmaz, civciv çıkmaz. Eğer kendi tavuklarınız var ise ve kümesinizde horoz yoksa bu yumurtalarda dölsüzdür civciv çıkmaz.
Öyle olmaz, bir şeffa ampülü kapaklı bir kutu yapıp tepesine yerleştirmeniz ve ampülü termostata bağlayıp termostatı 37 dereceye ayarlamanız gerekir. Bir de yumurta altına gazete kağıdı, saman vs serin. Bir kuluçka makinesi anlayacağınız. Tam olarak 39,5 derece gerekiyor vede yüzde 85 civarı nem gerekiyor.
Cevap 1- Civcivler kümese gelmeden 24 saat önce kümes içi sıcaklığı civciv seviyesinde 32-33oC olacak şekilde ısıtılmalıdır. Sıcaklık her 3 günde 1oC düşürülerek 21. günden sonra 20-22oC' de sabit tutulmalıdır.
Makinenin sıcaklık ayarı ilk 18 gün 37,5 - 37,8 derece aralığında olmalı . Nem ise %55 oranında sabitlenmeli. son üç gün sıcaklık 37,5 dereceye düşürülerek nem oranı %65 seviyesine çıkarılmalı. 21. günde kuluçkaya koyduğumuz yumurtalardan civciv çıkmaya başlayacaktır.
Yalnız yarım gün civcivlerin kuluçkahane içinde kuruma ihtiyacı olduğunu düşünürsek tam olarak kuluçka süresi 21 gün olur. Civcivlerin gagası ile yumurtayı ilk çatlattığı dönemden sonra civcivin tamamen yumurtadan çıkılmasına yaklaşık olarak 10-12 saatlik bir süre vardır.
En iyi kuluçka makinesi araştırmamızda ilk tavsiyemiz Staright Kuluçka Makinesi. Ürün, 7 yumurta kapasitesine sahip. Şeffaf dış yüzeyi sayesinde kapağı açmadan yumurtaların durumunu kontrol etmenizi sağlar. Hassas sıcaklık sensörü ile makinenin sıcaklığını yumurtaların ihtiyacına göre ayarlamanıza yardım eder.
Gezen tavuk kendi dışkısını bile yer. Dolayısıyla gezen tavuktan salmonella bulaşma ihtimali çok yüksektir" ifadelerini kullanan Sönmez şöyle devam etti: "Dışkısında mikrop var. O mikrobu tekrar vücuduna alacak.
Civcivlere özellikle çok fazla dokunulmaması gerekiyor. Hassas olduklarından dolayı, ellerin sürekli temizlenmesi gerekir. Civcivler hemen hastalanabilen ve ölebilen canlılardır.
Embriyo Yumurta kuluçka sürecinde fazla neme maruz kalırsa civcivin hava boşluğu kapanır ve civciv doğmadan ölür. Makinede az nem ortamı olursa bu kez hava boşluğu büyür, yumurta sıvı kaybeder ve civciv ölür. Ayrıca 40 derece üzeri sıcaklığa kalırsa embriyon iken ölür.
Üretim çiftliklerinde, biyolojik gelişim kusurları nedeniyle 'pert' diye tabir edilen bölüme ayrılan, ömürleri ise en iyi koşullarda bile 10 gün yaşayabilen renkli civcivler, hemen hemen her kentte cadde ve sokaklarda tanesi 1,5 TL'den 'eğlencelik' olarak satılıyor.
“Yumurtadan yeni çıkan bir civciv 72 saat yem ve susuz idare edebilme kapasitesine sahip olmakla birlikte ve genellikle, bir ile iki gün içerisinde yem tüketme alışkanlığını kazanacak düzeye gelir.”
Döllenmiş yumurtalar kuluçkahanelerde 21 gün hijyenik ortamlarda kuluçkaya yatırılıyor. 21 gün sonra civcivler çıkıyor. Üretici firmalar olarak işletmecilere yemleri, Veteriner Hekim ve Ziraat Mühendisi desteği sağlıyoruz. 40-45 gün içinde de piliçler 2 kiloya ulaşıyor ve hemen kesimhaneye yollanıyor.
Örnek olarak tavuk yumurtasının kuluçka süresi 21 gündür.
Civcivlerin sağlıklı olarak yumurtadan çıkabilmesi için özellikle 36-37 derecede muhafaza edilmesi gerektiğini ve bunu da termostat yardımıyla sağladığını anlatan Savaşkan, bu süreçte civcivler için en büyük tehlikenin elektriklerin kesilmesi olduğunu belirtti.
İlk hafta civciv sıcaklık derecesi 33-36 olması sağlanmalı daha sonra her hafta 3-4 derece azaltılarak sıcaklık düşürülmelidir fakat 15 dereceden daha az seviyeye indirilmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri