Türkiye'nin sıcaklık rekorunun kırıldığı Şırnak'ın Cizre ilçesinde bugün cadde ve sokaklar boş kaldı. Dün görülen 49,1 derece sıcaklığın ardından vatandaşlar, kapalı mekanları ve parkları tercih etti.
Cizre ilçesi ve çevresinde yaz ayları sıcak ve kurak, kış ayları ılık ve yağışlı geçer. En sıcak ay temmuz (34.4 OC) en soğuk ay ocak (6.5 OC)'tır.
-vatandaşlarla rop. - Yazın hava sıcaklığının 5o dereceye ulaştığı Şırnak'ın Cizre ilçesinde 6 yıl aradan sonra ilk kez kar yağdı.
İslamiyet'in Cizre'ye girmesi ile birlikte şehre yarımada anlamına gelen Cezire adı verilmiş, Cumhuriyet döneminde ise küçük bir düzeltmeyle Cizre olarak değiştirilmiştir. Önceleri Mardin iline bağlı bir yerleşim birimi iken 16.05.1990 tarih ve 3647 sayılı yasa ile Şırnak iline bağlanmıştır.
Cizre kenti ile özdeşleşen Kırmızı Medrese, şehrin batısındaki sur kalıntıları üzerinde bulunur. Kırmızı tuğlalardan örülmüş ve adını bu tuğlalardan almıştır. Cizre Beyliği döneminde II. Han Şeref Bey tarafından yaptırıldığı düşünülür.
İlgili 38 soru bulundu
ŞIRNAK ilinin Nüfusu En büyük ilçesi CİZRE (159.754) , ŞIRNAK ilinin Nüfusu En küçük ilçesi GÜÇLÜKONAK (12.120) olmuştur.
Cizre, Şırnak il merkezine 42 km, Habur sınır kapısının bulunduğu Silopi ilçesine 34 km, komşu illerden Mardin'e 157 km mesafededir. Günümüzde Cizre, Şırnak'ın ilçeleri arasında hem nüfus bakımından hem de sosyal ve ekonomik hayat bakımından en gelişmiş ilçedir. Cizre, konum olarak Suriye sınırında yer almaktadır.
Yazları sıcak ve kurak, kışları ise soğuk ve karlı geçmektedir. Yaz mevsiminde sıcaklıklar genelikle 35 °C 'nin üstüne, kış mevsiminde ise sıcaklıklar 0°C 'nin altına düşer. Gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkları oldukça yüksektir.
Cizre Usulü Meşhur Zerde - Nefis Yemek Tarifleri.
İslamiyet'in Cizre'ye girmesi ile birlikte şehre yarımada anlamına gelen Cezire adı verilmiş, Cumhuriyet döneminde ise küçük bir düzeltmeyle Cizre olarak değiştirilmiştir. Önceleri Mardin iline bağlı bir yerleşim birimi iken 16.05.1990 tarih ve 3647 sayılı yasa ile Şırnak iline bağlanmıştır.
Alanın Tanımı: Cudi Dağı, Şırnak il merkezi, Silopi ve Cizre arasında yer alır. Yan yana sivri tepelerden oluşan bir dağ sırasıdır.
TÜİK tarafından yapılan ADNKS göre İlçemiz Şehir Merkezi Nüfusu 121.073; İlçemize bağlı Köylerin Nüfusu 22.051, İlçemizin toplam Nüfusu 143.124 olarak tespit edilmiştir.
Cizre M. Ö. 4000 yıllarından itibaren Gerzubakarta adıyla Guti devleti hakimiyeti altındadır. Gutiler döneminde ilk Cizre suru yaptırıldı.
16 Mayıs 1990 tarih ve 3647 sayılı kanunla Siirt ilinden ayrılarak Türkiye'nin 73. ili olmuştur. Aynı kanunla Siirt'in Eruh ilçesine bağlı Güçlükonak bucağı bu ilin ilçesi olmuş, ayrıca Mardin'in İdil, Cizre ve Silopi ilçeleri buraya bağlanmıştır.
Ayrıntılar haberimizde... Anadolu'nun en soğuk illerinden biri olan Sivas'ta Sibirya soğukları kendini göstermeye başladı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü Türkiye'nin en soğuk ili ve ilçesini kendi sayfasında yayınladı. Alınan bilgilere göre Türkiye'nin en soğuk yerleşim yeri Sivas'ın İmranlı ilçesi oldu.
Şırnak şehrinde görülen iklim tip karasal iklimdir. Orta bölgelere doğru kış aylarında çok fazla yağış almaktadır. Güneybatısında ve Güneyinde ise karasal iklim daha yumuşak bir şekilde geçmektedir. Yüksek dağlar sebebiyle doğu kesiminde kış mevsimi çetin ve çok yoğun kar yağışlı geçmektedir.
Şırnak kilim dokumacılığı, motif ve desen zenginliği ile dikkat çekiyor. Sıra sıra dokunan Şırnak kilimleri, Jirki Kilimleri olarak biliniyor. Bu önemli el sanatı ürünlerinden alınabilir. İğne ve boncuk oyaları, yöresel takılar, turik heybesi ya da mizer örtüsü de Şırnak'tan alınabilir.
Şırnak ili nüfusu 2023 yılı itibarıyla 557.605 olarak belirlenmiştir. Bu nüfusun %75,45'i şehirlerde yaşamaktadır. İlde km² başına 79 kişi düşmektedir.
Buğday, arpa ve mercimek üretimi başta gelir. Sanayi bitkilerinden pamuk ekimi yaygındır. Cizre ve Silopi ilçelerinde yüksek kaliteli nar ve üzüm yetişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri