ÇKS, tarım politikalarının oluşturulmasına yönelik çiftçilere ait tarımsal faaliyetlerin kayıt altına alınması amacıyla oluşturuldu. Bitkisel üretim yapan ve bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığınca verilen tarımsal desteklerden yararlanmak isteyen üreticilerin ÇKS başvurularını yapmaları gerekiyor.
ÇKS'YE NASIL KAYIT OLUNUR? Çiftçi kayıt sistemine ilk kayıt 3 farklı şekilde yapılabilir. Bunlar arazi sahiplerinin başvurusu, arazi kiralayanların başvurusu ve arazisi birinci dereceden yakınlarına ait olanların başvurusu şeklindedir.
Üreticiler ÇKS başvurularını arazilerinin bulunduğu yerdeki Bakanlık il ve ilçe müdürlüklerine giderek veya e-Devlet Kapısı üzerinden yapabiliyor. e-Devlet Kapısı'nda başvuru imkanından, geçmiş yıllarda ÇKS'ye kayıtlı olan ve arazi bilgilerinde değişiklik yapmayan üreticiler online olarak yararlanabiliyor.
Yalnızca toprak altı ve üstü tarımsal faaliyetleri gerçekleştiren kişiler çiftçilik belgesi alabilir. Çiftçilere sunulan haklardan faydalanmak ve resmi olarak çiftçilik mesleğini yürüttüğünü belirtmek için çiftçilik belgesinin alınması gerekmektedir.
Arazi 100 dekarın altında ise de muhtardan kira sözleşmesi yaptırılmış olması gerekir. Onaylı kira sözleşmesi ile birlikte tapu fotokopisi alınarak üzerine kaşe basılıp C belgesi doldurulur. Ardından muhtara veya Tarım İl Müdürlüklerine teslim edilir.
İlgili 33 soru bulundu
e-Devlet üzerinden alınacak ÇKS belgelerinden ücret talep edilmeyecektir. Çiftçilerin arazi büyüklüklerine göre 9 ile 39 TL arasında değişen ve ÇKS başvurusunu yaparken ödedikleri başvuru ücretleri, beyan etmeleri halinde peşin alınmayacak ve kendilerine verilecek tarımsal destek ödemesinden mahsup edilecektir.
Mal sahibi, kiracı, yarıcı veya ortakçı olarak devamlı veya en az bir üretim dönemi veya yetiştirme devresi tarımsal üretim yapan gerçek ve tüzel kişiler çiftçi sayılıyor.
Dijitalleşmeyle çiftçilerin ortalama 2 günde yaptığı ÇKS başvurusu 2 dakikada yapılabilir duruma geldi. ÇKS e-Devlet başvuruları 1 Ekim 2022 tarihinde devreye alındı. Ayrıca çiftçiler, ÇKS belgelerini de e-Devlet üzerinden ücretsiz bir şekilde alabiliyor.
E - DEVLET ÜZERİNDEN ÇKS BELGESİ
Üreticilerimizin ÇKS Belgesini almak için il/ilçe müdürlüklerine gitmesine de gerek kalmamıştır. 2023 üretim yılı için ÇKS e-Devlet Kapısı başvuru sisteminin açıldığı 1 Ekim 2022 tarihinden kasım ayı başlarına kadar yaklaşık 400 bin çiftçi ÇKS başvurusunu e-Devlet üzerinden yapmıştır.
Faaliyetinin belgelenebilir (ÇKS veya Hayvancılık İşletme Tescil belgesi ) ve devam ediyor olması kredi kullanımı için yeterlidir.
ÇKS başvuru dosyasının hazırlanmasında ve e-Devlet başvurularında Ziraat Odalarımız çiftçilerimize yardımcı olmaktadır. ÇKS'ye kaydını yaptıracak çiftçilerimizin Çiftçi Belgesini alabilmesi, Ziraat Odası kayıtlarının aktif kalabilmesi için kayıtlı olduğu Ziraat Odasına en kısa zamanda başvurmaları gereklidir.”
Üretiçiler, 2024 üretim yılı ÇKS başvurularını E-Devlet üzerinden gerçekleştirebilecekler. 1 Eylül'de başlayan 2024 üretim yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuruları 2 Şubat'ta sona erecek.
2024 ÜRETİM YILI ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ BAŞVURULARI 1 EYLÜL'DE BAŞLIYOR. 2024 üretim yılı çiftçi kayıt sistemi (ÇKS) başvuruları 1 Eylül 2023 tarihi itibarıyla başlayacak olup, 02.01.2024 tarihinde sona erecektir.
ÇKS, tarımsal desteklemelerin izlenebilir, denetlenebilir, raporlanabilir ve sorgulanabilirliğinin sağlanmasını; doğru ve sağlıklı değerlendirilmelerin yapılabilmesi için çiftçi bilgilerinin merkezi bir veri tabanında toplanmasını zorunlu kılan bir kayıt sistemidir.
Çiftçimiz, e-Devlet Kapısına kendi kimlik bilgileri ve şifresi ile giriş yapar. Hizmeti kullanabilmek için arama kısmına 'ÇKS' yazılır. Çiftçi Kayıt Sistemi Kayıt Yenileme Başvurusu (Gerçek Kişi/Tüzel Kişi) hizmeti seçilir. Açılan ekranda ilk başvuruyu yapmak için 'Yeni Başvuru' butonuna tıklanır.
Çiftçi Kayıt Belgesi veya Çiftçi Belgesi'ne sahip tüm üreticiler sıfır ve ikinci el taşıt ihtiyaçlarında 60 aya kadar vade ve yılda 1 ödeme ile sıfır kilometre binek araçlarda anahtar teslim fiyatının yüzde 75'ine kadar, ikinci el binek araçlarda ise kasko değerinin yüzde 60'ına kadar kredi veriliyor.
İlk defa ÇKS'ye kaydolacak veya geçmiş başvurusundaki arazi bilgilerinde değişiklik yapacak üreticilerin Bakanlık il ve ilçe müdürlüklerine başvuru yapması gerekiyor.
Çiftçi kayıt sistemi başvuruları yarın sona eriyor. Milyonlarca çiftçiyi yakından ilgilendiren bu sisteme başvuru yapmayanlar destek alamayacaklar. Henüz başvurusunu tamamlamamış olanlar başvurunuzu e-devlet ekranı üzerinden sadece 2 dakikada gerçekleştirebilirsiniz...
Çiftçi belgesi hukuki dayanağını Anayasa dan alan kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşu olan ziraat odalarınca verilir.
"Çiftçimiz, e-Devlet Kapısına kendi kimlik bilgileri ve şifresi ile giriş yapar. Hizmeti kullanabilmek için arama kısmına 'ÇKS' yazılır. Çiftçi Kayıt Sistemi Kayıt Yenileme Başvurusu (Gerçek Kişi/Tüzel Kişi) hizmeti seçilir. Açılan ekranda ilk başvuruyu yapmak için 'Yeni Başvuru' butonuna tıklanır.
Çalışmayan emeklilere bir defaya mahsus verilen 5000 TL emekli ikramiyesi için ek düzenlemeye gidiliyor. Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıt olduğu için ikramiye alamayan 1 milyon 629 bin 730 çiftçi için düzenlemenin kapsamı genişletilecek ve 5000 TL emekli ikramiyesi verilecek.
Çiftçi Belgesi, Ziraat Odalarından her yıl alınan Çiftçi Belgesi tüm başvurular için sadece ilk başvuruda alınacak. Önceki düzenlemede 1 Eylül-sonraki yılın 30 Haziran tarihleri arasında olan başvuru süresi, üretim planlaması yapılabilmesi için başvurunun başladığı 31 Aralık'a alındı.
18 ile 41 yaşları arasında olmak, En az lise eğitimi almış olmak, Hibe ve destek programları için hazırlanan sertifika programlarına katılmak, Ücretli olarak herhangi bir işte çalışmamak.
(*) Madde 10 – (Kaldırılmadan önceki şekli) Küçük çiftçi Gelir Vergisinden muaftır. Çiftçilerin bu vergi karşısında küçük çiftçi olup olmadıkları 12 nci ve 13 üncü maddelerde yazılı işletme büyüklüğüne ve yıllık satış tutarı esaslarına göre tayin olunur.
TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen Orman Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 4.'ncü maddesi kabul edildi. Buna göre, tarımsal destekleme ödemelerinde Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) yerine Tarım ve Orman Bakanlığı'nın belirleyeceği yeni kayıt sistemi esas alınacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri