Her bebeğin dil gelişimi farklı ilerler. Fakat genel olarak bebeklerin gelişim evrelerine göre söyledikleri ilk kelimeler birbirine benzer niteliktedir. Bebek, bebe, araba, baba, gel, dede, mama, evet, al, ben, hayır, bay bay gibi kelimeler bebeklerin söyledikleri ilk kelimeler arasında sayılır.
Altı ayını doldurmuş olan bebek artık heceleri iyiden iyiye öğrenir ve özellikle “ba-ba”, “de-de” gibi kolay telaffuz edilen sesleri sık aralıklarla tekrarlamayı sürdürür. İlk sözcüklerin telaffuzu ise 8. ay ile 18. ay arasında, çoğunlukla 12. ayda gerçekleşir.
7 Aylık Bebek Dil Gelişimi - 7 Aylık Bebek Nasıl Konuşur? 7. ayında bebeğinizin çıkardığı anlamsız sesler artar. Daha çok “ba-ba” “da-da” “na-na” gibi heceleri tekrar etmeye başlar. Bebeğinize adı ile seslendiğinizde bakar hatta o da heceleri ile tepki verir.
8 aylık bebekte göze çarpan en önemli gelişmelerden biri de dil gelişimidir. Bebekler bu dönemde sesli ve sessiz harfleri birlikte kullanarak, "Baba", "Dada", "Dede" gibi ilk kelimelerini söyleyebilirler.
İlgili 37 soru bulundu
Çok az şey çocuğunuzun ilk kelimeleri kadar heyecan verici olabilir. Bebeğiniz ilk “baba” veya “anne” kelimelerini altı veya sekiz aylık olunca kullanabilir.
9 aylık bebekler “de-de”, “ba-ba”, “an-ne” gibi iki heceli sesler çıkarabilir. Bu dönemde özellikle “o” ve ”u” başta olmak üzere bazı sesli harfleri rahatlıkla söyleyebilir. Bununla birlikte başkalarının çıkardığı sesleri veya tonları tekrarlar.
En erken 6.ayda, ancak tipik olarak 8-10.aylarda çocuklar kendi isimlerini anlayabilirler. Genellikle 6-9.aylarda babalarda ve dedelerde büyük kıvanç uyandıran ''ba ba, de de'' hecelemelerini anlamsız olarak kullanmaktadırlar. Dokuz aylık bir bebek duyduğu sözcüklere yanıt vermeye başlar.
Ortalama bir çocuk 2 yaşında konuşmaya başlar. Üstün zekalı 2 yaşındaki çocuklar genellikle karmaşık cümleler kurabilir. Nadir durumlarda çocuklar konuşmayı daha sonra öğrenirler. Bilim insanları, bu çocukların Einstein Sendromuna sahip olduğunu düşünüyor.
Şimdiye kadar gayet sakin bir karakter çizen bebeğinizin son zamanlarda daha öfkeli olduğunu, sık sık ağladığını, kendine ve çevresine zarar verdiğini görüyorsanız, 1 yaş sendromu dönemini yaşıyor olabilirsiniz.
12 aylık bebekler el sallama, alkış, göz kırpmak, ce-e gibi eylemleri öğrenebilir ve söylendiğinde yapabilirler. Birçok eylemi daha bilinçli olarak yaparlar.
Öpme ve sarılma
Bebeğiniz 15. aya geldiğinde çevresinde gördüğü kişileri taklit ederek, sizi öpmeye başlar. Gözlem yeteneği geliştikçe, “sarılma”” denen hareketi de uygulamaya başlar. Başlangıçta ona bir eğlence gibi gelen bu hareketlerin, aslında çok da fazla bir anlamı yoktur.
İki kelime cümleler (18-24 ay): Bebekler, bu evrede iki kelimelik cümleler kurmaya başlar ve dil becerileri hızla gelişir. Örneğin 20-21 aylık bebek konuşması sırasında "anne gel" veya "top ver" gibi ifadeler kullanır.
Bebeklerin ilk kelimeleri “mama”, “baba”, “dede” gibi tekrar eden seslerden oluşur. Peki, dünyanın pek çok yerinde ortak olan bu ve benzeri kelimelerin ebeveynler için kullanılması bir rastlantı mı? Bebeklerin ilk kelimeleri “mama”, “baba”, “dede” gibi tekrar eden seslerden oluşur.
Tureng - bebeğin ilk çıkardığı ses (agu) - Türkçe İngilizce Sözlük.
Eğer çocuğunuz gerçekten iyi çiziyor veya sayıları toplayıp çıkarabildiği görünüyorsa, onların üstün zekalı olması yüksek olasıdır. Üstün Zekalı bir bebek uzun bir dikkat aralığıyla yüksek etkinlik seviyelerine sahip olabilir. Hiperaktif bebekler dikkatlerini uzun süre vermekte zorlanmaktadır.
Sorarak ya da deneyim edinerek öğrenmek; öğrenmekten keyif almak. Erken yaşta kelime haznesi gelişimi, uzun cümle kurabilme yeteneği ve dil bilgisi gelişimi göstermesi. Hayal ettikleri olay veya nesneleri betimleyebilme, adeta üç boyutlu hayal gücü sergileme. Sürekli enerjik, neşeli ve hareketli olması.
Her bebeğin dil gelişimi farklı ilerler. Fakat genel olarak bebeklerin gelişim evrelerine göre söyledikleri ilk kelimeler birbirine benzer niteliktedir. Bebek, bebe, araba, baba, gel, dede, mama, evet, al, ben, hayır, bay bay gibi kelimeler bebeklerin söyledikleri ilk kelimeler arasında sayılır.
Yenidoğan refleksleri canlılığını kaybetmeye başlar, istemli gibi görünen hareketler çoğalır. Etrafı tanımaya çalışır, bakınır. Baş kontrolü iyidir: başını kucaktayken dik tutar, başı düşmez, başını istediği yöne rahatlıkla çevirir. Ayaklarını birbirine sürter, tekme atmaya çalışır, bacaklarının güçlendiği hissedilir.
Nesnelere Ulaşma: Bebekler 3. ayda artık ellerini nesnelere doğru uzatır ve onları kavramaya çalışır.
Bebeklerin genel olarak doğumdan sonraki 9 ile 12 ay arasında basit hecelerden oluşan kelimeleri kullanmaya başladıkları bilinir. 12 ile 18 aylık zaman diliminde ise kelimeleri daha doğru telaffuz edebilmeye başlarlar.
Kocaman bir gülümsemenin eşlik ettiği bir mutluluk haykırışı, anlık bir “eh” ve anlaşılmaz bir ifade, biberon sonrasında memnuniyet belirten bir “agu gu”, ağlama ve huzursuz davranışlar... Endişeye kapılmayın, bebeğinizin vücut dilini, söylenmesini ve ağlamalarını yavaş yavaş çözeceksiniz!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri