Çocuk kitaplarının dil ve zihinsel gelişime katkısına bakıldığında çocuğun taklit yeteneğini, dinleme becerisini ve dili kullanma becerisini geliştirmesini sağlar, kelime dağarcığını geliştirir, gözlemlediği şekilleri fark etmeye başlar, belleği güçlenir, dikkati gelişir, kavramları öğrenmesi basitleşir.
Kitaplar çocuğun, duygusal, bilişsel ve sosyal gelişimi açısından büyük öneme sahiptir. Kitaplar çocuğun bilgi dünyasını genişletir ve böylece duygularını ve düşüncelerini daha iyi ifade etme yetenekleri gelişir.
Kitaplar, çocukların hayal gücünü zenginleştirir, kelime hazinesini geliştirir. Çocuklar, öğrendikleri kelimeleri kullanarak cümleler kurar ve bu şekilde duygularını ve düşüncelerini en iyi biçimde ifade ederler. Kitap okuyarak kelime dağarcıklarını geliştirirler.
Çocuk edebiyatı ürünleri çocukların; konuşma ve yazma becerilerinin gelişimine, farklı yaşamları tanımasına, hayatı farklı yönleriyle algılayabilmesine, çok yönlü düşünme becerisini geliştirmesine, sorumluluk duygusunun gelişmesine, tartışma ve eleştiriyi öğrenmesine (Aykaç, 2011) katkı sağlar.
İlgili 40 soru bulundu
Çocuğun anlama, kavrama, düşünme ve eleştirme yeteneğini geliştirirken ruhunu yüceltir, duygularını inceltip, yaratıcılığını arttırır ve ona sanatçı hassasiyeti kazandırır. Öte yandan edebiyat, çocuğun eğlenme, oyun ihtiyacını karşılar; onun macera tutkusuna cevap verir.
Dil gelişimini etkileyen birçok etmen vardır. Bunlar zeka, cinsiyet, beyin, sosyal çevre ve aile, sosyo-ekonomik etmenler, ailenin eğitim durumu, iki dillilik, oyun ve sağlık durumudur. Dil gelişimi zekâ ve zihin gelişimi ile doğru orantılıdır.
Her çocuğun dil ve konuşma becerilerini edinme süreci kendine özgüdür. Ancak çocukların 1 yaş civarında ilk kelimelerini söylemesi, 2 yaşına geldiğinde yaklaşık 50 sözcük söyleyebilmesi ve söylenen birçok şeyi anlaması, 3 yaş civarında 2-3 öğeli cümleler kurabilmesi ve 250'ye yakın kelimeyi söylemesi beklenir.
Okuma, düşünceyi besleyip düşünme yeteneğimizi geliştirir ve kelime hazinemizi genişletir. Okuma sayesinde konuşma kabiliyetimiz gelişir, düzgün ve güzel konuşur, güzel yazar hale geliriz. Okuma gaye değil, araçtır. Okumanın sonunda bilgi edinmeli, faydalı şeyler öğrenmelidir.
Kitap okumanın önemi oldukça büyüktür. Kitaplar, bireylerin kişisel gelişimine ve kelime dağarcığının zenginleşmesine katkı sağlar. Ayrıca kitap okumak kişinin hayal dünyasını geliştirir ve yaratıcı düşünme yeteneğini arttırır. Düzenli kitap okuyan bireyler, problemlere kolay ve pratik bir şekilde çözüm üretebilirler.
Kitap okumak zihinsel sağlığı çok olumlu etkiler. Okuma, insanlara daha iyi anlama, daha fazla bilgi edinme ve daha çok düşünme becerileri kazandırır. Aynı zamanda, kitap okuma, kişinin kendisini daha iyi ifade etmesini ve kendisine güven duymasını sağlar.
Okuma eylemini düzenli olarak devam ettirdiğin sürece, oluşan o yeni bağlantılar kalıcı hale gelir ve bu da beyninin daha güçlü ve işlevsel hale gelmesi demektir. Okumanın önemli bir beyin jimnastiği olarak sayılması da bu nedenledir. Vücudunuz gibi beyniniz de jimnastik yaptıkça daha genç, aktif ve esnek hale gelir.
Bilişsel gelişim öğrenme, anlama, dikkatini verme, algılama, bellek, problem çözme, mantık yürütme ve yaratıcılık becerilerini kapsar.
Bebekler, taklit ederek dili öğrenmeye başlıyor. Anne tarafından sunulan sözel uyaranlar, dil gelişimini olumlu yönde destekliyor. Çocukla konuşmak, oyun oynamak, kitap okumak dil gelişimi için çok önemli. Ebeveynlerin çocuklarıyla konuşmaları, çocuğu dinlediğini belli etmeleri gerekiyor.
Konuşulan konuyu ona tekrar edin, soru sorun ve onunla etkileşime girin. Çocuğunuzu bir kayıt cihazına kaydetmeyi ve dinlemeyi de deneyebilirsiniz. Çocuğunuzun Konuşma Şeklini Olumsuz Eleştirmeyin, bunun yerine, doğru telaffuz veya kelime kullanımı ile ifadelerini ona tekrarlayın. Çocuğunuza çabaları için destek verin.
Çocuklarınıza tekerlemeler, ninniler, şarkılar söyleyin. Yaşına uygun resimli kitapları gösterip ve bunlar hakkında çocuğunuzla konuşun. Günlük yaptığı veya kullandığı araç-gereçlerle ilgili bilgi verin. Konuşurken aktif dinleyen ve göz teması kurabilen bir iletişim partneri olmaya özen gösterin.
Dil gelişimi; seslerin, kelimelerin, sayıların, sembollerin kazanılması, saklanması ve dilin kurallarına uygun olarak kullanılmasını içeren bir süreçtir. Bireyin doğasında dil ile iletişim kurma, isteklerini duygu ve düşüncelerini iletme ihtiyacı vardır. Dil gelişimi, doğumdan itibaren başlar ve yaşam boyu devam eder.
1- Dil ve anlatım yalın ve kavramlar açık olmalıdır. 2- Anlatımlarda çocukların anlayış güçlerine, yaş ve yaşam düzeylerine uygun kavramlar kullanılmalıdır. 3- İlk sınıflarda uzun tümce ve paragraflardan kaçınılmalıdır. 4- Anlatımda yakından uzağa, somuttan soyuta ilkesi göz önünde bulundurulmalıdır.
Dil, konuşma ve iletişim becerilerinin gelişmesine yardımcı olur. Hayali senaryolar aracılığıyla kavrama becerisini geliştirir. Kısa ve uzun süreli belleğini geliştirir, öğrenmelerini kolaylaştırır. Fiziksel gelişimine de katkıda bulunur.
Daha açık bir söyleyişle, kitabın tasarım, içerik ve eğitsel özelliklerinin çocuk gerçekliğiyle; yani onun doğası, ilgi ve gereksinmesi, dil ve anlam evreni, bakış açısıyla örtüşmesi gerekir. Bununla birlikte, çocuğun düzeyine uygun her kitabın çocuğa göre olmayacağının da göz önünde bulundurulması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri