Vücut sıvısındaki azalma ilaç kullanımı, sıvı kaybı, sıvı alımı eksikliği gibi sebeplerin yanı sıra diyabet gibi hastalıklardan kaynaklanabilir. Vücut yağındaki azalma ise aşırı kilo veya obezite gibi durumlara karşı kasıtlı olarak yapılan egzersiz ve diyetten kaynaklanabilir.
İlk sebep, harcanan kalorinin (enerji) kilo kaybıyla birlikte azalması. Bu “yavaşlayan metabolizma“, hafifleyen bir vücudu çalıştırıp hareket ettirmek için gereken kalori miktarının azalmasıyla meydana geliyor. Hatta, harcanan kalorinin kiloya göre nasıl değiştiğini makul bir isabet oranıyla tahmin edebiliriz.
Sağlıklı beslenme ve düzenli spora rağmen kilo verememenin başlıca nedeni insülin direncidir. İnsülin direnci; kilo vermemizi engellediği gibi, ilerde potansiyel diyabet hastası olma riski de taşımaktadır. Diyet ve spora rağmen kilo vermekte zorlanan bireylerin mutlaka insülin direncini kontrol ettirmesi gerekir.
İlgili 17 soru bulundu
Kalori dengesini sağlamak, protein tüketimini artırmak, düzenli fiziksel aktivite yapmak, sağlıklı besinlere odaklanmak, su tüketimine dikkat etmek, düzenli öğünler yemek, stresten uzak durmak ve uyku düzenine önem vermek, kilo verme sürecini hızlandırmak için etkili yöntemlerdir.
Tiroit hormonunuz yavaş çalışıyorsa, demir ve D vitamini eksikliğiniz varsa kilo vermeniz neredeyse imkansız hale gelir. Bunun için mutlaka bir endokrinoloji uzmanına başvurun. Kilo vermek için düzenli ve tempolu yürüyüşü de asla ihmal etmeyin.
Unutulmaması gereken bir nokta;kadınların aylık periyotlarda yaşadığı adet dönemi öncesi vücudunun su tutmaya başlaması; bu da tartıda 0.5-2 kg gibi fark ettirebiliyor. Adet döneminin 4. gününden itibaren yavaş yavaş su tutumu çözülmeye başlar. Biz buna yalancı kilo diyoruz.
Özellikle hareketsiz bir yaşam sürüyorsanız ve gün boyu masa başında çalışıyorsanız günlük harcadığınız kalori az olmakla beraber, zamanla bazal metabolizma hızınız düşebiliyor. Yani az yemek yiyerek çok az kalori alsanız bile, vücudunuz bu enerjiyi harcayamadığı için kilo vermeniz zorlaşıyor.
Kilo almanın sık görüldüğü hormon hastalıkları, sıklıkla tiroit bezi yetmezliği , insülin direnci, prolaktin yüksekliği, kortizol fazlalığı veya böbreküstü bezinin aşırı çalışmasıdır.
Tartıya çıktığınızda bir anda 3-5 kilo birden almış gibi görünüyorsanız asıl sorun ödem olabilir. Uzmanlar, vücutta fazladan tutulan suyun ödem oluşturduğunu ve kişi olduğundan fazla kiloda gösterdiğini belirtiyor.
Spor yapmaya başladığınızda vücut yağ yakımı yapar. Düzenli spor yapıyor ve yediklerinize dikkat ediyorsanız 2-4 hafta içinde sporla kilo vermeye başlarsınız. Ayda vermeniz gereken kilo miktarı mevcut kütlenize göre değişir. Eğer vücut kitle indeksiniz 30'dan fazla ise, ayda 5-7 kilo vermeniz mümkündür.
Ayrıca insülin direnciyle de doğrudan bağlantılı olan D vitamini, eksikliği ile birlikte aşırı yemek tüketimine ve açlık hissine yol açıyor. Ayrıca bu konuda yapılan araştırmalar gösteriyor ki, d vitamini eksikliği yaşayan kişilere D vitamini takviyesi yapıldığı anda belli oranda kilo kaybının yaşanmasını sağlanıyor.
Hangi vitaminlerin eksikliği kilo vermenizi zorlaştırır? Özelilkle B6, folik asit (B9) ve B12 vitamini eksiklikleri sadece kilo vermemizi zorlaştırarak kendini belli edebilirler. Bazı insanlarda genetik olarak bu vitaminlerin emilimi bozuktur.
Yemeklerden 30 dk önce bir bardak su içmek, daha az yemek yemenize ve böylece daha az kalori almanıza yardımcı olabilir. Metabolizma hızını artırma: Vücut, suyu işlemek için enerji harcar. Böylece metabolizma hızını artırabilir ve daha fazla kalori yakmanızı sağlayabilir.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından belirlenen aylık verilmesi gereken sağlıklı kilo miktarı 2 ile 4kg arasındadır. Ancak yeterli ve dengeli bir diyetle aylık 4-6 kg kadar kilo verilebilir.
Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Eda Ağıllı, kişinin vücut ağırlığında sıklıkla 1 ila 2 kilogramlık değişiklik oluyorsa bunun ödem probleminin habercisi olabileceğini belirtti.
Ödem artışı, kabızlık, total kiloyu etkileyebildiği için tartıya çıkınca kilo almış olarak görülebilir. Bu durum özellikle kadınlarda daha çok değişkenlik gösterir.
Pek çok kişi kabız olduğunda bu şişkinlik ve gaz hissi nedeniyle kilo aldığını düşünür. Ancak şişkinlik, bağırsakta biriken gazın sıkışarak karın içine baskı yapması sonucu oluşur. Vücut su tutar ve ödem oluşur, bu nedenle tartı birkaç kilo fazla gösterebilir.
Mide bulantısı gibi sindirim problemleri sonucunda B12 vitamini eksikliği olan kişiler iştahlarını kaybedebilirler. İştah azalması uzun vadede kilo kaybına neden olabilir.
B12 kullanımının kilo aldıracağı endişesi oldukça yaygındır. Oysa B grubu vitaminler, genel olarak metabolizmamızı uyaran, duygu durumumuzu iyileştiren, stresin olumsuz etkilerini azaltan sonuç olarak kilo vermeye yönelik katkıları olan vitaminlerdir.
B Vitaminleri B2, B3, B5, B6, B8
Metabolizmanın etkin bir biçimde, gerekli hızda çalışabilmesi için, B vitamini familyasında bulunan bu vitaminlerin vücutta olması önemlidir. Doğal besinler tüketerek metabolizmanın hızlanması sağlanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri