Cuma günü bir saat vardır ki; Kul, Rabbinden hayırlı ne isterse Allah mutlaka ona o istediğini verir... (Hadis-i Şerif)
1) Güneş doğarken. 2) Cuma ezanı okunurken. 3) Hutbe okunurken. 4) Cuma namazı esnasında.
Cuma günü akşama doğru “Yâ Veliyy” ism-i şerifini okuyanların hayırlı dilekleri kabul olunur. Cuma gecesi 1000 defa “Yâ Muhsî” ism-i şerifini okuyanın kıyamet gününde hesabı kolay olur. Cuma günü 1000 defa “Yâ Vâlî” ism-i şerifini okuyarak dua edenin duası kabul olur, işleri kolaylaşır.
Cevap: Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem-'in zikretmiş olduğu Cuma saatleri beştir. Demek ki Nebi -sallallahu aleyhi ve sellem- zamanı güneşin doğuşundan imamın gelişine kadar beşe taksim etmiştir.Her bölüm de bilinen 1 saat kadardır.
Ebu Hureyre, Peygamberimiz ile yaptığı konuşmayı şöyle aktarıyor : "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm cum'a gününden bahis açıp dedi ki: "Onda bir saat vardır; müslüman bir kul namaz kılar olduğu halde, o saate erse, Allah'tan her ne istemişse onu Allah kendisine mutlaka verir."
İlgili 27 soru bulundu
Seher vakti, yalvararak dua etmek, bid'atlerden sakınmak, gafil olmamak, uyanık olmak, helal yemek, haramlardan kaçmak... Cuma günü ve gecesi, Recebin ilk, Şabanın 15. gecesi, Bayramın birinci geceleri, Arefe günü, Ramazan gün ve geceleri, iftar zamanı edilen dualar makbuldür.
Bayramı ve Kurban Bayramı geceleridir." “Şu beş gecede yapılan dua geri çevrilmez. gecesi.” Bu ifadeyi, İbn Asakir ve Deylemi Hz.
Peygamber(sas), Cuma günü hakkında, "Üzerine güneşin doğduğu en hayırlı gün Cuma günüdür. Çünkü Hz. Âdem o gün yaratıldı, o gün Cennete girdi ve o gün Cennetten çıkarıldı." buyurmuştur. Başka bir hadislerinde de, bu günde yapılan duaların kabul edileceği bir icabet saatinin bulunduğunu belirtmiştir.
Hz. Peygamber, “Güneşin doğduğu en hayırlı gün cumadır; Âdem o gün yaratılmış, o gün cennete girmiş ve o gün cennetten çıkarılmıştır; kıyamet de cuma günü kopacaktır” (Müslim, “Cumʿa”, 18) sözüyle bu günün özelliğini dile getirmiştir.
Çarşamba günü öğle ile ikindi arasında yapılan duâlar kabûl edilir. Nitekim Câbir ibni Abdillâh (Radıyallâhu Anh) ”Rasûlullah Sâllallahu Aleyhi...
70 KERE OKUNAN DİLEK DUASI
Abdülehad Serhendi hazretleri bir müjde verip buyuruyor ki: (70 kere “Yâ Allah, Yâ Rahman, Yâ Rahîm, Yâ Kavî, Yâ Kâdir” okuyup da dua eden, ne isterse istesin, Cenâb-ı Hak duasını kabul eder ve ne muradı varsa verir.) Allah rızası için okumalı.
Dünyevi bir makam isteyen kişi 12 rekat hâcet namazı kıldıktan sonra samimi kalp ve düzgün niyetle bu ism-i şerifi 111 kere okursa murâdına nâil olur. Bir hâcetin olup da onun yerine gelmesini isteyen kişi, bu ismi şerifi 111 kere okuyup murâdını Allâh-u Teâla'dan isterse şüphesiz Allâh-u Teâla o hâcetini giderir.
Cuma vakti, Peygamber Efendimiz (s.a.s)'e salavat-ı şerifeler getirmek, Allah (c.c) anarak zikirler çekmek ve Kuran-ı Kerim okumak çok faziletlidir. Kişinin Allah katında günahları affedilir, tövbeleri kabul edilir, duaları tez vakitte gerçekleşir.
-”La ilahe illa ente ya hannanü ya mennanü ya bedias semavati vel erdi ya zel celali vel ikram” Cuma günü akşam ezanına 45 dakika kala “Ya Meliki Muktedir sin Allah'ım bana yardım et” ismini (100) defa tekrarlayıp sonrada dileğini söyleyen kişi sıkıntıdan kurtulur ve derdine derman bulur.
İslâm dinine göre dua için mutlaka uyulması gereken özel bir zaman ve mekân tahsis edilmiş değildir. Her yerde her zaman dua edilebilir. Nitekim Kur'ân-ı Kerîm'de, “Akşama ulaştığınızda ve sabaha kavuştuğunuzda, gündüzün sonunda ve öğle vaktine eriştiğinizde, Allah'ı tesbîh edin (namaz kılın).
Perşembe gecesi dünya ve ahiret mutluluğu için Araf Suresi okunur. Perşembeyi Cumaya bağlayan gece (Cuma Gecesi) bahtın açılması için , izzet ve saadet, mutluluk için Yusuf Suresi okunur. Zor işlerin açılması, her müşkülün halli için Perşembe Gecesi 21 defa Kadir Suresi okunur.
Rasulullah'ın (aleyhissalatu vesselam) bazı hadis-i şerifleri şöyledir: "Her Müslümanın haftada bir gün yıkanması gerekir. O gün de cuma günüdür." "Cuma günü abdest alan mü'min ne güzel bir iş yapmış olur, fakat o gün gusletmek daha faziletli ve sevaplıdır."
“Cuma günü olduğu zaman melekler mescidin kapısında durur, gelenleri öncelik sırasına göre yazarlar...
Cevap: Cünüp olduğunu unutan bir kimse, Cuma namazı için gusül abdesti alırsa, cenabetlikten kurtulur, temiz olur. Fakat, farz sevabına kavuşamaz.
Hz. Peygamber (sas) ve ilk iki halifesi zamanında cuma günleri sadece hutbeden önce bir iç ezan okunurdu.
"Üzerine güneş doğan en hayırlı gün cuma günüdür. Âdem o gün yaratıldı, o gün cennete konuldu ve yine o gün cennetten çıkarıldı. Kıyamet de ancak cuma günü kopacaktır."
Cuma günü imam minbere çıkıp iç ezanın okunmasından itibaren namaz kılınıncaya kadar alışveriş ve benzeri bir dünya işiyle meşgul olmak, Cuma günü namaz vakti girdikten sonra yolculuğa çıkmak gibi bazı hususların yapılması yasaklanmıştır.
(Zariyat 18) Seher vakti, gecenin son altıda biridir. Gecenin ikinci yarısından sonra da dualar kabul olur. [Gece, akşam ile imsak vaktinin arasıdır.] Hadis-i şerifte, ezan okunurken dua geri çevrilmez ve ezanla kamet arasında yapılan dualar kabul edilir buyuruldu.
Sual: Hangi kişilerin duası makbuldür? Hacıların, mücahidlerin, dertlilerin, hastaların, gariplerin, mazlumların, yolcuların, ana babanın, bela gelmeden önce dua edenin, çok zikredenin, Müslümanlıkta saçlarını ağartanın, oruçlunun, salih âlimin ve adil idarecinin duaları makbuldür.
Ancak, unutmamak gerekir ki, duaların kabulü Allah'ın takdirindedir. La İlahe İlla Ente Sübhaneke İnni Küntü Minezzalimin bu dua, Allah'ın birliği ve büyüklüğünün kabul edilmesi, insanın kendi kusurlarını ve günahlarını kabullenmesi, Allah'tan af ve yardım dilenmesi anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri