Cumalıkızık Köyü kendine has tarihi dokusu, bozulmamış mimari yapısıyla 2014 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine alınmıştır. Bunda burada çekilen filmlerin önemli bir payı vardır. Kınalıkar, Yeşeren Düşler dizileri ile ün kazanan köy her yıl binlerce turistin akınına uğramaktadır.
Osmanlı İmparatorluğunun ilk başkenti olarak, Uludağ'ın Kuzey-Batı eteklerine kurulmuş olan Bursa ile aynı dönemde Osmanlı vakıf köyü olarak kurulan Cumalıkızık, 2014 yılında UNESCO Dünya Miras Listesine kaydedilmiştir.
Cumalıkızık, içlerinde yaşamların sürdüğü evleri, tarihi, doğal ve kültürel değerleriyle UNESCO dünya tarihi miras listesine de adaydır. Son yıllarda tarihi dokusu nedeniyle sık sık dizi ve film çekimlerine sahne olan Cumalıkızık, günümüzde doğal bir film platosu haline gelmiştir.
Osmanlı sivil mimarisinin en güzel örneklerini oluşturan ve halkın halen içlerinde yaşamlarını sürdürebildikleri evlerin olduğu, özgün yapısıyla günümüze kadar gelen bir açık hava müzesi özelliği taşıyan Cumalıkızık, yılın her mevsimi çok sayıda turisti ağırlamaktadır.
Helenistik Dönemden günümüze erişmiş tek başkent olan ve Helenistik, Roma, Doğu Roma ve Osmanlı Dönemlerine ait katmanları içerisinde barındıran Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı UNESCO Dünya Miras Listesine 2014 yılında dahil edilmiştir.
İlgili 36 soru bulundu
İzmir İlinde yer alan 2 kültürel varlığımız UNESCO Dünya Miras listesine, 5 kültürel varlığımız ise Dünya Mirası Geçici Listesine alınmıştır.
Bu Kınalı Kar'a gelen Ali'dir. Dizi Bursa'nın Cumalıkızık köyünde çekilmiştir.
Uludağ'ın kuzey eteklerinde kurulmuş yedi kızık köyünden biri olan Cumalıkızık, 1300 yıllarında Oğuzların “Kızık” boyu tarafından kurulmuştur.
"Kızık" ismi 11. yüzyılda Divan-ı Lugat-it Türk'te Anadolu ve Kuzey Suriye'deki "kızık" ismindeki Türkmen yerleşimlerini anlatan bir kelime olarak geçmektedir. Bursa'daki Kızık Köyleri'nin 1300'lerin başında kurulduğu düşünülmektedir.
Kırsal alan sivil toplum mimarisi yapıları ile bozulmamış bir yerleşim örneği olan Cumalıkızık Köyü, 7 mahalleye ve 300 yıllık özgün ahşap evlere sahip 340 m kotundaki yerleşim olarak günümüze kadar yangın tehlikelerini atlatarak gelmiş, bozulmamış tek örnektir.
Tarih ve doğa birlikteliğinin en nadide örneklerinden olan Cumalıkızık'ta hizmete açılan Orman Parkı; 81 bin metrekaresi orman konseptine göre özel mera karışımı ile yeşillendirilen toplam 100 bin metrekarelik alana sahip.
BURSA – Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin Hanlar Bölgesi, Sultan Külliyeleri ve Cumalıkızık'ın UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınması için verdiği mücadele olumlu sonuçlandı ve Bursa, “Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğu'nun Doğuşu” başlıklı dosyasıyla artık UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girdi.
UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerine kaydedilmeye hak kazanan değerleri açıkladı. Buna göre Türkiye'nin aday gösterdiği "Ahlat yöresindeki taş ustalığı geleneği" acil korunması gerekenler listesine yeni kayıt olarak eklendi.
UNESCO Dünya Miras Listesi, Dünya Miras Komitesi'nin üstün evrensel değere sahip olduğunu onayladığı kültürel, doğal ve karma miras alanlarını içermektedir. 869'u kültürel, 213'ü doğal ve 39'u karma olmak üzere 2020 yılı itibariyle güncel miras alanı sayısı 1121'dir.
İlk olarak 1985'te İstanbul'un Tarihî Alanları, Göreme Millî Parkı ve Kapadokya ile Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, son olarak da 2023'te Gordion ile Anadolu'nun Ortaçağ Dönemi Ahşap Hipostil Camileri listeye dâhil edildi.
Turisti bol bir yer olduğu için köyde çoğu evin önünde ev yapımı ürünlerin ve hediyeliklerin bulunduğu tezgahlar görebilirsiniz. Köyde yetişen meyveler, salça, tarhana, erişte, turşu, reçel genellikle köy kadınlarının başında durduğu tezgahlarda tüm albenileriyle sizi bekliyor.
Yıldırım Cumalıkızık konumuna en yakın metro durağı Kestel.
Tarihi dokusu nedeniyle sık sık dizi ve film çekimlerine sahne olur. Örnek olarak Türk Kurtuluş Savaşı'nı anlatan Kurtuluş dizisi, Osmanlı Devleti'nin kuruluşunu anlatan Kuruluş dizisi ve son olarak başrolünü Emrah İpek'in oynadığı Kınalı Kar dizisi burada çekilmiştir.
bursa cumalıkızık köyündeyiz. 2002yle 2004 yılları arasında. tv ekranlarını kasıp kavuran bi dizi vardı. kınalı kar dizisi. o dizideki nazar karakterinin konağına gircez. şimdi dizinin çekildiği zamanlardan bu zamana. burası aslında kahvaltı yeriymiş. normalde bu konak gezilmiyo. sadece yemek yemek için giriliyo.
Lübbey'in Laneti Film Konusu
Manisa Salihli ile Ödemiş sınırında bulunan Lübbey Köyü mezarlığında başlayan hikayede, Metin ölen babasının eşyaları arasında bulduğu çok eski bir haritayı cinci hoca lakaplı bir kadına götürür. 300 yıllık haritada bir hazine sandığının gömülü olduğu bir mezar işaretlidir.
UNESCO, 16 Kasım 1945 tarihinde aralarında Türkiye'nin de yer aldığı 20 ülke tarafından kurulmuş olan Birleşmiş Milletler ihtisas örgütüdür. Filistin'in 2011 yılında düzenlenen Genel Konferans'ta üyeliğe kabulüyle tam üye sayısı 195'e ulaşmış olup, ortak üye sayısı ise 9'dur.
UNESCO'nun amacı, “eğitim”, “bilim”, “kültür”, “iletişim ve enformasyon” yoluyla, küresel barışın tesisine, fakirliğin ortadan kaldırılmasına, sürdürülebilir kalkınmaya ve paylaşılan ortak değerlere dayalı toplumlararası diyaloğa katkıda bulunmaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri