Akdeniz ve ege kıyılarında yoğun olarak bulunan Çipura balığı da bu balıklar arasında bulunmaktadır. Ağustos ve eylül arasındaki dönem çipuranın en lezzetli ve yağlı olduğu dönemdir. Buradan hareketle de bolca ve mevsiminde tüketilmesi önerilmektedir.
Eğer balık buğulama yapmak ve iyi bir lezzet elde etmek istiyorsanız levrek tercihi daha uygun olacaktır. Levrek balığı çipuraya göre daha yağlı balık olduğu için buğulaması lezzetli olmaktadır.
Oldukça lezzetli olan bu balık, son dönemlerde çiftliklerde de üretilmeye başlamıştır. Genellikle 250 gram ile 350 gram ağırlıkta olan çupra tavada ve ızgarada pişirilmektedir. Daha büyük ağırlıklara ulaşan balıkların ise fırında pişirilmesi tavsiye edilmektedir.
Diyet Yapanlar Yassı Balıkları Tercih Etmeli Balık türleri arasında levrek, çipura ve mezgit gibi yassı bedenli balıklar diğer balıklara göre daha az yağlı balıklardır. Bu türler, özellikle ciddi kilo problemleri olan kişiler için haftada en az 2 kez tüketildiğinde düşük kalorileriyle oldukça besleyicidir.
İlgili 42 soru bulundu
Birden fazla araştırma, balık içeren diyetlerle daha kolay kilo verildiğini göstermektedir. Bu durum, hem morina/kod balığı gibi yağsız balık hem de somon gibi yağlı balıklar için geçerlidir” diye konuştu.
Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesine yaptırdığımız analizlerde de Türk balıkları levrek ve çipuranın omega 3 zengini olduğu ortaya konuldu."
Çipura Kızartma Tarifi Nasıl Yapılır? Balıkları iyice yıkayıp, bolca tuzlayıp mısır ununa bulayın. Yağı iyice kızdırınca, tavaya alın ve bir tarafı tam kızarınca çevirin. Ben sebze de kızarttım, yağda balık kokusunu çekiyor ve lezzetli oluyor.
Tuz, karabiber ve zeytinyağını karıştırıp balık sosunu hazırlıyoruz. İçerisine balıkları koyup en az 1 saat buzdolabında dinlendiriyoruz. Teflon tavaya az sıvı yağ koyup tavayı kızdırıyoruz. Tavaya balıkları koyup arkalı önlü çevirerek pişiriyoruz.
Çupra balığı; genelde ızgara olarak sevilmektedir. Fırın, mangal ve tava için de gayet uygundur. Yahni ve buğulama yöntemi de tercih edilen çupra kızartıldığı takdirde her balık gibi besin değerlerini kaybedebilir.
Ekim: Balık sezonunun en canlı aylarından biridir. Barbunya, çipura, kılıç, levrek, lüfer, tekir, sardalya, palamut, orfoz, traça çok lezzetlidir.
Çipura Ege denizinin balığıdır. Çanakkale'den Gelibolu'ya kadar sahillere yakın kumluk, çakıllık ve taşlık bölgelerde yaşar. Ege adalarında çipuranın büyüğüne 'hirisof' Marmara bölgesinde ise 'alyanak' denir. Küçük çipuralar ise 'lidaki' diye adlandırılır.
Dip balıkları: Bu balıklar deniz zemininde yaşarlar. Çipura, barbunya, dil, kalkan, kırlangıç, lahos, mercan, mezgit, tekir, pavurya, karides, ahtapot böcek ve ıstakoz bunlardan bazılarıdır.
Bu sayede 160 - 180 dereceye ayarladığın fırında balığın leziz bir şekilde pişerek servise hazır hale gelebilir. İstavrit, levrek, çipura, hamsi, kalkan, karagöz ve palamut; fırında pişirmek için en ideal balıklardır.
HANGİ BALIKLAR DAHA FAYDALIDIR? Her balık türü insan sağlığına olumlu etkiler bırakmaz. Bu yüzden yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar; somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi ve morina gibi türlerin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Bu balıklar diğerlerine oranla omega-3 yağ asidi bakımından daha zengindir.
Denizin 100 metreden daha derininde, tabana en yakın kısımlarda yaşayan balıklara dip balığı adı verilir. Mezgit, kalkan, lüfer, levrek, çipura, barbun ve kefal; en çok tüketilen dip balıklarıdır.
Zeytinyağı, taze sıkılmış limon suyu, karabiber ve tuzu bir kasede karıştırın ve sosu balığın üzerine gezdirin. Son olarak taze otlar ve limon dilimleri ile süsleyin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 35 dakika kadar pişirin. Afiyet olsun!
Çipura balığını temizleme işlemine, pullarıyla başlanmalıdır. Bunun için tıraşlama aparatı kullanılabilir. Eğer tıraşlama aparatı yoksa, bıçağın keskin tarafıyla da pullar temizlenir. Balık yan bir şekilde tutulur ve bıçağın keskin tarafıyla dikkatli bir şekilde, üzerindeki pullar kazınır.
Sarımsaklar soyulur . Bütün olarak hepsi birlikte tepsiye konulur . Üzerine 1 çay kaşığından biraz fazla tuz kara biber pul biber kekik ve kimyon serpilir ve elle hepsi birbirine karıştırılır . Daha sonra ayrı bir yerde balıklar yıkanıp 2 ye açılır zeytinyağı ve tuz ile birlikte ovulur .
Yumurtlama dönemleri Ekim – Aralık aylarında olur ve 100–150.000 yumurta dökerler. Eti az kılçıklı, sert ve beyazdır. Izgarada pişirilmesi tercih edilir.
Balığın pişme süresi fırınınızın performansına göre değişiklik gösterecektir. Ancak genel olarak fırında çupra balığı 30 ile 40 dakika arasında pişmektedir yine de kontrollü bir şekilde pişirmeniz tavsiye edilir.
Yağda kızarmış çipura kaç kalori? Çipura Kalori Değeri: Bu besinin 100 gramında 96 kcal kalori, ayrıca besinin 1 Porsiyon (Orta) yani 200 gramlık miktarında Çipura 192 kalori bulunmaktadır.
Somon türlerinin hepsi omega-3 yağ asitleri açısından zengin balık türleri arasında yer alır. Bu balıklar aynı zamanda iyi birer kalsiyum ve D vitamini kaynağı olarak değerlendirilir.
Çok yüksek civa miktarı bulunan balıklar: Köpek balığı, balina, iri uskumru, kılıç balığı, ton balığı (iri ton balığı) gibi balıklar yüksek oranda civa içerirler ve çok sık tüketmek risklidir. Konserve ton balıkları, ton balığının büyüklüğüne ve türüne göre civa riski taşıyabilmektedir.
Omega 3'ün en iyi kaynağı somon, uskumru, ringa, ton, sardalye gibi yağlı balıklardır. Fakat bunun haricinde keten tohumu, ceviz, semizotu, Brüksel lahanası, kuru fasulye, nohut gibi gıdalarda da omega 3 bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri