KROM MADENİ Bu maden ocaklarında yıllık ortalama 18.000 tonkrom madeni çıkarılmakta olup, toplam 40 kişi çalışmaktadır.
Muğla krom, feldspat, linyit, kükürt, grafit gibi madenler bakımından zengin kaynaklara sahiptir. 1990'lı yıllarda faaliyete başlayan mermer sektörü her geçen gün daha da büyümekte Muğla ili ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır.
Bodrum'da simli kurşun görülmektedir. Köyceğiz'de ise krom madeni olup 20'den fazla krom madeni vardır.
Krom, Toros Dağları ve Fethiye'de çıkarılır.
Muğla ili, maden potansiyeli bakımından zengin sayılabilecek bir ilimizdir. Bunların başında mermer, krom ve linyit gelmektedir. Muğla ili, hem mermer üretimi hem de mermer işletmeciliği bakımından ülkemizdeki önemli illerden biridir ve mermer üretim ve işletmeciliği il ekonomisinde önemli bir yer tutmaktadır.
İlgili 20 soru bulundu
İldeki önemli metalik madenler başta krom olmak üzere boksit, manganez ve demir olarak sayılabilir. Türkiye krom potansiyelinin yaklaşık % 6'sını Muğla-Denizli arasındaki ofiyolit birimleri içerisinde bulunan krom yatakları oluşturmaktadır.
Manganez Zonguldak'ta; krom Elazığ ve Muğla'da; volfram ise Bursa, Elazığ ve Malatya'da çıkarılır. Bakır; Artvin, Rize, Elazığ, Balıkesir ve Kastamonu'da çıkarılır ve işlenir. Türkiye'deki madenler arasından demirin en çok çıktığı yer Doğu Anadolu'dur. Sivas-Divriği, Malatya-Hekimhan demirin en çok çıktığı yerlerdir.
Göcek'te kalabilir ve Türkiye'nin bu cennet köşesinde dolu dolu bir tatil geçirebilirsiniz. 1993 yılında kapatılan Göcek Krom madeni işletmeleri, milyonlarca dolarlık yatırımla, yeni Yat Marina'sına ve Turizm Kompleksine dönüştü.
En zengin krom yatakları; Elazığ'da Guleman, Batı Akdenizde (Fethiye, Marmaris arasında) Dalaman havzası, Kütahya ile Bursa arası ve Eskişehir'in doğusundaki Seyitgazi'de yer alır. Adana'nın kuzeyindeki Akdağ yöresinde de yeni krom yatakları bulunmuştur. Akdağ krom yatakları, dünyanın en zengin yataklarıdır.
Krom madeni Antalya ve Guleman'daki ferro-krom tesislerinde işlenmektedir. Boksit: Alüminyumun hammaddesi olan boksit çok hafif olduğundan uçak sanayiinde, otomobil, ev, elektrik malzemesi yapımında kullanılır.
Kömür madenine karşı Akbelen Ormanı direnişinin devam ettiği Muğla Milas'ta şimdi de boksit madeni gündemde.
Tarihçe. Mahallenin ismi bölgede yoğun olarak çıkarılan linyit madeninden gelmektedir.
Türkiye'de en fazla krom madeni, Guleman, Fethiye, Erzincan-Tokat, Eskişehir-Bursa ve Niğde (Toroslar)-Mersin bölgelerinde bulunur.
Keçiborlu kükürt yatakları, bu güne kadar, Türkiye'nin yegane işletilebilir kükürt yataklarını oluşturur. Etibank tarafından 1935 ve 1995 yılları arasında işletilmiştir.
3. Konsantre kromun tenörü % 46-48 olup, yapılan piyasa araştırmaları sonucunda fiyatın 240 $/ton olduğu tespit edilmiştir.
Krom metalinin ekonomik olarak üretilebildiği tek mineral ise kromittir. Kromit, mineralojik olarak spinel grubuna ait bir mineral olup, küp sisteminde kristallenir. Teorik formülü FeCr2O4 olmakla birlikte, doğada bulunan kromit mineralinin formülü (Mg,Fe)(Cr,Al,Fe)2O4 olarak verilmektedir.
Krom, vücut için gerekli olan, insülin hormonunun işlevselliğine katkıda bulunan ve karbonhidrat, protein, yağ metabolizmasında etkilere sahip bir mineraldir. Kromun, diyabeti olan bireylerde, kilo verimini desteklediği ve kan şekeri kontrolüne yardımcı olarak kullanılabileceği ileri sürülmektedir.
Çoğunluğu Uzak Doğu ülkelerine yapılan bor ihracatıyla birlikte Türkiye'nin maden ihracatı da 6 milyar dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Kullanım alanları oldukça çeşitli olan bor, yüksek teknolojide de önemli bir rol oynuyor. Peki, bor madeni neden önemli.
Elazığ-Adıyaman il sınırları içinde bulunan Türkiye'nin en büyük bakır madeni sahasında uç ve yan uç ürün üretimine yönelik tesis kurulması ihalesinde açık artırma yöntemiyle en yüksek teklifi 2 milyar 205 milyon lira ile Port Madencilik Ticaret AŞ verdi.
Bunlar Bergama-Ovacık altın madeni, Gümüşhane-Mastra altın madeni, Sivri- hisar-Kaymaz altın madeni, Havran-Kü- çükdere altın madeni, Artvin- Cerattepe altın madeni, İzmir- Efemçukuru altın madeni ve Uşak-Kışladağ altın maden- leridir.
Altın, dünya genelinde en değerli madenlerin başında geliyor. Hem teknoloji alanında hem de takı ve mücevher üretiminde kullanılan altın, küçük ve büyük yatırımcılar tarafından da güvenli bir liman olarak görülüyor.
Hadi gel, Türkiye'de altın madeni nerelerde çıkarılır görelim! Uşak: Uşak'ta bulunan Kışladağ Altın Madeni'nde yılda yaklaşık 13 ton altın çıkarılıyor. Buna göre Uşak, Türkiye'de en çok altın çıkarılan il olma özelliği taşıyor.
Kıymetli maden, kıymetli taş, sentetik kıymetli taş ve kıymetli eşya ne demektir? Dünya piyasalarında kıymetli maden olarak altın, gümüş ve platin grubu adıyla anılan platin, paladyum, rodyum, iridyum, rutenyum ve osmiyum madenleri dikkate alınmaktadır.
2021 yılında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nce 4.935 adedi arama, 9.781 adedi işletme ruhsatı olmak üzere toplam 14.716 adet maden ruhsatı verilmiştir. 2008-2021 döneminde yıllar itibariyle verilen toplam ruhsat sayılarında düşüş olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri