Şayet tavan boyası ile duvar boyası birbirinden farklıysa tavan ile duvarın kesiştiği bölümleri maskeleme bandı ile kaplamasın. Aynı şekilde pencere kenarlarını da maskeme bandı ile kaplaman gerekir. Böylece duvar kenarlarını boyamadan ve pencerelere boya damlatmadan tavan boyama işlemine güvenle devam edebilirsin.
Fırçayı boya kabına batırırken boyanın damlamasını azaltmak için fırçayı boyaya 3-5 cm'den daha fazla batırmayın. Fırçayı boya kutusunun kenarına sıyırmak yerine hafifçe dokundurmak fazla boyadan kurtulmanıza yardımcı olur ve fırçanızda her seferinde yeterli miktarda boya olmasını sağlar.
Boyama işleminde rahat bir uygulama yapmak istiyorsanız, rulo ve fırçaya fazla boya alıp ta sağa sola damlatmak istemiyorsanız, mutlaka boya eleği kullanınız. Boya eleği boya kovasına daldırıldıktan sonra rulo ve fırça elek üzerinde gezdirilmek sureti ile istenilen miktarda boya alınması sağlanır.
Tavan boyama işlemine başlamadan önce astarlama yapılması gerekir. Tavan boyamanın verimli olabilmesi ve zamanla tavanda çatlama ve kabarma oluşmasının önüne geçebilmek için astarlama önemlidir. Boya yapmadan birkaç saat öncesinde 1 kat astar yapılması yeterli olur.
Tavan için tavan boyası ya da plastik boya kullanılabilir. Eğer tavan boyası kullanacaksanız, su ile yüzde 15 oranında inceltmeniz gerekir. Boyama işlemi sırasında hem az boya döküldüğü hem de sıçrama olmadığı için rulo fırça tercih edilir. Köşe kısımları ise bant çekerek küçük fırça ile boyayabilirsiniz.
İlgili 15 soru bulundu
Tavanlar, yansıtıcı nitelikleri nedeniyle beyaza boyanır ve bir oda gerçekten olduğundan daha büyük ve daha ferah görünür.
Eğer işlemler nispeten sıcak bir havada yapılmış ise tek katın kuruma süresi yaklaşık olarak 2,5 ile 3 saat aralığında olmaktadır. Aynı şekilde ilki kuruduktan sonra ikinci kat çıkılmış ise bir sonrakine geçmeden önce de en az ortalama 2,5 ile 3 saat arası bekleme süresi ilave edilmelidir.
Kuruma Süresi Katlar arası bekleme süresi min 2 saattir.Tam kuruma süresi min.24 saattir. Yüksek bağıl nem ve düşük sıcaklıkta kuruma süresi uzayabilir.
Dolayısıyla tavan boyasını zahmetsiz bir şekilde yapabilirsiniz. Ancak tavan boyası hazırlama için inceltme yapmanız gerekir. İnceltme işlemi için boyaya su eklemeniz yeterli olur. İnceltme işlemi, boyanın kabarcıksız ve çatlaksız bir şekilde uygulanmasına olanak tanır.
Tavan boyası, mümkün olduğu kadar uzun ipli bir rulo ile yapılmalıdır. 20 veya 25'lik rulo ile yapılır. Genellikle, 25'lik plastik boya rulosu ve tavan boya rulosu ile uygulama yapılır.Uzun ipli rulo ile yapılan tavan boyası, uygulama esnasında fazla dökülmez ve sıçrama azalır.
Fırça veya rulo izi genellikle, işçilikle birebir bağlantılı bir problemdir. Sorunun ortadan kalkması için, kestirme yapılan fırça ile uygulanan noktalarda boyanın lejant bilgileri doğrultusunda inceltilmesinde fayda vardır.
Boyaya su katılmazsa ne olur
İç cephe ve dış cephe boyamalarda, boyaya su katılmazsa boya katı olur uygulanan yüzeyde kalın bir tabaka oluşturur. Gereğinden fazla boya kullanımına sebep olur aynı zamanda rulo ile işlem yapmada büyük zorluklar yaşatır.
Boyamaya başlamadan önce hiçbir şekilde atlamamanız gereken adım ise astar uygulamasıdır. Astar boya ile yapacağınız söz konusu uygulama boyanın duvarda daha iyi tutunmasını ve boyanın kalıcı olmasını sağlıyor.
Boyanın yüzeye aktarıldıktan sonra, yol yol akıntı yapması olarak tanımlayabiliriz. Genellikle, sentetik esaslı boyalarda karşımıza çıkmaktadır. Bu problemin oluşum nedeni, uygun fırça/rulo seçiminin olmaması, boyanın gereğinden fazla inceltilmesi ve yüzeye boyanın aşırı yüklenmesidir.
Bu durumda, lekeye çamaşır makinesine koymadan önce de bir işlem uygulayacağız, ancak bunu su ve bulaşık deterjanı ile yapacağız. Bir bardakta eşit ölçüde su ve bulaşık deterjanını karıştırıp, karışımla boyayı arkadan, yani, lekenin damladığı kumaşı tersinden ıslatırsak leke bu şekilde daha kolay çıkacaktır.
Permodur duvar ve betonların kesişim yerlerine şerit şeklinde boydan boya uygulanıp daha sonra tüm yüzey boyanır. Uygulama için fırça veya rulo kullanılabilir. Permodur iki yada üç kat uygulanır, burada önemli olan her kat arasında 24 saat beklenmesi gerekmektedir.
Tavan Boyasına ne kadar su katılır sorusunun cevabı !
Tavan boyaları ambalajları açısından 0.5 litre, 1.9 litre, 5.4 litre, 9.4 litre, 10.8 litrelik paketlerde satışa sunulur. Yukarıda belirtilen ölçülerdeki tavan boyaları % 10 veya %15 kadar su ilavesi yapılarak inceltilir.
Boya alttaki katmana tutunamadığında soyulacaktır. Örneğin, parlak, sert, kaygan yüzeylerin boyanması normalde soyulmuş boyayla sonuçlanır. Kaygan yüzeyler, boyanın tutunması için gereken küçük tepelere ve çukurlara sahip değildir. Bir yüzeyin nemli bir ortamda boyanması boyanın da soyulmasına neden olacaktır.
** 10 kg ile 30 – 50 m² yüzey boyanır. *** 17,5 kg ile 52,5 – 87,5 m² yüzey boyanır. **** 20 kg ile 60 – 100 m² yüzey boyanır.
Bu bekleme süresi saçların yapısına göre değişse de saçlarınızı tekrar boyatmak için en az 4 hafta beklenmesi gerekir. Bu süre saçınızın sağlığı açısından beklemeniz gereken minimum süredir.
Boya yaptıktan sonra kuruması için serin ve kuru bir mekanda bekletin. Dışarıda kuruması gerekiyorsa sıcak, kuru bir gün seçin. İşe erken saatlerde sabah başlayın. Bu daha hızlı kuruma ve daha fazla sıcak hava şartlarından yararlanmak için zaman kazandıracaktır.
– Tavan Boyasında ise 2. veya 3.kat boyaya ihtiyaç duyulmasına sebep iki büyük neden; sigara kullanımı ve küflenme olmaktadır.
BOYANABİLEN ALAN: 2 katta yüzeye bağlı olarak 1 kg ile 3-5 m2 alan boyanabilir.
BOYANIN ÖMRÜ KAÇ YILDIR? Genel olarak bakıldığı zaman duvar boyalarının kullanım süresi 6 veya 7 yıl kadar olarak belirlenebilir. Boyanın kullanım süresini sigara, çok sıcak ve soğuk havalar gibi etmenler belirlemektedir.
Güzel bir sonuç elde etmek için tek kat yeterli değildir. Duvarlarınızda boyanın homojen bir görünüm kazanması için en az iki kat gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri