Dry Aged yapılacak oda veya dolabın kesinlikle doğru nem ve sıcaklıkta olması gerekmektedir. Bu etler 21 ila 28 gün boyunca 2 – 4 derece arasındaki bir sıcaklıkta dinlendirilmektedir. Bu yöntemde etler kemikleriyle birlikte dinlendirilir.
Kurban etinden verimli şekilde pay çıkarmak istiyorsanız, eti 1 gün kadar 4 derece sıcaklıkta hijyenik bir ortamda dinlendirmelisiniz. Bu şartları karşıladıktan sonra etinizi dilediğiniz gibi kuşbaşı, parça et veya kıyma olarak muhafaza edebilirsiniz. Kurban eti kıyması için en uygun zaman kesimin ertesi günüdür.
KURBAN ETİ NASIL DİNLENDİRİLİR? Kurban Bayramı'nda kesilen et en az 4-5 saat, en iyi koşulda 1 gece kapalı, serin ve güneş almayan bir yerde dinlendirilebilir.
Kurban eti kesildikten kaç saat sonra yenir, o süre boyunca et nasıl dinlendirilir merak ediyorsanız hızlıca kurban eti kesildikten sonra ne kadar bekletilmeli sorusuna yanıt vererek başlayalım: Kurban eti, kesilen kurbanın çeşidine, kesim yöntemine ve dinlendirileceği alana göre 2 ila 24 saat arasında dinlendirilir.
Etin en bilindik dinlendirilme yöntemi vakumlamadır. Etleri tuzlayın, zeytinyağı sürün ve akabinde vakumlayarak derin dondurucuya atın. Bu şekilde eti ortalama 5 gün bekletmeniz yeterlidir.
İlgili 37 soru bulundu
"Serin bir ortamda dinlendirip tüketmeliyiz"
"Lezzetli et için kesilen kurbanı hemen poşete koymayın, yeşerir. Daha sağlıklı ve lezzetli ürün elde etmek için kurban etini 24 saat serin bir ortamda dinlendirip tüketmeliyiz. Acil pişirilmesi gerekiyorsa da kesimden sonra en az iki saat dinlenmesi gerekiyor.
Dry Aged yapılacak oda veya dolabın kesinlikle doğru nem ve sıcaklıkta olması gerekir. % 75-80 nem oranı, 0 derece ortam sıcaklığına ihtiyaç vardır.
KURBAN ETİ NASIL DİNLENDİRİLİR, KAÇ SAAT DİNLENDİLMELİ? Dinlemeyen etler, daha sonra çözüldüğünde sert ve yemesi zor hale gelir. Bu nedenle kurban eti, en az 6 saat dinlendirilse de aslında en sağlıklısı 24 saat yani 1 gün dinlendirilmesidir. Kesildikten birkaç saat içinde yenilmemesi gerekir.
Kırmızı et terbiyesi için yayvan bir kaba zeytinyağı, süt, rendelenen soğanın suyu, havanda ezdiğimiz sarımsak, kekik, pul biber, kimyon, karabiber ve tuz ekledikten sonra etlerimizi içine yerleştirelim. Belirli bir süre boyunca ( en az 2 saat ) ağzı kapalı şekilde buzdolabında bekletelim.
Uzmanlara göre, kurban etinin parçalara ayrılmasının ardından serin bir yerde 5-6 saat dinlendirilmesi gerekiyor. Etin ısısının düşmesi için üstü kapatılmadan bekletilmeli.
Eti pişirmeden önce tuzlayıp 1-2 saat dinlendirmek yumuşamasını sağlayabilir. Pişirme aşamasına geçmeden önce fazla tuzu bir bez yardımıyla alın. Etin yumuşacık lokum kıvamında olması için, mutlaka marine edilmesi gerekir. Eti marine sosuyla harmanladıktan sonra buzdolabında en az 2 saat dinlendirin.
Hangi Etler Dry Aged İçin Uygundur? Dry-Aged yöntemi genellikle sığır etlerine uygulanmaktadır. Dinlendirmeye hazırlanan sığır etleri %80 ila %86 arasında değişebilen bir nem ortamında 2 – 4 derece arasındaki bir sıcaklıkta 21 ila 28 gün boyunca dinlendirilmektedir.
Etin yumuşamasını sağlamak için hazırlayacağınız sosa mutlaka limon suyu, sirke ya da yoğurt suyu gibi asidik bir malzeme ilave etmelisiniz. Bu sayede etin protein yapısında değişiklik olacak ve yumuşayacaktır.
Et, buzdolabında korunacaksa; dolabın en alt rafına yerleştirilmeli ve çiğ tüketilecek gıdalar veya tüketime hazır gıdalarla temasından veya suyunun damlamasından özenle kaçınılmalıdır. Etler pişirilmeden önce, buzdolabı koşullarında (+4°C) parça boyutuna göre 3-4 gün; kıyma 1-2 gün tutulmalıdır.
Değdiği taktirde yüzeydeki tüm mikroorganizmalar ete bulaşarak kısa sürede bozulmasına neden olur. Et, oda sıcaklığında en fazla 3-4 saat tutulmalıdır. Daha fazla bekleyen ette şişme ve morarma meydana gelerek kısa sürede bozulabilir.
Kırmızı et ortalama 4°C'lik bir buzdolabında 5 güne kadar muhafaza edilebilir. Ancak uzmanlar etin bozulmaması, tazeliğini koruyabilmesi için tek pişirimlik porsiyonlara bölüştürüldükten sonra poşetlenip derin dondurucuya atılması gerektiğini belirtiyor.
Eti pişmeden önce 20 dakika soğuk suda bekletin.
Etin piştiğinde yumuşak olması için, haşlama suyuna 1-2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Pişmiş et ve çiğ eti birbirine değmeyecek şekilde saklayın. Buzdolabında saklayacağınız zaman çiğ eti alt raflara, pişmiş eti üst raflara koyun.
Beyaz et için marine süresi 2 saat iken, kırmızı et için marine süresi 4-8 saat arasındadır. Bu saat aralıkları aynı gün içinde et yemeği pişirecek olanlar için idealdir. Unutmayın ki daha lezzetli ve daha yumuşak bir et için en az 24 saatin geçmesini gerekir.
1 gün içinde dışı kuruyacak, 1 hafta içinde dışı çok sert kabuk oluşturacak ve bu dış kabuk etin bozulmasını önleyecektir. Bu dolap içinde et 1 ay bozulmaz aksine aroma ve yumuşaklık kazanır. Tabii dinlendireceğiniz etin dinlendirmeye değer olması, yani yağlı olması gerekir.
Hayvanlar sürekli hareket ettiği, ve otla beslendiği için etin yağ oranı düşüktür. Yağın rengi sarıya çalar.
Kurban eti serin ve kuru bir ortamda 4-5 saat kadar tazeliğini koruyabilmektedir. 5 saatten sonra et çözünmeye başlayacağından dolayı eti buzdolabına koymanız gerekmektedir. Kurban eti buzdolabında 3-4 güne kadar bozulmadan dayanabilmektedir. Buzlukta ise bu süre 1 yıla kadar çıkmaktadır.
Öncelikle pişirme esnasında etin içine defne yaprağı veya kereviz yaprağı koymak kokuyu giderebilir. Yemeğe göre içerisine havuç, soğan, sarımsak gibi sebzeler eklemek de kokuyu hafifletecektir. Bazı baharatlar koyun etinin kokusunu hafifletir. Nane, kimyon ve kekik en çok tercih edilenlerdir.
Genellikle kırmızı et kasap dükkanlarında -2 santigrat derecede 1 veya 2 hafta, derin dondurucuda ise -18 santigrat derecede daha da çok uzun bir süre içerisinde saklanabilir. Etin donmasını sağlamak için -32 santigrat derece olan soğuk depolar tercih edilip kullanılır.
Marketten Sofraya Etin Güvenli Tüketimi
Eti hemen evinize götürün ve 4 derecede buzdolabında saklayın. Marketten eve getirilmiş et hemen -18 derecede dondurulursa dondurulmuş olarak da maksimum 6 ay olarak saklanabilir.
Et ve sakatat, et ürünleri üretim tesisine gelir gelmez hemen işlem görmeyecek ise soğuk depo veya şok muhafaza deposuna alınmalı ve taze etlerin +4 °C ve sakatatın +3 °C, dondurulmuş et ve sakatatın -12 °C ve derin dondurulmuş et ve sakatatın -18 °C sıcaklıktan daha yüksek dereceli odalarda depolanmaması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri