Davranım bozukluğunun gidişi oldukça değişkendir. Bireylerin çoğunda hastalık erişkinlikte geçer, ancak daha az orandaki davranışlar erişkinlik döneminde de görülmeye devam eder ve bunlar antisosyal kişilik bozukluğu tanı ölçütlerini karşılar.
Davranım Bozukluğu tedavi edilmediğinde olumsuz sonuçlar ortaya çıkar. Davranım Bozukluğu tedavi edilmediğinde erişkin yaşamda Antisosyal Kişilik Bozukluğu, adli sorunlar, madde bağımlılığı, evlilik sorunları ve diğer ruhsal hastalıkların üzerine eklenmesi sıklıkla görülür.
Davranım Bozukluğu çocuk ve ergenlerin, kurallara, toplumsal değerlere uymaması ve başkalarının haklarını ihlal eder şekilde davranışlar göstermesi durumudur. Çocuk ve ergenlerde, davranışları normal ya da normlara uygun değil diye kesin bir şekilde ayırmak zordur.
Davranış bozukluğu tedavi edilmezse:
Antisosyal kişilik bozukluğu; alkolizm, uyuşturucu kullanımı, ilişki sorunları (sık boşanmalar), işsizlik, sağlık sorunları, psikopatoloji (örn. kişilik bozuklukları, depresyon, bağımlılık), fiziksel şiddete yaklaşma, yaralanma hatta ölüm riski altındadırlar.
Davranış bozukluklarının nedeni tam olarak bilinmese de bazı davranış bozukluklarında genetik faktörlerin etkili olduğu bilinmektedir. Anne babasında antisosyal kişilik bozukluğu ve obsesif kompulsif kişilik bozukluğu olan çocuklarda da benzer bozukluklar görülme ihtimali diğer çocuklara oranla daha fazladır.
İlgili 21 soru bulundu
18 yaşın altındaki erkeklerin % 6-16, kızların %2-9'unda görülür.Toplumda görülme sıklığı erkeklerde kızlardan daha yüksektir. Başlangıç yaşı erkek çocuklarda kızlara göre daha düşüktür.
Davranım bozukluğu sıklıkla ergenlik döneminde başlar. 16 yaşından sonra başlaması çok nadirdir. Az da olsa 5-6 yaşında başlayan vakalar psikiyatri literatüründe mevcuttur. Erken başlangıçlı vakalarda erişkinlikte antisosyal kişilik bozukluğu ve alkol madde kullanım bozukluğu görülme riski yüksektir.
Olumsuz davranış ortaya çıktığı durumlarda çocuğun dikkati olumlu bir etkinliğe yönlendirilmelidir. Çocuğun davranışlarına şiddetle karşılık verilmemelidir. Davranışla ilgili olay anında değil sakinken konuşulmalıdır, Çocuğa alabileceği sorumluluklar verilmeli, başarma duygusu yaşatılmalıdır.
İlaç tedavisi, çocuğun durumuna ve semptomların şiddetine göre yalnızca psikiyatri uzmanları tarafından önerilebilir. Bu yöntem ile davranış bozukluğuna sebep olan dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, uyku bozuklukları veya depresyon gibi rahatsızlıklar tedavi edilebilir.
Bir psikiyatrist veya nörolog, DEHB'yi teşhis edebilir ve ilaç ve terapi dahil olmak üzere tedavi seçenekleri sağlayabilir. Ayrıca ek destek için sizi bir psikoloğa veya danışmana yönlendirebilirler. Bir psikolog veya danışman, DEHB'si olan bireylere ve ailelerine terapi ve destek sağlayabilir.
Davranış bozukluğuna yol açan birçok neden vardır; dikkat çekme isteği, savunma, büyüme arzusu, yetişkinleri şaşırtma isteği, arkadaşları tarafından beğenilme ve onaylanma isteği, intikam almak, kitle iletişim araçlarının olumsuz etkisi, fizyolojik sorunlar, kalıtım, temel ihtiyaçlarının doyurulmaması gibi nedenlerden ...
Davranım bozukluğunun tedavisi çok zor olup, çok yönlü bir terapi uygulanmasını gerektirir. Davranım bozukluğunun tedavisinde çocuk ve ergenle birlikte sorunlu davranıșlarda etkisi olan çevrenin (aile, okul, toplum) hedef alındığı multisistematik terapiyle daha etkin sonuç elde edilebilmektedir.
Davranış Bozukluğu Çeşitleri Nelerdir? En yaygın olan davranış bozuklukları, karşıt olma-karşı gelme bozukluğu, davranım bozukluğu ve dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluklarıdır.
Davranış bozukluğu olan çocuklarda özellikle hırçınlık, sinirli ve saldırgan olma hal, inatçılık ve yalan söyleme gibi farklı davranış problemleri görülmektedir. Bununla birlikte bu çocuklarda toplumsal norm ve kuralları çiğneme gibi tekrar eden bir şekilde davranış şekilleri de gözlemlenir.
Çocuklarda en sık görülen davranış bozuklukları hırçınlık, sinirlilik, saldırganlık, inatçılık, yalan söyleme, tırnak yeme, tikler, küfretme, saç koparma, alt ıslatma ve dışkı kaçırma, yeme bozukluğu, okuldan kaçma, karşı gelme, dikkat eksikliği ve hiperaktivite, uyku bozukluğu, konuşma bozukluğu, ateşle oynama, evden ...
Kendi içerisinde Dramatik ve Eksantrik Davranış Bozuklukları olmak üzere ikiye ayrılır.
Çocuk psikiyatrisi doktoru, çocuklarda görülen davranış ve düşünce bozukluklarını tedavi eder. Uzman çocuk psikiyatri doktoru muayenesi ile duygusal gelişimsel sorunlar değerlendirilir.
Davranış bozukluğu (conduct disorder), evden ve okuldan kaçma gibi kuralları aktif olarak çiğneme hareketleri, başkasının eşyasına ve/veya şahsına yönelik saldırganlık, tehdit, cinsel saldırganlık, çetecilik, gasp, darp, kundaklama, hırsızlık, dolandırıcılık, hayvanlara eziyet etme, gibi davranışları içerir.
Birinci önceliğiniz çocuğa tutarlı yaklaşmaktır. Çocuğunuza doğrudan engeller koyma yerine seçenekler sunun. Yeni seçenekler sunarak onu yönlendirmek her zaman, “hayır”, “olmaz”, “asla” gibi sözlerden daha etkilidir ve çocuğun uyumunu arttırır. Çocuğunuza karşı eleştirel davranmayın, hatalarını yüzüne vurmayın.
Tüm duygularını açıkça ifade etmesi için sabırla, konuşmasını beklemeli, ona cesaret vermeliyiz. Durumla ilgili çözüm önerilerini birlikte değerlendirmeliyiz. Ona güvendiğimizi göstermeli, cesaretlendirmeliyiz. Yaşadığı sıkıntıya duyarlı olmalı, hissettiklerini paylaşmalıyız.
Çocuk gergin ve sinirliyken onunla tartışmamalı, inatlaşmamalı sakinleşmesini beklemeli ve daha sonra davranışı ile ilgili konuşulmalıdır. Çocuğa sosyal olgunluğuna uygun çeşitli sorumluluklar verilmelidir. Çocukla iş birliği yapılmalı, evde görev ve sorumluluk alması sağlanmalıdır.
Nadiren gülümserler, tırnaklarını kemirirler, endişelidirler. Yakın arkadaşları yoktur, başkalarına aşırı derecede bağımlıdırlar. Bu çocuklar duygusal bozukluğu olan çocuklar olarak adlandırılmaktadır. Olgunlaşma: Bu boyutta yer alan çocuklarda ilgisizlik, dalgınlık ve dikkatsizlik sıklıkla görülür.
Bu kişiler yalancı işbirliği, içtenliksiz uyum çabaları, aşırı bağımlı ve derin korkulara sahip bireylerdir. Ağır kişilik bozukluklarında üstbenliğin rolü nedir? Kişilik bozukluklarında üst benlik kusur ve tutarsızlıklarla doludur. En ağır üstbenlik bozukluğu antisosyal kişilik bozukluğunda görülür.
Genellikle çocuklarda sık gördüğümüz davranış bozuklukları arasında hırçınlık, sinirlilik, saldırganlık, sürekli ağlayarak isteklerini yaptırma, inatçılık, yalan söyleme, alt ıslatma, dışkı kaçırma, yeme bozukluğu, karşı gelme, uyku bozukluğu gibi problemler vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri