28 Haziran 2013 tarihinde özelleşen Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi, hizmet bölgesini oluşturan Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerinde, özelleştirmeden bu yana toplam 1,8 milyar liralık altyapı ve iyileştirme yatırımını hayata geçirmiştir.
(TEAŞ) ve Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ) adı altında iki ayrı İktisadi Devlet Teşekkülü olarak yeniden yapılandırılmıştır. 1994 yılında TEAŞ ve TEDAŞ tüzel kişiliklerine kavuşmuşlardır.
Bu doğrultuda 3 Nisan 2004 tarihinde TEDAŞ, ÖYK kararı ile özelleştirme kapsam ve programına alınmıştır (ÖYK, 2004). Dağıtım sektöründeki tüm bölgelerin 2013 yılında özelleştirmesinin ardından, TEDAŞ'ın dağıtım sektöründeki hizmet görevi sona ermiştir.
Türkiye'deki tüm elektrik dağıtım bölgeleri kamudan özel sektörün eline geçti.
Daha sonra üç elektrik dağıtım şirketi de 2016'da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından özelleştirildi.
İlgili 31 soru bulundu
Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt bölgelerinde bulunan 5.526.144 nüfusa elektrik dağıtım hizmeti veren Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. kısa adıyla DİCLE EDAŞ, Eksim Holding Enerji Grubu tarafından işletilmektedir.
(2) Teşekkül; 6446 sayılı Kanun, 233 ve 399 sayılı KHK ve bu Ana Statü hükümleri saklı kalmak üzere özel hukuk hükümlerine tabidir. (3) Teşekkülün merkezi Ankara'dadır. (4) Teşekkülün sermayesi 22.000.000.000,00 TL olup tamamı Devlete aittir.
1990 - Bakanlar Kurulunun 93/4789 sayılı kararı ile Türkiye Elektrik Üretim. İletim A.Ş. (TEAŞ) ve Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ) adı altında iki ayrı iktisadi Devlet Teşekkülü olarak yeniden yapılandırılmıştır.
Boğaziçi Elektrik Dağıtım AŞ'nin (BEDAŞ) TEDAŞ'a ait yüzde 100 oranındaki hissenin özelleştirme ihalesi yapıldı. İhalede en yüksek teklifi 1 milyar 960 milyon dolar ile Cengiz-Kolin-Limak ortaklığı verdi.
İlgili Kuruluşlar - T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı
1 Temmuz 2008 tarihinde Sabancı Verbund ortak girişimi, Başkent EDAŞ'ın yüzde 100 hisselerinin blok satışı yöntemiyle gerçekleşen özelleştirme ihalesini kazanmıştır. Başkent EDAŞ hisselerinin Enerjisa Elektrik Dağıtım A.Ş.'ye devri 28 Ocak 2009 tarihinde gerçekleşmiştir.
Enerjisa'da, Sabancı Holding ile birlikte yüzde 50 ortaklığı olan Verbund'un hisselerinin, dünyanın en büyük elektrik ve doğal gaz şirketlerinden biri olan E.ON'a devri tamamlandı. Enerjisa yeni dönemde, yoluna, Sabancı Holding ve E.ON'un eşit hisse yapısına dayalı ortaklığında devam edecek.
Bu Anastatü ile teşkil olunan Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (Teşekkül) tüzel kişiliğe sahip, faaliyetlerinde özerk ve sorumluluğu sermayesiyle sınırlı bir İktisadi Devlet Teşekkülüdür.
Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin, Dicle Elektrik Dağıtım ve Perakende Satış A.Ş.'deki %100 oranındaki hissesinin devrine ilişkin hisse satış sözleşmesi 28.06.2013 tarihinde imzalanarak Dicle Enerji Yatırım Sanayi ve Ticaret A.Ş. ye devrolmuştur.
Dicle Elektrik Perakende Satış Anonim Şirketi, görevli tedarik şirketi statüsü ile Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerinde 68 hizmet lokasyonu ile yaklaşık 1 milyon 750 bin müşteriye elektrik perakende satış hizmeti vermektedir.
Aydem EPSAŞ; Aydın, Denizli ve Muğla'nın görevli tedarik şirketi olarak 2008 yılında faaliyetlerine başlamış olup, Türkiye'nin ilk özelleşen elektrik perakende şirketidir.
Enerjisa Enerji A.Ş., Sabancı Holding ve E.ON'un eşit hisse yapısına dayalı ortaklığında faaliyetlerini sürdürmektedir. Enerjisa Enerji, Türkiye'nin en büyük özel sektör halka arzını gerçekleştirerek 8 Şubat 2018 tarihinde hisselerinin yüzde 20'sini halka açmış ve Borsa İstanbul'da işlem görmeye başlamıştır.
Genel Müdürlüğümüzde 399 Sayılı KHK tabi Kadrolu ve Sözleşmeli Personel ile 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında İŞÇİ istihdam edilmektedir.
26.07.2013 tarihinde özelleşme süreci tamamlanarak Türkerler Holding bünyesinde hizmet vermeye başlamıştır.
Sabancı Holding ve E.ON iştiraki olan Toroslar EDAŞ, kurumsal çalışma anlayışı, uzun vadeli enerji piyasası vizyonu ile kullanıcılarına yüksek düzeyde hizmet kalitesi sunmayı ve müşteri memnuniyetini en yüksek seviyede tutmayı hedeflemektedir.
Türkiye Elektrik Kurumu, 13.08.1993 tarihinde Türkiye Elektrik Üretim İletim A.Ş. (TEAŞ) ve Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ) adı altında iki ayrı iktisadi devlet teşekkülüne ayrılmıştır.
Türkiye'nin elektrik üretiminde hangi kaynakları kullanıyor; doğal gazın payı kaç? Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı verilerine göre, 2020 yılında Türkiye elektrik üretiminin yüzde 42,3'ünü yenilenebilir kaynaklardan karşıladı.
Dicle Elektrik Perakende ve Satış A.Ş Genel Müdürlüğü'ne atanan Murat Karagüzel Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği mezunu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri