1880 yılında sirozdan hayatını kaybeden Ziya Paşa'nın yarım kalan tek eseri Defter-i Amal'dir.
Ziya Paşa bu eserini anı olarak yazmıştır.Bu eserde Fransız yazar Jean Jacques'den ilham almıştır. Tanzimat döneminde yazılan ilk hatıra olmasıdır.
Ziya Paşa (Osmanlıca: ضيا پاشا) doğum adıyla Abdülhamid Ziyâeddin (1829, İstanbul - 17 Mayıs 1880, Adana), Tanzimat devri devlet ve fikir adamı, gazeteci ve şairdir. Osmanlı İmparatorluğu'nda 19'uncu yüzyılın en önemli devlet adamlarından birisidir ve Tanzimat edebiyatının en fazla eser veren yazarlarındandır.
Ziya Paşa Türk edebiyatının kendi geleneğine sahip çıkmasını istemiş, şiir ve yazı dilinin halkın dili olması gerektiğini savunmuştur. Fransız İhtilali'nin getirdiği düşüncelerden etkilenmiş ve şiirlerinde Divan şiir biçimleriyle hak, adalet, uygarlık, hürriyet gibi temaları işlemiştir.
İlgili 34 soru bulundu
“Toplum için sanat” anlayışını benimsemiştir. Sanatı, toplumun Batılılaşması için bir araç olarak kullanmıştır. Eserlerini halkın anlayabileceği sade bir dille yazmayı amaçlamıştır. Divan edebiyatının süslü-sanatlı düz yazısı yerine, belli bir düşünceyi iletmeyi amaçlayan yeni bir düzyazıyı kullanmıştır.
Ziya Paşa ne güzel demiş "Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz".
19. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'nda büyük oranda Fransız etkisindeki Tanzimat Dönemi'nde ilk örnekler görülmeye başlandı. Akif Paşa'nın Tabsıra, Namık Kemal'in Magosa Mektupları ve Ziya Paşa'nın Defter-i Amâl eserleri bu türün ilk örnekleri olarak kabul edildi.
Terci-i bend, Ziya Paşa'nın 1859'da kaleme aldığı ünlü şiiridir. Ziya Paşa, bu eseri gençlik döneminde, sarayda mabeyn katibi olarak görev yaptığı sırada yazmıştır. Şiir, şairin ve Tanzimat döneminin diğer bürokrat-aydınlarının felsefi bunalımlarını yansıtır; kuvvetli bir akıl-kalp, akıl-iman çatışmasını ortaya koyar.
Muallim Naci'nin Ömer'in Çocukluğu, Yusuf Akçura'nın Ta Kendim yahut Defter-i Amalim, Nigâr Hanım'in Hayatımın Hikâyesi adlı eserleri 19. yüzyılda, Halikarnas Balıkçısı'nın Mavi Sürgün, Aziz Nesin'in Böyle Gelmiş Böyle Gitmez adlı eserleriyse 20. yüzyılda yazılmış öz yaşam öykülerine örnek verilebilir.
Bir kimsenin kendisi tarafından yazılan hayat hikâyesi, otobiyografi.
Ziya Paşa, ünlü “Şiir ve İnşâ” makalesini burada, Hürriyet'in, 7 Eylül 1868 tarihli 11. sayısında yayınlar. “Şiir ve İnşâ” makalesine, niçin böyle bir konuyu ele aldığını açıklayarak başlayan Ziya Paşa, o günün şartlarında eğitim görmenin nazım ve nesirde güzel yazmayı öğrenmekle aynı anlama geldiğini belirtir.
Bireyin iş hayatındaki başarısı, benimsediği değerler ve özel yaşamı biyografinin içeriğinde yer edinmektedir. Biyografide kronolojik sıra, takip edilmelidir. Açık ve sade dil kullanılır. Biyografide anlatıcı hayali biri değil, yazarın kendisi olmalıdır.
Defteri Amal, anı türünde kaleme alınmış bir eserdir. Deneme türündeki kitaplarda olduğu gibi bu kitap da, samimi bir dille, okurla sohbet ediyormuş gibi yazılmıştır.
Doğum yeri, eğitimi ve ilgi alanları gibi kişinin hayatıyla ilgili temel bilgileri içerir. Bir biyografi, aynı zamanda, aile üyeleriyle olan ilişkilerin yanı sıra, öznenin çocukluğundaki önemli olayları ve bunların yetiştirilmelerini nasıl etkilediğini de kaydedebilir.
Türleri. Bilimsel biyografi(Monografi): bireyin hayatının eleştirisel bir tutumla, araştırma ve incelemelere dayalı olarak anlatıldığı biyografi türüdür. Biyografik roman: Kişinin yaşıyormuş gibi ve roman kurgusuyla anlatılıp kişisel özellikleri ve hayatının tanıtıldığı biyografi türüdür.
Aşkî, çocuk edebiyatı çalışmalarının hız kazandığı II. Meşrutiyet Dönemi'nde Çocukların Şiir Defteri'ni yazarak ülkemizde henüz emekleme çağındaki çocuk edebiyatına önemli bir katkıda bulunmuştur.
Enheduanna (MÖ 2285 - MÖ 2250) Akad Kralı Sargon'un ve yüksek olasılıkla Kraliçe Tashlultum'un kızı. Tarihte bilinen ilk kadın şair ve yazar, hatta bazı kaynaklara göre ilk şair ve yazardır.
Bu duyguların ışığında yazılmış 'Vâveylâ' Namık Kemal'in 'vatan' kavramını büyük bir coşkuyla haykırdığı şiirlerinden biridir.
Otobiyografi ya da öz yaşam öyküsü, yazarın kendi yaşam öyküsünü anlattığı edebiyat türüdür. Kaynak olarak kişi kendini ve aile büyüklerinden aldığı bilgileri kullanır.
Ezgi ya da melodi (Yunanca: μελῳδία - melōidía) sözcüğü ses dizisi anlamına gelmektedir. Belli bir duyguyu yansıtması için yan yana getirilen notalar dizisine işaret etmektedir.
Cevap: Dinleyiciler önünde, seçilmiş bir konuşmacı grubunun bir konuyu tartışmak amacıyla düzenlediği toplantı, toplu görüşme, açık oturum.
Türk Edebiyatı'nın ilk kadın yazarı 1877 yılında yayımladığı Aşk-ı Vatan adlı romanıyla Zafer Hanım olsa da, yaşamı boyunca tek esere sahip olması gerekçesiyle ilk kadın yazar 5 romanıyla Fatma Aliye Topuz olarak kabul edilir.
Fatih dönemini Mihrî Hatunla birlikte temsil eden Zeynep Hatun, adı bi- linen ilk Türk kadın şairi olup, kaynaklarda Amasyalı ya da Kastamonulu olduğu ifade edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri