Değerler eğitimi, öğrencilere sosyal, ahlaki ve kültürel değerlerin kazandırılmasını amaçlayan bir süreçtir. Bu kapsamda, öğrencilere dürüstlük, hoşgörü, saygı, sevgi, yardımlaşma, sorumluluk, çalışkanlık ve empati gibi değerler öğretilir.
Toplumca benimsenen değerlerin aile, çevre ve medya kuruluşları başta olmak üzere okullar tarafından bir program çerçevesinde, gerek ders-içi gerekse ders-dışı etkinlikler yoluyla bireylere aktarılmasına "değerler eğitimi" denir.
Değer eğitiminin; genç bireylerin ve bütün insanların daha karakterli bir yaşam sürmesi ve hayatından memnun kalmasını sağlamak, toplumun iyiliğine katkı sağlamak “insanları ve diğer yaşam grupları için şefkat ve iyilik istemek” üzere iki hedefi vardır.
Okul öncesi dönemde kendine güvenme, sorumluluk alma, sorumluluklarını yerine getirme, bir göreve başlama/ görevi tamamlama, takım çalışması, yalan söylememe, nezaket kelimelerini kullanma gibi değerlerin kazandırılması çocuğun tüm yaşamı boyunca kullanacağı becerileri de beraberinde getirir.
Değerler eğitiminde verilen temel konular üzerine oturtulması gereken konular arasında; anayasa, temel kanunlar, ulusal güvenlik eğitimi, uyuşturucu ile mücadele eğitimi, cinsel eğitim, medya ve bilgi okuryazarlığı eğitimi, sürdürülebilir kalkınma için eğitim, insan hakları eğitimi de yer alır.
İlgili 42 soru bulundu
Değerler Eğitimi yoluyla toplumsal yaşantımızın temel yapısını oluşturan; yardımlaşma, dürüstlük, sorumluluk, sevgi, saygı, hoşgörü, barış, özgüven v.b gibi kazanımları insanlarımıza kazandırmak amacıyla yapılan çalışmalardır.
Değerler eğitimi, çocukların iletişim kurma becerilerini geliştirir. Derslerde kendilerini tanıtırken ve diyalog kurarken nelere dikkat etmeleri ve nelerden kaçınmaları gerektiği öğretilir. Eğitimin temel amacı çocuklara evrensel değerlerin önemini erken yaşta kavratmaktır.
Değerler eğitimi ailede başlar, sosyal çevre ve eğitim kurumlarıyla birlikte şekillenerek gelişmeye devam eder. Okul öncesi dönemde değerler eğitimi çocuğun değerleri içselleştirmesi, yaşamına ve davranışlarına yansıtabilmesi için kritik etkiye sahiptir.
Değerin merkezde olduğu bir eğitim, öncelikle bilişsel, sosyal, duygusal ve fiziksel alanlarda gelişimsel uygunluğa dayanmalı ve bağlam-değer ilişkisi kurularak, başkasının bakış açısını anlama, deneyimleriyle ilişkilendirme, anlamlı olma, olumluya odaklanma gibi özelliklere sahip olmalı.
Değerler insanların tercih ve arzularını yansıtan bir belirleyicidir (Mehmedoğlu,2007:799; Güngör,1993:19). Kişi değerlerine bağlı bir hayat sürdürdüğü sürece kendini hayatın akışına kapılmaktan koruyabilmekte, kişisel vizyonunu geliştirerek başarılı olabilmektedir (Özden,1999:49-50).
Kaldı ki değerler bir bütündür ve bu eğitimi pedagojik eğitim almış öğretmenler verir.”
Sevgi, insanları birbirine yaklaştıran, kalpleri birbirine bağlayan; insanlar arasındaki güveni, dostluğu, ilgiyi, fedakarlığı ve bağlılığı artıran en güzel duygudur.
Değer kavramı, öncelikle genel anlamda kişinin nesne ile ilişkisinden doğan nitelik olarak anlaşılır. Bu anlamda değer öznel bir görüş açısından değerlendirilir. Dolayısıyla değer kişiden kişiye değişebilmekte, farklı türde değer düzeyleri ortaya konulabilmektedir.
Ülkemizde belirlenen değerler adil olma, bağımsızlık, barış, bilimsellik, çalışkanlık, dayanışma, duyarlılık, dürüstlük, eşitlik, hoşgörü, özgürlük, saygı, sevgi, misafirperverlik, sorumluluk, temizlik, vatanseverlik, sağlıklı olmaya önem verme, yardımseverlik, aile birliğine önem vermektir.
Manevi Rehberlik, dinsel ve manevi alana yönelimli danışanların gereksinimlerini karşılamak ve bu alanda toplumun ihtiyaç duyduğu konular dikkate alınarak hazırlanmış bir eğitim programıdır. Değerler, aklın ve kalbin birlikte uyum içinde olması şeklinde tanımlanabilir.
Saygı Nedir? Büyüklere, yaşlılara, değeri yüksek olanlara, kutsal bilinen kimselere, şeylere karşı duyulan, sevgi ve çekinmeyle karışık bağlılık duygusu, başkalarını rahatsız etmekten çekinme duygusu, inceliğidir.
“Daha iyi bir dünya için değerlerimizi paylaşalım” isimli bu proje; iş birliği, özgürlük, mutluluk, dürüstlük, sevgi, alçakgönüllülük, barış, saygı, sorumluluk, sadelik, hoşgörü, birlik olarak 12 evrensel değere odaklanmıştır.
Bunlar; Hakikat, Sevgi, tç Huzur, Doğru Davranış ve Şiddetten Kaçınma 'dır. Bu değerlere ait alt değerler oluşturulmaktadır.
İnsani değerler nelerdir? İnsanlık”, insanı insan yapan değerleri içerir. Özgürlük, eşitlik, kardeşlik, adalet, sevgi, saygı, hoşgörü, dostluk ve dayanışma insana özgü ve bütün insanlar için ortak sayılabilecek üstün değerlerdir.
▶ Bu değerler; mutluluk, dürüstlük, alçakgönüllülük, işbirliği, özgürlük, sevgi, barış, saygı, sorumluluk, sadelik, hoşgörü, birlik olarak belirlenmiştir.
Karakter eğitimi, öğrencilerin temel insani değerleri; biliş, duyuş ve davranışlarıyla karakterlerinin içselleştirilmiş bir parçası hâline getirmelerini hedefleyen açık ve örtük programlar yoluyla yapılan tüm çabalar olarak tanımlanabilir.
Literatüre bakıldığında, genellikle öğretmenler tarafından en çok kullanılan değer öğretim yaklaşımları şunlardır: Doğrudan değer öğretimi, değeri belirginleştirme yöntemi, değer analizi, ahlâkî ikilem yöntemi, eylem öğrenme yaklaşımı, sosyal öğrenme ve örtük programdır.
Değerler, insanın yargısı veya ölçüsü olarak tanımlanabilir. Titus'a (1946, 333) göre değer, “bir değere sahip olan veya değerli olan olumlu özelliklerdir”. Örneğin, iyilik ve güzellik bir değer iken kötülük ve çirkinlik ise, kötü değerlerdir.
Karakter eğitimi programı diğer adıyla “Etik Değerler” programıdır. Araştırmalar düşünceli, saygılı, güvenilir, adil, sorumlu, kısacası 'iyi insanların yaşamda daha başarılı olduğunu göstermiştir. Bu nedenle, etik değerlerin eğitimi, okullarda en az matematik ve Türkçe eğitimi kadar önemli ve gereklidir.
Değer kavramı, bir unsurun kıymetini ölçmeye yarayan soyut bir ölçü, bir karşılık ve kıymettir. Diğer bir tanımla ise: bir nesnenin, işlemin, fikrin veya eylemin örgüt içerisinde taşıdığı, önemliliği ölçümleyen nitelik ve niceliktir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri