Deksametazonun etkileri sıklıkla bir gün içinde görülür ve yaklaşık üç gün sürer.
Kemoterapi ilaçları kaynaklı ciddi aşırı duyarlık reaksiyonlarını önlemek için kortikosteroidler, difenhidramin ve H2 antagonistleriyle premedikasyon uygulanmalıdır. Premedikasyon için DEKORT 8-20 mg/gün olarak 1-3 gün süresince kullanılır.
Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar: Başlangıç dozu, günde 0.75 – 9 mg arasında değişebilir. Hafif olgularda 0.75 mg' ın altına inilebilir daha ciddi olgularda ise 9 mg' ın üzerine çıkabilir. Günlük dozun 3 veya 4 kısıma bölünerek verilmesi gerekir.
DEKORT' dan fazla alınması ile boğazın şişmesi, deri reaksiyonu, nefes alıp vermede zorlanma görülebilir.
Bundan daha da iyisi dozun 2 günde bir dönüşümlü olarak verilmesidir. Beyin ödemi tedavisinde, ayrıca geçici ve antiemetik terapide, günlük dozu 2-4 defada vermek gerekebilir. Uzun süreli tedaviden sonra tedavinin aniden kesilmemesi gerekir, Bunun yerine ilacın yavaş yavaş kesilmesi önerilir.
İlgili 32 soru bulundu
DEKSAMETAZON (DEKORT): ÇOCUK, YETİŞKİN YENİDOĞAN DOZU. Doz: 0.1 – 0.6mg/kg/doz (max doz: 10mg) İV/PO 3 dozda . Krup sendromu tedavisi: 0.6mg/kg ( IV, PO,IM ) tek doz olarak (Krupta 2mg/kg/gün 1-2 dozda prednisolonda verilebilir.)
Serum kortizol düzeylerinin suprese olmaması hiperkortizolizm varlığını destekler. Hiperkortizolizm varlığının doğrulanması amacıyla yapılır. 2 gün süreyle 6 saatte bir 0.5 mg dekort oral yolla verilir.
Gözünüzde veya kulağınızda mantar hastalığınız varsa Kulak zarında delinme (perforasyon) varsa DEKORT' u kullanmayınız. DEKORT'u aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ Eğer Herpes simpleks tedavisi gördüyseniz. Eğer durumunuz daha kötüleşir veya iyileşmezse doktorunuza danışınız.
Ağız yoluyla, kas içine enjeksiyon olarak, damar içine enjeksiyon olarak, cilt için topikal krem veya merhem olarak veya göze topikal oftalmik solüsyon olarak verilebilir. Deksametazonun etkileri sıklıkla bir gün içinde görülür ve yaklaşık üç gün sürer.
Bu durum da kemoterapi hastalarında uzun süreli ve geçmeyen hıçkırık oluşmasına neden olur. Özellikle kemoterapi sırasında uygulanan Dekort adlı ilacın yan etkisi olarak ortaya çıktığı düşünülen hıçkırık, vagus sinirinin uyarılması ile oluşur.
Beyin tümörlerine bağlı gelişen beyin ödeminin tedavisinde kortikosteroid (kortizon) içeren ilaçlar kullanılır. Bu amaçla en sık kullanılan kortikosteroid ilaç deksametazondur (Dekort, Kordexa). Özellikle ameliyat yapılacak döneme kadar olan bekleme süresinde beyin ödemini azaltmak için kullanılır.
Bundan daha da iyisi dozun 2 günde bir dönüşümlü olarak verilmesidir. Beyin ödemi tedavisinde, ayrıca geçici ve antiemetik terapide, günlük dozu 2-4 defada vermek gerekebilir. Uzun süreli tedaviden sonra tedavinin aniden kesilmemesi gerekir, Bunun yerine ilacın yavaş yavaş kesilmesi önerilir.
Romatizmal bozukluklar: Kısa süreli kullanım için ek tedavi olarak akut gut artritinde, akut romatizmal kardit, ankiloz spondilit, psoriatik artrit, romatoid artrit, juvenil romatoid artrit. Kemoterapiye bağlı bulantı-kusmaların tedavi ve profilaksisinde tek başına ya da kombine olarak kullanımı endikedir.
Antihistaminik: AVİL® AMPUL veya SİSTRAL® AMPUL Tercihen kas içine veya damar yoluyla 5 dakika içinde yavaş puşe şeklinde uygulanır. 6 saat arayla tekrarlanabilir.
AVİL; akıntının mukoza iltihabında ve sulanan egzamalarda sıvı sızıntısını azaltmak için, kurdeşen, ani aşırı duyarlılık reaksiyonları ve alerji sonucu yüz ve boğazda oluşan şişliğin tedavisinde kullanılır.
Deksametazon (Dexamethasone) ne için kullanılır? Bir anti-enflamatuar ilaç olarak. Deksametazon, vücudun çeşitli bölgelerindeki iltihabı hafifletir. Özellikle omurga ve beynin tümörleri ile ilişkili şişliği (ödemi) azaltmak ve göz iltihabını tedavi etmek için kullanılır.
Kortizon iğnesi ne zaman etkisini gösterir? Kortizon iğnesi uygulanırken etkili bir ağrı kesici olan lokal anestezik ile beraber uygulanmaktadır. Böylelikle iğne yapıldıktan 1-2 dakika sonra ağrı kesici etkisi oluşur fakat iltihabın azalması birkaç gün içerisinde meydana gelir.
Yaklaşık haftada bir kez DIPROSPAN süspansiyon uygulanması önerilen hastalıklar ve dozlar şöyledir: • Heloma durum ya da heloma molle altında görülen bursitler: 0.25-0.5 ml. • Topuk dikeni: 0.5 ml.
DIPROSPAN kortikosteroidler ile tedaviye yanıt verdiği bilinen çeşitli romatizmal, dermatolojik ve alerjik hastalıkların yanısıra kolajen hastalıkları ve diğer hastalıkların tedavisi için endikedir.
DEKORT'u aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ
enfeksiyon varsa, • Kulak zarında delinme (perforasyon) varsa, Gözünüzde uçuk (Herpes simpleks virüsü), çiçek, suçiçeği/Herpes zoster veya gözün diğer viral enfeksiyonları varsa, Gözünüzde tüberküloz (çeşitli mikobakterilerin sebep olduğu bir göz hastalığı) varsa.
Uygulama yolu ve metodu: DEKSAMET ampul, doktorunuz tarafından damar ya da kas içine uygulanır.
KORDEXA, kortikosteroid grubuna dahil bir ilaç olan deksametazon içeren tablettir. Her bir tableti 0.5 mg deksametazon içeren 20 tabletlik ambalajlarda piyasaya sunulmuştur. Deksametazon, vücutta iltihap ile ilgili çeşitli hastalıkların tedavisinde etkilidir.
Kortizolun yüksek olduğu durumlarda hasta kilo alır, cildinde çatlaklar oluşur, kemik erimesi meydana gelir, ailesinde şeker hastalığı geçmişi olmadığı halde şekere bağlı iyileşmeyen yaralar ortaya çıkar, tansiyon yüksekliği ve cildin incelmesi gibi sorunlar korzitol yüksekliğinin belirtileri arasında olabilmektedir.
Kortizol Testi Nedir? Kortizol testi, hipofiz ya da adrenal beziyle ilgili rahatsızlığı olan ve sorunların araştırılması için; addison hastalığı ve cushing sendromunun teşhisi konulabilmesi için hastaya yapılmaktadır.
Bazı hipofiz tümörleri, böbrek üstü bezlerini uyaran ve aşırı kortizol üretmelerine neden olan adrenokortikotropik hormon (ACTH) adı verilen bir hormon üretir. Bu şekilde oluşan durum Cushing hastalığı olarak adlandırılır. Bu hipofiz tümörleri çoğunlukla iyi huyludur ve genellikle kansere yol açmazlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri