Örneğin, Elazığ'da delilo, Adıyaman'da beşayak, papurinin ise Bitlis'te oynandığı görülür. Halaylar, davul-zurna eşliğinde oynanır.
DELİLE (DELİLO)
Bu oyun kimine göre tarlada bereketli olan bir dönem sonrası sevinç oyunu, kimine göre ise kına, düğün, bayramlarda karşılıklı maniler şeklinde atışılarak ortama neşe katma amaçlı bir oyun şeklidir.
Halay Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesine, İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Orta Karadeniz bölgelerine aittir. Hangi Bölgelerde ve Şehirlerde Oynanılır? Halay bir halk oyunudur ve farklı yörelerde farklı oynanma şekillerine sahiptir. Çukurova halayı Adana ve Gaziantep şehirlerinde oynanır.
Muş'un başlıca mahalli oyunları; Aşırme, Ağırbar, Keçiki, Ayşoki, Koçeri, Zeyno, Botani, Dendikbade, Gerandi, Yalkuşta ve Mendo gibi oyunlardır.
Hatay yöresinde 1970 yılından sonra oynanan oyunun Gaziantep yöresinde derlenen oyundan alındığı, müzik, ritim ve oyun yönünden bazı farklı yönlerinin olduğu çalışma sonucunda görülmüştür, 1970 yılından önce oynanan oyunun, 1970 yılından sonra oynanan Kırıkhan oyunundan tamamen farklı icra edildiği tespit edilmiş ve bu ...
İlgili 29 soru bulundu
Erkek Barları; Erzurum erkek barları içerisinde, Aşırma, Başbar, Çingenler, Daldalan, Dello, Hoş Bilezik, İkinci Bar, Koçeri, Nare, Tamzara, Tavuk Barı, Uzun Dere, Yayvan eserleri yörede erkek Barı olarak bilinmekte ve oynanmaktadır.
Üç Ayak Halayı, Sivas'ın Divriği ilçesinin Karageban köyünde 3-15 erkek, kimi de kadın -erkek karma halka, yahut kadınlar kendi aralarında olarak düğün ve bayramlarda davul zurnayla oynanan, esas itibariyle erkek oyunu sayılan sıra oyunu çeşididir.
Şevko Halayı Nasıl Oynanır? 6 sayılı Urfa ve çevresinde oynanan halay. Tüm ayrıntıları ile ŞEVKO - YouTube.
Fındık Toplarım - Ordu Tokat Oyun Havaları (Official Video) - YouTube.
Trakya yöresi'nde oynanan oyunların genel adına da karşılama diyenler mevcut olup Yunanistan'da da benzer formda oyunlara rastlanmaktadır. Ancak Trakya yöresi oyunları, çoğunlukla, tür olarak hora şeklinde adlandırılır.
Kaşık Oyunları veya Kaşık Havası, Türkiye'de Batı Karadeniz Bölgesi (Kastamonu, Bolu, Sinop, Çankırı, Çorum gibi), Güney Marmara (Balıkesir, Bursa, Bilecik gibi), İç Batı Anadolu (Afyon, Uşak, Eskişehir, Ankara gibi), Konya çevresi ve Mersin çevresinde oynanan oyunların genel adı.
Maraş'ın (Kahramanmaraş) Göksun ilçesinde vardır. Bu yörenin, cümlesi (tamamı) tek erkek tarafından yürütülen dört çeşidinden biridir: Zeybek, Cezayir, Keraboza ve Pekmez Oyunu. Davul - zurnayla oynanırlar.
Çayda Çıra Oyunu: Bu oyun, Elazığ'ın Harput Bucağından derlenmiştir. Oyun "Mumlu Dans" namıyla dünyaca tanınmaktadır. ”Çayda Çıra” oyunu hakkında çeşitli efsaneler vardır.
SÜMERLERDEN ANADOLU'YA KADİM HALK DANSIMIZ "DELİLO" ; Delilo, Kürtlerin ve Zazaların icra ettiği en eski ve yaygın halk dansıdır. Hangisinde daha eski olduğuna karar verebilecek kadar kanıt sahibi değilim. Kürt ve Zazalarla birlikte yaşayan Türklerde ve Ermenilerde de ' Delilo ' oyunu bilinir ve yaşar durumdadır.
Diyarbakır'ın yukarıda sayılan halaylarından başka şunlar gibi çeşitleri de vardır: Durik (iki ayaklı Halay), Goncut, Çepik, Çaçan, Keçik'ni... Cümlesi Halay tipindedirler. Kıyafet: Şalvar, gömlek (mintan) ve cepkenden ibarettir.
Kışı yüksek yerlerde yaylalarda yaprakların ve bitki kırıntılarının altında geçirir. İlkbaharda ovalara iner; yumurtalarını iki sıra halinde yaprakların alt yüzüne bırakır. Yumurtadan çıkan böcekler sütlü taneleri emerek beslenir. Urfa yöresine ait Kımıl adlı türkünün hikayesinin kahramanı işte bu haşeredir.
Bablekan Oyunu - Şırnak
Açıklama: Önde serçe parmakları tutulur. Önce sol ileri olmak üzere, sağ ve sol ayaklar atılır. Tümü öne olmak üzere üç adım atılır.
hatay yöresinde oynanan bir yöresel halk oyunu.
Türk ve Kürt kültüründe halay, bir halk oyunudur. Türkiye'de farklı yörelerde icra edilen halaylar arasında büyük çeşitlilik bulunur ve halay türleri üç genel gruba ayrılmaktadır: Çukurova (Güney) Halayları: Adana ile Gaziantep arasında oynanan halaylardır.
Omuz Halayı - Tokat
Tokat ağırlaması içinde oynanmakta olan bu oyun yöre insanının, her işinde kendisine yardımcı olan, kadınlarına vermiş olduğu değeri ve onu baştacı etmesini ifade etmektedir.
Damat Halayı, Türkiye'de Rumeli göçmenleri tarafından oynanan halk oyunudur. Yunanistan'da Kesriye'de Türkçe ve Yunanca halk oyunu olarak oynanır.
Ankara'nın Beypazarı İlçesi Karaşar Beldesi'nin eski Ankara ile ilgisinin olduğu bilinmektedir. Gerek melodisindeki akıcılık, gerekse oyundaki tek ayak figürleri ile dikkati çeker. Bu zeybek oyunu da söylenen türkünün arkasından iki kişi tarafından oynanır.
Urfa'nın (Şanlıurfa) Siverek ilçesinde Lorke adlı toplu oyun ikiden fazla kişiyle karma halde, kadınlı - erkekli ve davul - zurnayla yürütülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri