Ömer Bedrettin Uşaklı, şiirlerini Deniz Sarhoşları (1926), Yayla Dumanı (1934), Sarıkız Mermerleri (1942) adlı kitaplarda toplamıştır.
Ömer Bedrettin Uşaklı - Vikipedi.
“Benim gönlüm sarhoştur / Yıldızların altında” dizeleriyle başlayan şarkının sözleri ile “Eğilmez başın gibi / Gökler bulutlu efem / Dağlar yoldaşın gibi / Sana ne mutlu efem” dizelerinin yer aldığı “Efenin Bayramı” adlı şarkının sözleri Ömer Bedrettin Uşaklı'ya aittir.
Türk edebiyatının önemli isimlerinden biri olan Ömer Bedrettin Uşaklı'nın en bilinen şiirlerinden biri olan Deniz hasreti isimli şiir adından da belli olduğu üzere şairin denize, maviliklere olan özlemini konu alır.
Memleket edebiyatı olarak adlandırılan bu akımın mensupları, ilk defa yakından karşılaştıkları Anadolu'yu insan dokusu, sosyo-kültürel ve sosyo-ekonomik hayat, tarihî miras ve tabii çevresi içinde edebî eserlerinde yansıtmayı ortak bir sanat anlayışı olarak benimsemişlerdir.
İlgili 17 soru bulundu
"Yıldızların Altında" adlı şiiri bunlardan en çok bilinenidir. Ömer Bedrettin Uşaklı, şiirlerini Deniz Sarhoşları (1926), Yayla Dumanı (1934), Sarıkız Mermerleri (1942) adlı kitaplarda toplamıştır.
Saymakla bitmez özelliği bulunan tabiata ait bu unsur gerek Türk edebiyatında gerekse dünya edebiyatında işlenen bir konudur. Şairler için önemli bir imge olan deniz, Orhan Veli Kanık'ın şiirlerinde de ana temalardan biridir.
etkinliginde ÖMER BEDRETTİN UŞAKLI'nın “ Akdeniz'e. Doğru” siirini okudu.
Yayla Dumanı-Bütün Eserleri Kitap Açıklaması
Yayla Dumanı'nda Ömer Bedrettin Uşaklı'nın yayımlanmış şiir kitapları Deniz Sarhoşları (1926), Yayla Dumanı (1934) ve Sarıkız Mermerleri (1940) başta olmak üzere kitaplarına girmemiş şiirleri, nesirleri, çevirileri, edebi görüşünü açıklayan anket cevapları toplanmıştır.
1928-1932 yıllarında Manavgat'ta kaymakamlık yapan Ömer Bedrettin Uşaklı tarafından Manavgat Irmağı'nda yazılmıştır. Mavi nurdan bir ırmak Manavgat Irmağı'dır. Bedri Uşaklıgil, sevgilisiyle her zaman Manavgat Irmağı'nın kenarında buluşurmuş.
Mütareke ve Cumhuriyet dönemi şairleri arasında gösterilen Kemalettin Kamu (1901-1948), Türk şiirinde “ana vatan şairi”, “gurbet şairi” olarak da tanınan bir isimdir. Asıl adı Kemalettin Kâmi Kamu olan sanatçı, babasının memuriyeti sırasında 15 Eylül 1901'de Bayburt'ta doğmuş, çocukluk ve ilk gençlik yıllarını Refahiye ...
Bir müddet 'Arif Barikat' takma adıyla toplumsal gerçekçi şiirler yazdı. Bu dönem şiirlerini 1956'da "Günden Güne" adlı kitabında topladı. Kitap basıldıktan 5 ay sonra toplatıldı ama beraat etti. 1958 yılında "İstanbul Bulutu" adlı kitabıyla Yeditepe Şiir Armağanı'nı Cemal Süreya ile birlikte aldı.
Özlem şiiri - Cahit Külebi.
Yayla Dumanı şiirinde bir kişiye duyulan sevgi ve özlem anlatılmıştır. Yayla Dumanı şiirinde şair yayla dumanı olmak isteyerek sevdiğinin gözüne, saçına ve yüzüne dokunmak istemektedir. Bu isteğinden dolayı kendisine yayla dumanı olma isteği geldiğini anlatan şair sevdiğine olan özlemi ve aşkı anlatmıştır.
Çoğunlukla altyapıyı, ezilen ve sömürülen halkları, doğunun yaşama zorluklarını konu alır. Ülkemizdeki Marksist şairlerin başında gelmektedir. Ahmet Arif'i diğer Marksistlerden ayıran en önemli yön ise şehir yaşamı yerine köy ve dağ yaşamını konu edinmesidir.
Önemle ifade edelim ki, Şeyh Bedreddin aslında alevi falan değildir.
1416 yılında Şeyh Bedreddin de İznik'ten kaçarak Deliorman civarında etrafına topladığı büyük kalabalıkla Osmanlı Devleti'ne karşı isyan eder. Mehmed Çelebi isyanı bastırmak için Beyazit Paşa'yı görevlendirir. Beyazit Paşa isyanı çok kanlı bir şekilde bastırmış ve Şeyh Bedreddin'i de yakalamıştır.
Küçük bir çarpışmadan sonra ele geçirilen Şeyh Bedreddin, padişahın bulunduğu Serez'e gönderilmiş ve burada yargılanarak 1420 yılında Serez'de idam edilmiştir. Kemikleri 1961'de Divanyolu'ndaki II. Mahmut Türbesi haziresine defnedilmiştir.
Bu ses “ iki devlet tek millet” ifadesi ile dilimize pelesenk olmaya yakışan bir sestir. Ve bu ses modern şiirimizde de zaman zaman duyulmaktadır. Nurullah Genç'in “Gülnare” şiiri modern Türk şiirinin bilincinde Azerbaycan'ın ne kadar canlı bir “aşk”la yaşadığını göstermesi bakımından dikkate değerdir.
Tamamen epik duygularla Uluğ Turanlıoğlu tarafından kaleme alınan bugün şiiri incelendiğinde şairin Türk ulusunun en yeni destanlarından biri olan ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu ile taçlandırılan kuruluş mücadelesini konu aldığı görülür.
Ölüm Şairi: Cahit Sıtkı Tarancı
Aprın Çor Tigin, Uygur dönemine ait Mani dininin etkisinde şiirler yazmış adı bilinen ilk Türk şairidir.
"Deniz Kızı" Orhan Veli KANIK sesli şiir Akın ALTAN - YouTube.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri