Denizli, Türkiye'nin Denizli ilinin merkezi olan şehirdir. Bir sanayi, ihracat ve ticaret merkezi olan Denizli, aynı zamanda altmış beş bine yaklaşan üniversite öğrencisine ev sahipliği yapmaktadır.
Sanayisi, turizmi, ticareti ve hizmet sektörü çok gelişmiş olan Denizli, Türkiye'nin en kalkınmış kentlerinden biridir. Anadolu Kaplanları'nın başıdır. Dünya'da tekstilin en önemli başkentleri arasındadır. Ayrıca Serinhisar ilçesi de Türkiye'nin leblebi ve leblebi ürünleri ihtiyacının %85 civarını karşılamaktadır.
Denizli Türkiye‟nin en gelişmiş ilk 10 ili arasında yer almaktadır. Yeni teşvik sistemine dayanak teşkil eden İllerin ve Bölgelerin Sosyo Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması (SEGE) 2011‟e göre kent; İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Antalya, Bursa, Eskişehir, Muğla ve Tekirdağ‟dan sonra 10. sıraya yükselmiştir.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Bölgesel Satınalma Gücü Paritesi verilerini açıkladı. Buna göre, Denizli, Aydın ve Muğla'yı kapsayan bölge Türkiye'den yüzde 2 daha pahalı yaşıyor.
Eğitim ve sağlık hizmetlerinin gelişmiş olması, birçok aktivitenin bulunması ve iklimi gibi birçok pozitif özelliği bulunan şehir, Denizli'de Memur Olmak isteyenlere daha da cazip gelir. Hayatın büyük metropoller kadar pahalı olmadığı bu ilde geçinmek daha kolaydır.
İlgili 18 soru bulundu
Denizli son yılların en soğuk kış mevsimini yaşıyor. Meteoroloji verilerine göre, uzun yıllar ortalamasına bakıldığında, en soğuk kış mevsimi 1964'te yaşandı. Termometreler merkezde hava sıcaklığını eksi 10.5 derece olarak ölçtü. Geride kalan gece ise, hava sıcaklığı Denizli merkezde eksi 8 derece olarak ölçüldü.
DSÖ verilerine göre, dünyada yaklaşık yılda 7 milyonun üzerinde kişi iç ve dış ortam hava kirliliğinden dolayı hayatını kaybediyor. Sanayileşmenin yoğun olduğu kentler arasında yer alan Denizli, kirli havalı şehirler arasında ilk 10 arasında uzun süredir yer alıyor.
Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlı, bazen de kışlar ılıman geçer. Güneye inildikçe Gireniz Vadisi boyunca Akdeniz iklimi hüküm sürer.
Yapılan çalışmada 83 puan alan ve başarı derecesi A olan Denizli, öğrenciye yüksek memnuniyet sunan şehirlerin arasına girdi ve 18. sırada yer aldı.
Denizli, muhteşem bir coğrafyaya sahiptir.
zengin bir yapıya sahiptir. Tekstil, ticaret, sanayi ve tarım sektörlerindeki hamlelerin yanında son yıllarda özellikle doğa harikası Pamukkale ve diğer kültür-turizm değerleri sayesinde turizm sektöründe Ülkemizin önde gelen destinasyon İllerinin başında gelmektedir.
1883'te Sarayköy, Buldan ve Tavas İlçelerinin bağlanmasıyla "Sancak" haline getirilen Denizli, 1884'te Çal, 1888'de Acıpayam ilçelerinin katılımıyla Aydın'a bağlı mutasarrıflık, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuyla da 1923'te il olmuştur.
Ege bölgesinin tarihi ve kültürüyle en önde gelen şehirlerinden olan Denizli, adından da anlaşılacağı üzere bir kıyı kenti desek yalan olur. Çünkü Denizli'nin Ege Denizi ile herhangi bir bağlantısı yok.
İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir
Yaz aylarında ise 40 dereceye varan yüksek sıcaklıklar yaşanan Denizli'yi ve turistik ilçelerini gezmek için en iyi zamanlar, ılık ilkbahar ve denizin tadını çıkarabileceğiniz sıcak yaz ayları.
“Tengiz” kelimesi eski Türkçe'de “deniz” demektir. “Tengüzlü” ise bugünkü imlâsıyla “Denizli” demektir. Netice olarak yukarıda ifade ettiğimiz açıklamalarda belirtildiği gibi, kesin bir ad veremiyoruz. Kanaatimizce “Tonguzlu” ve “Tenguzlu” kelimeleri zamanla ağızdan ağıza değişerek “Denizli” şekline gelmiştir.
Denizli'nin en büyük ilçesi olan Pamukkale, 2023 yılında hem nüfus hem de turizm açısından büyük bir öneme sahiptir. Pamukkale ilçesinin nüfusu 2023 yılı itibarıyla 347,926 kişiye ulaşmıştır.
Öğrenci dostu şehirler arasında daha önce 18'nci sırada yer alan Denizli, bu yıl 4 basamak birden geriledi. En yüksek notun A+ olduğu listede; Denizli'nin notu A idi. Ancak iki yılda öğrencilerin memnuniyeti azalmış olacak ki, notu B'ye, sıralaması da 22'ye düştü.
Zamlı tarife bugünden itibaren uygulanmaya başladı. Daha önce 2 lira 60 kuruş olan öğrenci ücreti 3 lira 90 kuruşa çıkarıldı. 3 lira 90 kuruşa seyahat eden sivil yolcular ise bundan sonra 5 lira 75 kuruş ödeyecek.
Denizli Ege denizine yakın bir il olmasına rağmen iç kesimlerde yer alması sebebiyle deniz ile herhangi bir bağlantısı bulunmamaktadır. Ancak Göl ve Pamukkale travertenlerinin bulunması sebebiyle yüzölçümleri oldukça büyük göller yer almaktadır.
Denizli'de son yıllarda yapılan çalışmalar ve teşvikler sonucunda modern anlamda 475 dekar alanda seralar kurulmuş ve üretime geçmiştir. Denizli seracılığı denilince öncelikle jeotermal ısıtma sistemlerinin kullanıldığı ve topraksız üretim yapan seralar akla gelmektedir.
Denizli kent merkezi zayıf bir zemine sahip olmanın, bu nedenle de olası bir depremde şiddetle sarsılacak olmanın yanı sıra il merkezindeki binalarının altından diri fay geçen illerimizden biridir.
Büyükşehir Belediye Başkanı Zolan, Türkiye'de en temiz suyun Denizli'de olduğunu vurgulayıp, Denizli'de musluktan akan içme suyu, net olarak söylüyorum damacanadan gelen sulardan kat kat temizdir.
İki şehir arasındaki mesafe 673 km km'dir ve seyahat etmek yaklaşık 8 saat 20 dakika saat kadar sürer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri