Deprem bölgesindeki öğrencilerin, bursluluk sınavını kazanabilmeleri için tahmini olarak en az 60 net yapmaları gerekiyor.
Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) yapılan düzenlemeyle İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı (İOKBS) kapsamında deprem bölgesindeki öğrenciler için açılan 30 bin ek kontenjanla toplam kontenjan 100 bine çıkarıldı.
Devlet Koruması altında olan ve diğer kanunlarla burs hakkı tanınan 3 bin 871 öğrenci sınava katıldı. 3 bin 871 öğrencinin tamamına burs imkânı sağlandı. Annesi ya da babası hayatta olmayan depremzede çocuklardan başvuruda bulunan 8 bin 769 öğrenciden 6 bin 925'i sınava girdi.
BURSLULUK SINAVI (İOKBS) 2023 KONTENJANLARI NE KADAR? Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre 2023 yılında toplam burs kontenjanı 70 binden 100 bine yükseltildi. Artırılan 30 bin kontenjan deprem bölgesinden sınava katılan öğrenciler yararlanacak.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Ortaöğretim Bursluluk Sınavı Depremzede Öğrencilerin Durumu. Bursluluk sınavına depremzede çocuklar için ailenin gelir belgesi olmaksızın sınava girme hakkı verilmesi gerekmektedir.
İlgili 20 soru bulundu
Deprem bölgesindeki öğrencilerin, bursluluk sınavını kazanabilmeleri için tahmini olarak en az 60 net yapmaları gerekiyor. BURSLULUK SINAVI KAÇ PUANLA KAZANILIR?
70 NET: 410-420.
Sınavda ders dağılımları ve soru sayılarında geçen yıla göre herhangi bir farklılık olmazken sınavda tüm sınıf seviyelerine dörder seçenekli 100 soru sorulacak ve sınav süresi 120 dakika olacak. Bu yıl, 70 binden 100 bine çıkan kontenjan sayısının 30 bin burs kapasitesi de deprem bölgesine ayrılacak.
Deprem bölgesindeki öğrencilere yeni burs imkanı
Bursluluk Sınavı'na Hazine ve Maliye Bakanlığımızdan verilen kontenjan her yıl 70 bin civarındaydı, bakanımızla geçen gün görüştük ve bu 70 bin sayısını 100 bine çıkardık. Geriye kalan 30 bin kapasiteyi sadece deprem bölgesindeki öğrencilerimiz için kullanacağız.
İOKBS sınavında 3 yanlış cevap 1 doğru yanıtı götürecek. 2023 yılında gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından ayrıca bu yıl ek olarak 30 bin kontenjan dahil edilecek. İOKBS sınavında kontenjanlar diğer çocuk kontenjanı, öğretmen çocuğu kontenjanı, özel hak tanınanlar olmak üzere 4'e ayrılıyor.
2019 yılında yapılan bursluluk sınavında en yüksek taban puan 8. sınıflarda oluşmuştu. Tavan puanın 500 olduğu bu sınavda 8. sınıf öğrencisinin taban puanı 475 idi. Bu da 8. sınıfta okuyan bir öğrencinin burs olanağından faydalanması için en az 475 puan alması gerekiyor demekti.
Her yıl burs verilecek kişilerin kontenjanları ile ilgili yönetmeliğin 10. maddesinde öğretmen çocuklarına %15 kontenjan ayrıldığı bilinmektedir.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Burs Kesintisi
Milli Eğitim Bakanlığı'nın iokbs sınavında 500 tam ( en yüksek puan ) üzerinden 492 puan alarak 4 yıllık burs kazanıp 2 yıl burs alan 11. Sınıf öğrencisi olan oğlum özel kolejde fen lisesi'ni burslu kazanınca Milli Eğitim Bakanlığı oğlumun aldığı bursu kesti.
Yayımlanan karara göre, 6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'daki öğrenciler için İOKBS çerçevesinde 30 bin ilave kontenjan ayrılacak.
Ek tercih dönemi, üniversite bölüm tercihleri ve kayıt döneminden sonra boş kalan kontenjanlar için adaylara ek bir tercih hakkının tanındığı dönemdir. Üniversite sınavında başarılı olan, ancak tercih listesinde yer alan bölümlere yerleşemeyen adayların boştaki kontenjanları tercih etmesi için ek tercih hakkı verilir.
İOKBS DEPREMZEDE ÖĞRENCİLER TABAN PUANLARI
2023 Yılı İOKBS bursluluk sınavında depremzede öğrencilere 30.000 ayrı kontenjan ayrıldı. Bu kontenjandan sadece deprem bölgesinde etkilenen öğrenciler yararlanacak. 70.000 kontenjan ise diğer bölgelerdeki öğrenciler için ayrıldı.
En yüksek puanı alanlar yani sınavdan başarılı bir not elde eden öğrenciler İOKBS bursu kapsamında her ay 863 TL bursluluk parası alır.
SINIF BURSLULUK SINAVI KAÇ NETLE KAZANILIR 2023? 11. SINIF BURSLULUK SINAVI KAÇ NETLE KAZANILIR 2023? Genel olarak tüm sınıf düzeyleri ela alındığında 80-95 arasında bir net yapıldığında bursluluk sınavı kazanılıyor.
1-2023-2024 eğitim-öğretim yılında bursluluğa yeni hak kazanan öğrenciler burslarını Ptt işyerlerinden alacakalrı Ön Yüklemeli kartlar ile alacaklardır. Ön Yüklemeli Pttkartlar il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine gönderilmeyecek olup sadece PTT İşyerlerine başvuru yapan öğrencilere teslim edilecektir.
İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı (İOKBS) 5, 6, 7, 8, hazırlık sınıfı, 9, 10 ve 11'inci sınıfların katılımı ile yapıldı. 2023 yılı İOKBS'de tüm sınıf seviyelerine dörder seçenekli 100 soru soruldu.
12 Şubat 2023 tarihinde düzenlenecek olan Bursluluk Sınavımız ülkemizde yaşanan deprem felaketi nedeniyle 26 ŞUBAT 2023 PAZAR günü yapılacaktır. Sınav başvurusu yapan öğrencilerimizin bursluluk sınavına tekrar başvurmasına gerek yoktur.
BURSLULUK İŞLEMLERİ NASIL YAPILIR? Bursluluk Sınavını kazananlar Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı yurt içindeki resmi, örgün okul/kurumlara (ortaokul, imam hatip ortaokulları ile ortaöğretim kurumları) mevzuatta belirlenen tarihe kadar kayıt/nakil yaptırmaları halinde bu haklarından yararlanabilecekler.
TYT'de 75 Net Kaç Puan Getirir? TYT'de 75 net 367,127 puan getirir. 2021 ve 2022 yılında düzenlenen TYT verilerinden hareketle 75 net ile aşağıdaki puanlar alınır. Yapılan puan hesaplamalarında diploma notu 60 puan ve OBP (ortaöğretim başarı puanı) ise 300 olarak kabul edilmiştir.
BURS ALAN ÖĞRENCİLERİN DİKKATİNE
Not ortalaması 4'lük sistem üzerinden 2 ve üzeri, 100'lük sistem üzerinden 53,33 ve üzeri olan öğrenciler ile hazırlık sınıfını geçip bir üst sınıfa başlayan öğrenciler başarılı olarak değerlendirilir ve bu öğrenciler burs almaya devam eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri