İnsan derisi kendini yaklaşık her 28 günde bir yeniler. Erkek cildi kadın cildine nazaran daha kalındır ve bu yüzden kendini yenileme süreci daha uzundur. Memelilerde deri, çok sayıda ektodermal doku katmanından oluşan bir örtü sistemi organıdır ve alttaki kasları, kemikleri, ligament ve iç organları korur.
Derin peeling ve dermabrazyon sonrası kabuklanma olur ve bu kabuklar 7-10 gün sonra düşerler. Kabuklar düştüğünde yerine yenilenmiş pembe bir cilt gelir. Bu nedenle hastalar işlerine ancak 10 gün sonra dönebilirler. Hastaların ciltlerini en az altı ay güneşten korumaları gerekir.
Faydalı besinlerden destek alın
Cilt sağlığını etkileyen en önemli etkenlerden biri beslenmedir. Balıktaki omega-3, yeşil sebzelerdeki lutein, domatesteki likopen cildin yenilenmesini sağlar. Bu besinlerin yanı sıra A, E ve C vitamini içeren besinler tüketerek de cilt yenilenmesine destek verebilirsiniz.
Yeni oluşan deri genellikle çevresindeki deriyle aynı işlevleri yerine getirir ve birkaç hafta sonra aynı eskisi gibi görünür. Dermise yani orta deri tabakasına kadar uzanan yaralanmalarda durum farklıdır. Burada geriye, elastik olmayan kolajen liflerinden oluşan yara izi dokusu kalır.
İlgili 20 soru bulundu
Daha sağlıklı ve genç olan bu hücreler de belirli bir zaman sonra ölmeye başlar ve döngü bu şekilde devam eder. Bir cildin tam anlamıyla yenilenmesi ise yaklaşık 4 haftayla 1 aylık bir süreyi kapsamaktadır.
Keratinositler bölündükçe, daha derin katmandan daha yüzeysel katmanlara doğru hareket ederler. Koruna (en üst katman) katmanına ulaştıktan sonra, epidermal dönüş sürecine geçerler (ör. banyodan veya kaşıdıktan sonra). Bu işleme «deskuamasyon» denir. Tam epidermal dönüş («cilt yenileme») yaklaşık 2 ay sürer.
Nemli ya da kuru ortamda iyileşme:
İdeal nemli ortamda iyileşme daha hızlı gerçekleşir ve yara izi oluşma riski azalır. İdeal nemli ortamda iyileşme hızlanır ve ve ideal nem, kabuk ve çatlak olusumunu engelleyerek derinin en iyi düzeyde iyilesmesini saglar ve yara izi kalma riskini azaltır.
Cilt yaşlanması; ciltte gevşeme, incelme, kırışıklık, lekelenme ve cansız bir görünüm olarak ortaya çıkar. Cildin % 5'lik üst tabakası kendini ayda bir yeniler. Ancak altta kalan % 95'lik alt tabaka kendini yenilemez. Dolayısıyla cilt yıllar geçtikçe yaşlanır.
Cildin üst tabakasındaki soyulma farklı süreçleri tetikliyor. Her şeyden önce cildin kendini yenileme mekanizması vardır. Düzenli olarak en üst katmandaki ölü hücreleri atılır bunun yerine yeni cilt hücreleri gelir.
Sizi daha fazla merakta bırakmadan söyleyeyim, cildimiz 28 günde bir kendini yenileme özelliğine sahip.
Limon, greyfurt, portakal, çilek, kivi, frenküzümü ve kuşburnu gibi meyveler; lahana, domates, karnabahar, kırmızı biber ve yeşil biber gibi sebzeler C vitamini açısından zengindir. E vitamini: İyi bir antioksidandır. Yüzeysel olarak uygulandığında cildin nemlenmesine yardımcı olur. Yumuşaklık ve pürüzsüzlük sağlar.
Güneş yanığının belirtilerinden olan deri soyulması aslında vücudun savunma mekanizmasının getirdiği bir sonuçtur. Vücut, zarar gören hücrelerin deriden atılmasını ve bu sayede cildi ölü derilerden kurtarıp yenilenmesini sağlar.
Güneş yanığına bağlı cilt soyulması, cildin farklı katmanlarını etkileyebilen, düzensiz yara iyileşmesi ve kalıcı lekelenmeye neden olabilen tehlikeli bir durumdur.
Önlem almanıza rağmen soyulma başlarsa soğuk bir duş alarak soyulmanın önüne geçebiliriz. Yaklaşık olarak 1 hafta içinde soyulmalar ortadan kalkacaktır. 1-3 hafta peeling işlemlerinden uzak durmanız gerekir. Cildinizde eğer kabuklanma meydana geldiyse elinizle müdahale etmeyin ve düzenli olarak nemlendirici uygulayın.
Bol miktarda su tüketilerek hem daha sağlıklı bir cilde hem de daha yumuşak ve parlak saçlara kavuşabilirsiniz. Özellikle su en fazla cilde iyi gelir. Bunun sebebi ise suyun cilt hücrelerini tamir etmesidir. Su sayesinde yenilenen cilt hücreleri cildin sağlıklı ve parlak görünmesine yardımcı olur.
Normal şartlarda cildin ölü derilerden arındırılarak beyazlaması yaklaşık olarak 1 ay kadar sürebilir. Güneş Yanığı Nasıl Beyazlatılır? Güneş yanıklarında sıcaklık hissi ve ağrı yaklaşık olarak 48 saat kadar sürer. Nemlendirici kremler cilde günde üç defa uygulanırsa kişiyi önemli ölçüde rahatlatır.
Dış etkenlere karşı vücudumuzu korumakla görevli olan cildimiz sürekli olarak kendini yeniler. Ortalama 4 haftada bir ölü hücreler atılarak yerine yenileri gelir. Cilt üzerinde oluşan bir yaralanmada doku kendini 7 gün içerisinde onararak iyileşir.
Deri yaralarının iyileşmesi için kesin bir süre verilemez. Bu süre kişinin genel sağlık durumu ve kan dolaşımına, yaranın oluşma nedenine, vücutta yerleşim yeri ve yaranın türüne, yarada enfeksiyon olup olmamasına... gibi değişken birçok faktöre bağlıdır. Yani her yara kendi özelliklerine göre iyileşir.
Deri ceketinizin durumuna bağlı olarak onu tamir etmenin birçok farklı yolu vardır. Bir yöntem, yırtık astardaysa iyi bir seçim olan kumaş tutkalı kullanmaktır. Bir diğeri, derinin kenarlarını bir arada tutmak için bir bant kullanmaktır. Deri tamir bandı çeşitli şekil ve boyutlarda mevcuttur.
Vitamin açısından zengin olan vazelin, güneş yanığı sonrası soyulan cildin daha hızlı bir şekilde yenilenmesini sağlar. Ayrıca soyulması esnasında oluşan kaşıntıların da önüne geçer. Derinin soyulduğu yerlere vazelin sürerek ölü derinin bir an önce atılmasını sağlayabilirsiniz.
Bu dönemde iyi bir nemlendirme ve güneşten koruma gerektirir. Cilt yenileme işlemi ile ince kırışıklıklarda azalma, gözeneklerde azalma, deri yüzey düzensizliğinde azalma ve cilt kalitesinde artmaya bağlı olarak canlanma ve parlaklaşma görülür.
Epidermisin alt katmanından en üst katmana kadar bir hücrenin yolculuğu 2 hafta sürer. Bu da dokunduğumuz kısmın ölü hücrelerden meydana geldiğinin diğer bir deyişidir. Aslına bakılırsa her dakika 30,000 ölü cilt hücresini vücut kendiliğinden döker ve her ay epidermis tamamen yenilenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri