1) Dernekler ancak kendi genel kurullarının alacağı kararla veya mahkeme kararı ile fesih edilebilmektedir. (Olağanüstü Hal Kanunu hükümleri saklıdır).
Dernekler, Türk Medeni Kanunun 76.Maddesi gereğince tüm üyelerinin yazılı katılımı ile fesih kararı alabilir. Fesih için, üyelerin üçte ikisinin fesih kararına katılması yeterlidir. Derneğin mal varlığına dair işlemler için yine tasfiye kurulu oluşturulur ve derneğin tasfiyesi gerçekleştirilir.
Anayasamızın 33. maddesine göre kanunun öngördüğü hallerde dernekler, hakim kararı ile kapatılabilir. TMK m. 89'a göre ise derneğin amacı, kanuna veya ahlâka aykırı hâle gelirse; Cumhuriyet savcısının veya bir ilgilinin istemi üzerine mahkeme, derneğin feshine karar verir.
Derneğin Genel Kurul Kararı İle Sona Ermesi
Toplantıya katılan üyelerin üçte iki çoğunluğu ile karar alınması mümkündür. Genel Kurul tarafından bu şartlara uyularak alınan fesih kararı kayıtlı bulunulan mülki amirliğe bildirilir. Bu işlemle birlikte derneklerin sona ermesi gerçekleşir.
Derneğin kapatılmasına karar verme yetkisine sahip mahkeme asliye hukuk mahkemesidir. Mahkeme kararıyla derneklerin sona erdirilmesi hususu, Türk Medeni Kanunu'nun 89. maddesinde ele alınmıştır.
İlgili 16 soru bulundu
İlk olarak kuruluş amacı kanunda suç teşkil etmeyen derneğin amacı kanun koyucu tarafından sonradan suç olarak düzenlenebilir. Böyle bir durumda tüzüğünde değişikliğe gitmeyen dernek mahkeme kararıyla kapatılır.
Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü
Dernekler aynı isimle yeniden kurulabilirler. Ancak mahkeme kararı ile kapatılan dernekler tekrar aynı isimle kurulamazlar.
Dernek başkanının istifa etmek için yönetim kuruluna hitaben bir dilekçe yazması yeterlidir. Eğer yönetim kurulu istifa dilekçesini almaktan kaçınırsa dernek başkanı noter aracılığı ile istifasını yönetim kuruluna iletebilir. Tek taraflı iade beyanı ile dernek başkanı yani dernek üyeliğinden istifa edebilir.
DERNEK FESHİ: Derneğin, genel kurul kararı ile, TMK'nın 87. maddesindeki sayılan sebeplerden dolayı Sulh Hukuk Mahkemesince derneğin kendiliğinden sona erdiğinin tespiti ile veya derneğin kanunlara aykırı faaliyet göstermesinden ötürü Asliye Hukuk Mahkemesince tüzel kişiliğinin sona erdirilmesidir.
Dernek başkanının istifa etmesi ya da ya da dernek başkanının değiştirilmesi, tüzükte yer alan hükümlere uygun olarak yapılmalıdır. Tüzükte dernek başkanı yani yönetim kurulu başkanının değişimi için, genel kurul yapılması gerektiğine dair madde var ise, genel kurul olağanüstü olarak toplanmalıdır.
TMK .93'e göre Türkiye'de yerleşme hakkına sahip olan yabancı gerçek kişiler de dernek kurma hakkına sahiptir. Burada ayrıca belirtmek gerekir ki; silahlı kuvvetler ve kolluk mensuplarıyla, kendi kanunlarıyla sınırlanmış kamu görevlileri dernek kurucusu olamayacaklardır.
Dernek genel kurulu, derneğin en yetkili organı olsa da aldığı kararlara karşı yargı yolu açıktır. Buna göre, dernek üyesi yasaya veya tüzüğe aykırı olduğunu düşündüğü karara karşı mahkemeye başvurarak bu kararın iptal edilmesini isteyebilir.
Dernek tüzel kişiliğine ait malvarlığının dernek borçlarını karşılayamaması durumunda ise borçlara ilişkin husumetler derneğin kanuni temsilcileri olan dernek yönetim kurullarına yöneltilir ve derneğin kendiliğinden sona ermesi süreci başlatılır.
Dernek yönetim kurulu üyeleri istifa etmedikleri takdirde, yönetimi zımnen kabul anlamına geldiğinden, mevcut yönetim bir sonraki genel kurula kadar görevinde devam edecektir.
Sosyal Güvenlik Kurumu, derneğin Kurum'a olan borçları ile derneğin ortağı olduğu bağlı şirketlerin Kurum'a olan borçları bakımından, dernek yöneticilerinin sorumlu olduğu görüşünden hareketle dernek yöneticilerine, yöneticilik dönemlerinde tahakkuk eden prim borçları nedeniyle ödeme emri göndermektedir.
Kızılay Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri maaş alır mı? Türkiye Kızılay Derneği Genel Başkanı, Yönetim ve Denetim Kurulu Üyeleri, Kızılay'ın ülke çapına yayılmış şube ve temsilciliklerinin başkan ve yönetim kurulları Dernek faaliyetlerini gönüllü olarak hiçbir ücret ya da maaş almaksızın meccanen yerine getirirler.
Denetleme işlemi maliye bakanlığı tarafından yapılır. Dernek yönetim kurulu başkanları, her takvim yılının ilk dört ayı içinde bir önceki yıla ait Dernek Beyannamelerini (EK- 21), mülki idare amirliğine vermekle yükümlüdürler.
Dernek Amacının Ahlak ve Kanuna Aykırı Hale Gelmesi: Derneğin tüzüğünde ahlaki ve kanuni yönden herhangi bir sıkıntı olmayabilir. Ancak fiili olarak yapılan eylemler tüzükte yer alamsa bile kanuna ve ahlaka aykırı olmasından dolayı dernek hakkında Cumhuriyet savcısının isteğiyle, mahkeme fesih kararı verebilir.
Dernek üyesi kişi hakkında gaiplik kararı verildiği durumlarda da aynı şekilde kişinin dernek üyeliği sona erecektir. Tüzel kişiler için de durum benzer şekilde ilerlemektedir. Tüzel kişi, tüzel kişi sıfatını kaybettiği andan itibaren dernek üyeliği sona erecektir.
Dernek defterlerinden herhangi birinin kaybolması durumunda Sulh Hukuk Mahkemesine müracaat edilerek zayi belgesi alınması gerekmektedir. Mahkemeden alınan form ile birlikte yeni bir defter alınarak İl Sivil Toplumla ilişkiler Müdürlüğüne veya Notere tasdik ettirilir.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) aracılığıyla kamu kurumlarına dilekçe hakkı kapsamında istek ve şikâyetlerinizi gönderebilir veya bilgi edinme hakkı kapsamında kamu kurumlarından bilgi talebinde bulunabilirsiniz.
DERNEK ÇALIŞANLARI ÜCRET ALABİLİRLER Mİ? Dernek çalışmaları gönüllüler veya yönetim kurulu kararı ile göreve başlayan ücretli çalışanlar aracılığıyla yürütülür. Dernek yönetim ve denetim kurullarının kamu görevlisi olmayan başkan ve üyelerine ücret verilebilir.
İçişleri Bakanlığı Bütçesinden Derneklere Yardım Yapılması Hakkında Yönerge kapsamında Bakanlık bütçesinden derneklere proje karşılığında yardım yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri