Dünya Savaşı'ndan dolaylı olarak etkilenen millî ekonomi sebebiyle Türk lirası yüzde 40 değer kaybetmiştir. Türkiye devalüasyon tarihleri, 1946, 1958 ve 1970 şeklinde sıralanabilir. Adnan Menderes hükûmeti 1958'de devalüasyona giderek 2,83 olan dolar fiyatını 9 TL'ye çıkarmıştır. Bu karar, ihracatı olumlu etkilemiştir.
Çiller başbakanlığındaki hükümet, 5 Nisan 1994 tarihinde bir ekonomik önlem paketi açıkladı. Bu kararlar kapsamında lirada devalüasyona gidilirken, başka TEKEL ürünleri ve akaryakıt olmak üzere vergi oranlarında çok ciddi artışlar yapıldı.
Türkiye'de 7 Eylül 1946'da Recep Peker Hükümeti ve 4 Ağustos1958'de Adnan Menderes Hükümeti devalüasyon uygulamıştır. 7 Eylül devalüasyonunda 1 Dolar 2.80TL; 4 Ağustos Kararları'nda 1 Dolar 9 TL olmuştur. Ancak Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyükdevalüasyonu 10 Ağustos 1970 Kararları'dır.
Türkiye'de devalüasyon ne zaman oldu sorusunun cevabına şu şekilde cevap verilebilir: 1923'ten 24 Ocak 1980 kararlarına kadar sabit döviz kuru rejimi, 1980 - 2001 yılları arasında da müdahaleli kur rejimi uygulandı.
İlgili 26 soru bulundu
1931'de yapılan döviz ayarlamasının ekonomide belirtilen devalüasyon teorilerine uygun olmaması nedeniyle Türkiye'de ilk devalüasyonun 7 Eylül 1946'da yapıldığı kabul edilir. 1946 yılında Recep Peker döneminde 15. Türkiye Hükûmeti tarafından II.
ABD Doları serbest piyasada 7 bin liralık artış göstererek 40 bin liraya yükseldi. Bu durum sonrasında Merkez Bankası Türk lirası'nı ABD Doları'na karşı yüzde 24,8 gibi bir oranla devalüe etti. İki günde gerçekleşen devalüasyon oranı yüzde 73'e dayandı. Ekonomik küçülmeye başladı ve 1994 ortalarında daha da ısındı.
Enflasyon Yükselir: Devalüasyon sonucunda ithal ürün fiyatları yükseleceği için enflasyonist baskı oluşabilir. Yerli üreticiler de artan maliyetler sebebiyle fiyatları yükseltmeye başlar ve enflasyon oluşur. Borç Yükü Değişikliği: Bir ülkenin döviz cinsinden dış borcu varsa, borç yükü artar.
Ulusal para biriminin diğer ülkelerin para birimleri karşısındaki değerinin belirli bir oranda düşürülmesine devalüasyon, yükseltilmesine ise revalüasyon adı verilir.
Ülkelerin para birimleri bozulan ekonomi doğrultusunda değer kaybedebilir. Bu durumlarda hükümetlerin aldıkları kararlar doğrultusunda bazı işlemler uygulanır. Devalüasyon da bu uygulamalardan biridir. Söz konusu ülkenin ticaret açığını kapatmak için devalüasyon yapılır.
içerisindeki kıymetli maden oranının düşürülmesi demekti. İlk devalüasyon yapıldığı sırada tahtta 12 yaşında bir çocuk oturuyordu: Osmanlı tahtına iki defa çıkan ve tarihlere sonradan ''Fatih'' olarak geçen İkinci Mehmed. Paranın ayarının düşürülmesi ve hemen arkasından gelen pahalılık çocuk hükümdarı tahtından etti.
Devalüasyon yapmanın en temel sebeplerinden bir tanesi ülkenin ticaret açığını dengelemek için parasının değerini düşürmesidir. Devalüasyon, para biriminin değerinin düşürülmesi ile ihracatın daha ucuza gelmesi ve küresel ticaret rekabetinde daha avantajlı hale gelmesini sağlamaktır.
Örneğin, Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra, Fransa ilk devalüasyon operasyonunu yapmıştır. Bu devalüasyon operasyonunda, Fransız Hükümeti fiyatların yükselmeyeceği hususlarında, Fransız halkına garanti vermiştir.
7 Eylül 1946'da gerçekleştirilen ve Cumhuriyet ekonomisinin ilk devalüasyonu olma özelliğini taşıyan düzenlemeler, Türk iktisat tarihinin en önemli kararlarından birisidir.
Devalüasyonun ithalatı kısıtlayıcı etkisi, ithal mallarının talep eğris negatif eğimli olduğu için kesindir. İhracat geliri kazandırıcı etkisi ise kesin değildir. Çünkü devalüasyon ihracatın hacminde genişleme etkisi ve ihraç mallarını döviz cinsinden ucuzlatma etkisi yaratır.
21 Şubat 2001: 1 dolar 1,200,000 TL
İlk kriz 22 Kasım 2000'de piyasadaki likidite sorunu nedeniyle patlak verdi.
Revalüasyon ilan edilen ülkede dıştan alınan ürünler yani ithalat artmaktadır. Revalüasyon ilan edilen ülkede yani ihracat azalmaktadır. Revalüasyon ilan edilen ülkede yabancı ürünlerin fiyatı düşmekte yerli üretim ürünlerin fiyatı ise artmaktadır.
Devalüasyon ya da değer düşürümü, sabit kur sistemlerinde ödemeler dengesi açık veren ülkenin ulusal parasının dış satın alma gücünün, hükûmetçe alınan bir kararla düşürülmesidir. Başka bir deyişle devalüasyon, bir devletin resmi para biriminin diğer ülke dövizleri karşısında değer kaybettirilmesidir.
Ulusal para biriminin devalüe edilmesinin en önemli nedeni, mevcut dış ticaret açığının dengelenme gereksinimidir. Dış ticaret açığı, ithalat miktarının ihracatın üzerinde gerçekleşmesi durumunda ortaya çıkar. Bu durumda devalüasyon uygulanıp ülkenin satın alma gücü zayıflatılır.
Fiyat devaluasyon oncesine göre daha yüksek olur ancak yükselme devaluasyon oranının altında olur yani reel değeri (döviz cinsinden değer) aracın düşmüş olur. Bu dengelenme süresi uzadıkça cari açığın artması ve enflasyonun aşırı yükselmesi nedeniyle fiyatlar tekrar artış eğilimine girer.
TL'deki kaybın oldukça fazla nedeni var, zaman zaman jeopolitik gelişmeler nedeniyle zaman zaman yurt içindeki yüksek tansiyon nedeniyle zaman zaman da küresel gelişmeler nedeniyle değer kaybeden TL'nin son aylardaki kaybının en önemli nedeni ise para politikası.
(Kasım 2002-Ağustos 2022)
Bu dönemde Dolar kuru 1,36 TL idi. AK Parti'ye kapatma davası açıldığında ise Dolar kuru 1,24 iken enflasyon yüzde 9,2 idi. 2008 küresel ekonomik krizi Türkiye'yi “teğet geçerken” Dolar kuru ve enflasyon mevcut seviyelerini korudu.
Sonuç olarak Ocak 1994'te döviz kuru 19.000 TL/dolar iken 1994'te döviz kuru 38.000 TL/dolara çıktı. Merkez Bankası rezervleri 7 milyar dolar iken uluslararası rezervler 4.5 milyar dolara düştü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri