En çok bilineni ve ev bitkisi olarak yetiştirileni Monstera Deliciosa adı verilen Deve Tabanı bitkisidir. Bir tür sarmaşık olan Deve Tabanı, sıcak iklimlerde ağaç gövdelerine sarılarak 20 metreye kadar uzayabilir. Yapraklarının boyutu 90 cm uzunluk ve 75 cm genişliğe ulaşabilir.
Evler ve iş yerlerinde yetiştirilen deve tabanı bitkileri genellikle delikli tür olan swiss cheese plant isimli türdür. Deve tabanı bitkisi, koyu yeşil yapraklı ve uzun saplı, oval ya da ince uzun delikleri olan, bir metreye kadar uzayabilen iri ve parlak bitkilerdir.
Devetabanı saksı çiçeği uygun şartlarda hızla büyüme ve dallanma gösterebilen bir bitki. Dolayısıyla eğer devetabanı bitkiniz kısa sürede tahmin ettiğinizden daha çok büyürse ya da çiçeklenip çiçeklerini dökerse budama yapabilirsiniz.
Saksı değişimini 2 senede bir tekrarlamanız yerinde olacaktır. Deve tabanı bitkisinin hem saksı ve toprak hem de bakım şartları yerindeyse oldukça fazla büyüme gösterebilir. Büyümesini yavaşlatmak istiyorsanız tepe budaması yapmalısınız. Fakat bu sefer de bitki, yanlara doğru büyüyecektir.
İç mekanlarda, bitki iyi düzeyde büyüme hızına sahiptir ve yılda yaklaşık 30 ila 60 cm aralığında büyüyebilir.
İlgili 19 soru bulundu
Devetabanı bitkisinin hava kökleri alan için fazla asi olursa onları düzeltebilirsiniz. Ancak tekrar saksıya koymanız önerilir. Diğer ev bitkilerinin aksine, onun kökleri yüzeylere zarar vermez. Saplar ve yapraklar budamaya genelde iyi yanıt verir ve çoğaltma için kullanılabilirler.
Monstera bitkisinin aydınlık yerlerde gelişimi daha hızlı olur ve daha canlı durur. Bununla birlikte monsteralarınızı çoğu iç mekan süs bitkisinde olduğu gibi doğrudan güneş ışığından korumanız gerekmektedir.
Deveb Tabanı
Deve Tabanı çok ışığı sevmez ve direkt güneş ışığı almayan noktalarda da rahatlıkla serpilebilir. Bu bitki havadaki bazı zararlı materyalleri de süzerek havayı temizlemeye yardımcı olur.
Öncelikle köklere en yakın olan yaprağı keserek belirli bir süre boyunca suda bekletmeniz gerekir. Suda bekletme süresi ortama göre farklılık gösterse de filizlendiği an bekleme süresi dolmuş demektir. Filizlenme işlemi gerçekleştikten sonra deve tabanı yaprağını ufak bir saksıya ekerek büyütmeye başlayabilirsiniz.
Monstera haftada ya da 3-4 günde 1 kez sulanabilir. Sulama aralığı mevsime göre değişiklik gösterebilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus toprağın kuruluğudur. Eğer yüzeydeki toprak kurumuşsa bitkinizi sulayabilirsiniz.
Deve tabanı bitkisi gün ışığı aldığı ortamlarda daha hızlı gelişim gösterir. Düzenli ve kireçsiz bir su ile sulama yapmanız önerilir. Gün ışığı sever ancak yaprakları sarıya dönmeye başlarsa gün ışığından biraz uzaklaştırmanız onu mutlu edecektir. Yapraklarını arada sırada süngerle hafifçe silebilirsiniz.
Çiçeğin belli çeşitleri yaz mevsiminde çiçek açar. Deve tabanı çiçeği; dış etkenlerden korunmasına yardımcı olan dış köklere ve toprak içerisinden gıda alarak sağlam tutunmasını sağlayan iç köklere sahiptir.
Bitki, doğru yerinden kesilerek suya konulduğu zaman köklenmeye başlar. Devetabanı çoğaltılması için öncelikle hava kökü olan dalın bulunması gerekir. Bu kökler dibinden kesilerek suya konulursa kolayca köklenir. Kimi topraklarda sadece yaprak ekerek çoğaltma yapmanız da mümkündür.
-Tanım: Deve tabanı bitkisi, bu cins içindeki kapalı bitki olarak en popüler türdü arum ailesinin bu üyesi havadan kökleri olan, 25 ila 75 cm genişliğinde 25 ila 90 cm (10-35 inç) uzunluğunda geniş, kürklü, parlak, kalp şeklinde yapraklarla 20 metreye kadar büyüyebilen bir epifittir.
Deve tabanı saksı değişimi ne zaman yapılır? Bu bitkiyi sağlıklı bir şekilde yetiştirmek için senede bir kez Nisan ayında toprak ve saksısını değiştirebilirsiniz.
Yaprak içe ve yukarı doğru kıvrılıyorsa, yetersiz sulama, nem eksikliği veya bitki zararlısı problemi olabilir. Kıvrılma yaprağın dibine doğruysa ve yapraklar kendini bırakmış gibiyse o zaman aşırı sıcak veya yetersiz sulama diye düşünebiliriz.
Devetabanı çiçeği doğal bir idrar söktürücüdür, bundan dolayı özellikle idrar yolunu temizlemek için bu bitkiyi tercih edebilirsiniz. Yaraları geçirmek için devetabanı bitkisi kullanılabilir. Mantar, mayasıl, çıban veya sedef gibi cilt ve deri hastalıkları için yapraklarından merhem yapılabilir.
Deve tabanı saksı değişimi sık sık yapılmalıdır. Her sene eski saksıdan bir boy büyük saksıya geçiş sağlanmalıdır. Köklerin rahatça büyümesi ve bitkinin kendini iyi hissetmesi için dar saksıları tercih etmemelisiniz. Geniş ve derin saksılar deve tabanı için ideal olacaktır.
Deve Tabanı
Ancak yaprak ve sap kısmında bulunan beyaz sıvı toksik bir maddedir.
Özellikle bitkilerimizin aynı yaprağında oluşan sarı ve kahve rengi leke kombinasyonları aşırı sulamadan kaynaklanmaktadır. Topraktaki nem oranı az, aşırı susuz kalmış Deve Tabanı yapraklarında sadece sarmalalar gözükmektedir. Bitki genellikle kendi gövdesini bile taşıyamaz.
2.Devetabanı/Monstera
İkonik bir banyo yaratırken kullanabileceğin bitkilerden biri de devetabanıdır. Yapraklarının şekli oldukça ilgi çekici olmakla beraber banyoya egzotik bir hava katmakta öncelikli tercihlerinden biri olabilir.
Bitkilerin hızlı büyümesini sağlamak için, iyi drenajlı ve besin açısından zengin bir toprak kullanmalısınız. Bitkilerin ihtiyaç duyduğu besinler, büyüme hızlarını önemli ölçüde etkiler. Kompost ve organik gübreler kullanarak bitkilerinizin topraktan gerekli besinleri almasını sağlayın.
Tropikal bir bitki olması sebebi ile sıcaklığı seven Deve tabanı kış aylarında yaklaşık 15-18 derece sıcaklığa ihtiyaç duyar. Sıcaklığın tek haneli rakamlara düşmesi bitki için bir tehdit oluşturacaktır. Bitkiye ilkbahar ve sonbahar ortasında kalan sürede ayda 2 kez kompost gübre verilebilir.
Devetabanı susuzluğa dayanıklı bir bitkidir. Aşırı sulama yaprak çürümesi, yaprak sararması, yapraklarda kararma ve kök çürümesine sebep olabilir. Sulama zamanını, toprağa parmağınızı batırıp toprağın nemini kontrol ederek bulabilirsiniz. Devetabanı filtrelenmiş ışık ister.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri